Lomnici Zoltán: A szlovákiai jogfosztás nem lehet belügy

A volt főbíró szerint megkerülhetetlen, hogy északi szomszédunk az ügyben tárgyaljon Magyarországgal.

2021. 03. 05. 9:35
LOMNICI Zoltn
Idősebb Lomnici Zoltán szerint a trianoni békediktátum évszázadokra beárnyékolja a francia-magyar kapcsolatokat Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az nem belügy, hogy Szlovákia az állampolgársághoz fűződő jogok elvonása esetén évek óta semminemű jogorvoslatot nem biztosít – nyilatkozta lapunknak az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Idősebb Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy maga 2015-ben nyújtott be petíciót Szlovákia ellen. Más jogsértések mellett azt kifogásolta, hogy északi szomszédunk az állampolgársághoz fűződő jogok elvonása esetén semminemű jogorvoslatot nem biztosít a jogfosztottaknak. A volt főbírót évekkel később, 2019. július 11-én levélben tájékoztatta az Európai Bizottság, hogy petíciója eredményre vezetett,

az EB felszólította Szlovákiát annak meghatározására, hogyan kívánják kiigazítani nemzeti jogszabályaikat, azaz biztosítani kell a bírói utat az állampolgársághoz fűződő jogaiktól megfosztott személyeknek is.

Utaltak az Európai Unió Bíróságának döntésére, amely 2019 márciusában minden tagállamnak előírta a jogorvoslat biztosítását arra az esetre, ha az állampolgárságot a törvény erejénél fogva veszik el. Szlovákia nem rendezte az ügyet.

Az Emberi Méltóság Tanácsa a helyzet mihamarabbi rendezését várja
Fotó: MTI/Mónus Márton

Mint azt megírtuk, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Révkomáromba látogatott, ahol felvidéki magyar vezetőkkel találkozott. Erre csütörtökön berendelték a szlovák kül- és európai ügyek minisztériumába Pető Tibor magyar nagykövetet. A Paraméter.sk hírportál szerint Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe. Korčok saját bevallása szerint elutasította, hogy találkozzon Szijjártóval a törvénymódosítás ügyében, arra hivatkozva, hogy szuverén szlovák ügyről van szó, ráadásul még nem zárult le a törvényalkotási folyamat.

Idősebb Lomnici Zoltán megdöbbentőnek tartja a szlovák külügyminiszter válaszát, részben azért, mert a jogfosztás kérdése az Európai Unió és Szlovákia közötti ügy.

– Ráadásul a Felvidéken ötszázezer magyar él, és a sorsuk iránt, különösen jogfosztás esetén, Magyarország nem lehet közömbös. Az európai uniós felszólítás fényében megkerülhetetlen, hogy Szlovákia az ügyben tárgyaljon Magyarországgal – hangsúlyozta idősebb Lomnici Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.