Már egyeztetnek az orvosok radikális béremeléséről

A kormány elképzelései szerint 2023-ra százhúsz százalékkal nőne az orvosok fizetése.

Magyar Nemzet
2020. 10. 01. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter és Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ma délelőtt megkezdték a tárgyalásokat az orvosok radikális béremeléséről – értesült a Magyar Nemzet. Mint arról beszámoltunk: míg a MOK nyolcvanszázalékos emelésre tett javaslatot, a kormány elképzelései szerint 2023-ra százhúsz százalékkal nőne az orvosok fizetése. Az emelést három ütemben hajtanák végre, jövő januártól nyolcvan, a következő két évben pedig újabb húsz-húsz százalékkal nőnének a bérek. A MOK javaslatára továbbá módosulhat a büntető törvénykönyv is. Erre azért van szükség, mert a kamara a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénzfizetést is büntetőjogilag szankcionálná. A MOK álláspontja szerint a paraszolvencia tiltása a magyar orvostársadalom 94 százalékát nem érintené hátrányosan, mivel ők vagy egyáltalán nem kapnak hálapénzt, vagy nem akkora összegben, amit ne kompenzálna a bérrendezés. A MOK eddig úgy nyilatkozott, hogy üdvözlik a kormányzat az orvosi bérek és a hálapénz büntetőjogi rendezése iránti elkötelezettségét, ugyanakkor a hírt kizárólag a pontos részletek ismeretében tudják érdemben kommentálni. Hozzátették, a betegbiztonságot garantáló egészségügy megteremtésének első lépése, hogy a szerény orvosi órabérek helyét – az általuk szakmai alapon elkészített bértábla alapján – kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. Úgy vélik, a hálapénz kivezetése is kizárólag ezt követően lehetséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.