Magyarországon is megjelent a koronavírus

Facebook-videóban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy megvan az első két koronavírusossal fertőzött Magyarországon, mindketten tünetmentesek, de a protokoll megköveteli az elkülönítésüket.

Csekő Imre
2020. 03. 04. 18:31
ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. február 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b8) az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Facebook-videóban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy megvan az első két koronavírusossal fertőzött Magyarországon.

A kormányfő a belügyminisztérium épületében az operatív törzs ülése után rögzített felvételen arról beszélt, hogy

két hazánkban tanuló iráni diákot kórházba kellett szállítani.

Orbán Viktor kijelentette, hogy mindketten tünetmentesek, de a protokoll megköveteli az elkülönítésüket, mivel megállapították náluk a fertőzést. A betegek a Szent László Kórházba kerültek.

Haladéktalanul megindult a járványügyi vizsgálat az iráni diákoknál

A Magyarországon az új koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált két iráni diáknál is haladéktalanul megindult a járványügyi vizsgálat és a kontaktuskutatás – tájékoztatott az országos tisztifőorvos.

A miniszterelnök arról tájékoztatta a lakosságot, hogy az operatív törzs áttekintette a védekezéshez szükséges feltételek meglétét, és azt állapította meg, hogy

a szükséges számú kezelőszemélyzet, ápolónők, orvosok, rendelkezésre állnak és fölkészültek.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a védekezéshez szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok is alkalmasak arra, hogy az eljárásban résztvevő orvosok, rendőrök, hatósági és közigazgatási szakemberek el tudják végezni a munkájukat.

– Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk – fogalmazott a miniszterelnök, aki egyúttal bejelentette, hogy

minden délben összeül majd az operatív törzs, és utána sajtótájékoztató keretében azonnal tájékoztatni fogják az embereket a fejleményekről.

Mindkét elkülönített fertőzött jó állapotban van

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerdán kora este rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: a két iráni diákon elvégzett laboratóriumi tesztek a megerősítő vizsgálatokkal együtt pozitívnak bizonyultak.

Mindkét elkülönített fertőzött jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak és nem lázasak, „fizikálisan teljesen jól vannak” – ismertette.

A főorvos hozzátette: szerda délután a két diákkal együtt lakó személyeket, egyikük feleségét, illetve a másik fertőzött barátnőjét szintén elkülönítették a kórház koronavírus-gyanús betegek ellátására fenntartott izolált kórtermében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.