A baloldalra nem lehet számítani a járvány elleni védekezésben

A koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezést a két kormánypárti frakció a tavaszi gyakorlathoz hasonlóan támogatja. Kocsis Máté és Simicskó István, a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetői a két kormánypárt közös frakcióülését követő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy a pandémia ellenére most nem állhat le Magyarország, mert az emberek akarata szerint az életek megvédése mellett a munkahelyek megőrzése a legfontosabb cél.

Forrás: MTI2020. 09. 17. 12:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemzeti konzultációból az derült ki, az emberek azt várják, hogy a koronavírus-járvány második hullámát másként kezelje a kormány, mint az elsőt. Így Magyarországnak működnie kell a koronavírus járvány második hulláma idején – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának a vezetője a kormánypártok szezonnyitó közös frakcióülése után tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott: a tavaszi tapasztalatok alapján a kormánypártoknak arra kell felkészülniük, hogy ismét maguknak kell megoldaniuk a pandémia elleni védekezést, hiszen a baloldal még a veszélyhelyzetet sem szavazta meg. Sőt – folytatta –, a baloldali ellenzék kamuvideókat gyártott, amelyekkel külföldön próbálták lejáratni a kormányt és az egészségügyi dolgozókat. Kocsis Máté közölte: a parlament a szokásos kéthetenkénti ülésezési rendben fog működni a továbbiakban is – ebben mindegyik párt képviselőcsoportjának vezetősége egyetértett – a két kormánypárti frakció pedig, a tavasszal követett gyakorlathoz hasonlóan, segíti majd a kormány munkáját. Jelezte: a mai házbizottsági ülésen is születhetnek újabb döntések a parlament működésének szabályozásáról.

A frakcióvezető arra is kitért: a pandémia elleni védekezés egyelőre a tavasszal meghozott intézkedésekkel megoldható, a csütörtökön bejelentett újabb korlátozásokon kívül – mint a kötelező maszkhasználat kiterjesztése és a szórakozóhelyek este 11 órás zárása – nem terveznek több hasonló intézkedést. Emlékeztetett: nemzetközi összehasonlításban is rendkívül sikeres volt a Covid–19 elleni eddigi védekezés, hiszen népességarányosan hazánkban volt a harmadik legalacsonyabb a fertőzések száma. Kocsis Máté arról is beszámolt, hogy a kormánypártok frakcióinak tagjain testhőmérséklet-mérést végeznek az Országházba történő belépésük előtt, és a maszkot az ülésteremben is használniuk kell a honatyáknak. A politikus hangsúlyozta: aki nem veti alá magát ezeknek az intézkedéseknek, azt megbírságolják, hiszen fontos, hogy a parlament működőképes legyen a pandémia idején, ehhez pedig a kormánypárti képviselők alkotta többség jelenléte szükséges.

Arra a kérdésre, hogy a járványhullám intenzívebbé válása esetén online tartanák-e a parlamenti üléseket, a politikus azt válaszolta: amellett, hogy a magyar jogszabályi környezet ehhez nem adott, nincs garancia arra, hogy működne-e ez a megoldás, amit tapasztalat sem támaszt alá. A rendkívüli jogrend esetleges újbóli bevezetését firtató kérdésre közölte: bár a frakcióülésen is szóba került ennek a lehetősége, de egyelőre nem tartják indokoltnak. Kocsis Máté a járványhelyzet kezelése mellett a legfontosabb kormányzati feladatnak nevezte a gazdaság felkészítését a következő időszakra. Mint mondta, ezt a célt szolgálta a gazdasági operatív törzs létrehozása is, amelynek a javaslatait figyelembe veszik a kabinet döntéseinek meghozatalánál. Hozzátette: az emberi életek megvédése mellett továbbra is elsődleges a munkahelyek megőrzése.

A júliusi EU-csúcson elfogadott uniós büdzsé ratifikálásával kapcsolatos felvetésre a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: először üléseznie kell az uniós konzultációs testületnek, de a kormánypártok összességében elégedettek az EU-csúcson történtekkel, mert Magyarország sokkal több pénzt kapott, mint amennyire számított. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) Pest megyei választókerület-reformra tett javaslatát mindkét frakcióvezető életszerűnek nevezte. Ennek értelmében a lakosságszám 15 százalékos változása esetén indokolt a választókerületi határokat is kiigazítani.

Arra a kérdésre, hogy milyen együttműködésre számít a baloldali vezetésű fővárossal a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére, Kocsis Máté azt mondta: Karácsony Gergelyék Facebook-önkormányzást folytatnak, kormányellenes „testtartással”. – Ráadásul arra sem hajlandók, hogy a nyugati példákat, például a római, bécsi intézkedéseket megnézzék. Egyetlen olyan intézkedés sincs, ami a budapesti vállalkozások pénzügyeit segítené, ugyanakkor, ha van önkormányzat, amelyiknek pénze van, az a fővárosi – tette hozzá. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult ügyet Kocsis Máté belső vitának nevezte, amelyet szerinte a feleknek rendezniük kell. Egyúttal a baloldali pártokat arra kérte, ne hergeljenek, ne uszítsanak.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének, és az azt követő tüntetéssorozatnak az évfordulója kapcsán a baloldali pártok felelősségéről feltett kérdésre a politikus azt hangsúlyozta: a választóknak érdemes meggondolniuk, hogy pozícióba akarják-e emelni Gyurcsány Ferencet, aki annak idején rátámadt az ellene vonuló tüntetőkre. Szavai szerint a baloldal győzelme esetén Gyurcsány – az ellenzék vezető politikusaként – visszakapaszkodna ugyanis a hatalomba. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: fontos, hogy a fiatalabb generációkat emlékeztessék az akkor történtekre, arra, hogy volt olyan időszak, amikor az emberek szemét kilövették, eközben a mostani kormányt és a Fidesz–KDNP-t vádolják demokráciadeficittel. A kereszténydemokrata honatya külön felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek védelme rendkívül fontos a járvány idején, mivel ők a leginkább veszélyeztetett korosztály, ezért a különböző generációk érintkezésénél fokozottan kell vigyázni a járványügyi intézkedések – elsősorban a távolságtartás és a higiéniás előírások – betartására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.