Már gyártósoron vannak az új helikopterek

Már az Airbus Helicopters gyártósorán vannak a Magyar Honvédség által a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt 20 darab, H145M könnyű, többcélú helikopter első példányai. A bajor üzemben most készülő gépek ősszel már a szolnoki helikopterbázisra kerülnek.

2019. 06. 26. 6:24
null
Az utolsó simításokat végzik a bajorországi üzemben Fotó: Patrick Heinz Forrás: Airbus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatban van a Magyar Honvédség számára megrendelt, Airbus H145M helikopterek összeszerelése a bajorországi, donauwörthi gyárban. Az Airbus Helicopters fotót közölt, amelyen a könnyű katonai helikopter végszerelése látható. A sárkányszerkezet már elkészült, látható a rotoragy is, a gép pedig ugyanolyan szürke festést kapott, mint a korábban az oroszországi nagyjavításról visszatért, nyolc darab Mi–24-es harci helikopter. Az Airbus közleménye szerint a megrendelt helikopterek közül az első négy már a gyártósoron van, átadásukat 2019 utolsó negyedévére tervezik.

Amint azt korábban a Magyar Nemzet megírta: a tavaly megrendelt húsz gépre az elkövetkezendő másfél évben készítik fel a honvédség kiválasztott pilótáit, repülőműszaki, logisztikai és egyéb személyi állományát. A H145M gépekből az idei négy után jövőre tizennégy, 2021-ben további két darab érkezik Magyarországra könnyű támogató, kutató-mentő és többcélú változatban. Hazánk a legmagasabb szintű Hforce fegyverrendszerrel rendelte meg a gépeket, ami infravörös önirányítású levegő-levegő, illetve lézervezérlésű levegő-föld rakéták, 20 milliméteres gépágyú, 12,7 milliméteres géppuska és 70 milliméteres, nem irányított rakéták felfüggesztésének lehetőségét jelenti.

Az utolsó simításokat végzik a bajorországi üzemben
Fotó: Airbus

A H145M helikopter hatezer méter magasan is képes repülni, maximális sebessége 270 kilométer/óra, és 1600 kilogrammnyi terhet tud felemelni. A civil társaiknál jóval ellenállóbb – a létfontosságú helyeken páncélozott, öntömítő üzemanyagtartályos – katonai gépek korszerű fedélzeti műszerekkel és éjjellátó eszközökkel rendelkeznek.

A Zrínyi 2026 program keretében beszerzendő helikopterekhez kapcsolódik, hogy a magyar állam és az Airbus Helicopters Gyulán alkatrészgyárat épít. A zöldmezős beruházás keretében megépülő új gyárban a helikopterek dinamikus rendszereihez szükséges precíziós alkatrészeket fognak előállítani, amelyeket az Airbus Helicopters összes típusában használnak majd. A gyártás várhatóan 2021-ben kezdődik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.