Magyar koronavírus elleni szerrel kezelik a betegeket

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban – tájékoztatta az egyetem sajtóirodája kedden az MTI-t.

Forrás: MTI2020. 10. 13. 22:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, hogy a DE infektológiai klinikáján dolgozó kutatócsoport alkalmazta elsőként hazánkban az egyetem stratégiai partnere, a Richter által kifejlesztett és gyártott magyar koronavírus-ellenes remdesivirt.

Hétfőn már több beteg is megkapta az infúziós kezelést, miután az egyetem gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója, Páll Dénes aláírta a kutatási szerződést. A legsúlyosabb, a beválasztási kritériumoknak megfelelő, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegek számára nyílt lehetőség az infúziós kezelés alkalmazására.

Várkonyi István, a debreceni kutatócsoport vezetője, az infektológiai klinika megbízott igazgatója a közlemény szerint kiemelte: azt már korábban klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában adva a remdesivir lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát. Ugyanezt a hatást várják tőle a súlyos állapotú betegeknél is – tette hozzá.

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Rámutatott: a mostani klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet – a Korányi pulmonológiai intézet és a Dél-pesti Centrumkórház – mellett a kijelölt Covid-ellátó kórházak vesznek részt.

Az orvosképző egyetemek és az országos intézetek a kormány támogatásával több koronavírus-ellenes készítmény – köztük az országos klinikai vizsgálatban ugyancsak elsőként Debrecenben alkalmazott Avigan, illetve a magyar gyártású favipiravir – vizsgálatában is hónapok óta együttműködnek. A cél, hogy a magyar lakosság számára elérhető legyen minden hatásos gyógykezelés – hangoztatta Várkonyi István.

A magyar gyártású remdesivir-hatóanyagot tartalmazó, infúziós formában adható készítményt a súlyos állapotú betegeknél öt napig alkalmazzák az országos klinikai vizsgálatban – jelezte a szakember.

Egyre több fertőzött kerül kórházba

Mint korábban megírtuk, a krónikus betegségeket fontos karbantartani – mondta sajtótájékoztatón Müller Cecília.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.