Maruzsa Zoltán: Fegyelmezett a járványügyi védekezés a köznevelésben

A kormány döntése értelmében október 1-jétől még tovább szigorítják a védekezést.

Forrás: MTI2020. 09. 28. 15:22
null
Bizonyos tanintézményekben már október 1. előtt is megmérik a diákok testhõmérsékletét Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkészült és fegyelmezett a koronavírus-járvány elleni védekezés a köznevelésben – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára egy budapesti iskola előtt hétfőn.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy eddig 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben hirdettek rendkívüli szünetet, általában egy-egy csoportnak. Ez 0,57 százalékot jelent. A 3079 iskolából 7-ben volt rendkívüli szünet, és 118 esetben rendelt el az operatív törzs digitális munkarendet, jellemzően szintén egy-egy osztálynak. Ez arányaiban az iskolák 4 százaléka.

A kormány döntése értelmében október 1-jétől még tovább szigorítják a védekezést – emelte ki az államtitkár. Valamennyi köznevelési intézményben mérik majd a tanulók testhőmérsékletét.

Bizonyos tanintézményekben már október 1. előtt is megmérik a diákok testhõmérsékletét
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Annak érdekében, hogy ez megvalósítható legyen, több mint 41 ezer digitális hőmérő kiosztása indul el, ezenkívül ott, ahol egyszerre több mint 400 gyermeknek kell bejutnia az iskolai épületbe, hőkapukat szerelnek fel. Ezek is segítik a védekezést, a fertőzöttek kiszűrését – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: mindenütt van aggodalom, mert „az ellenség láthatatlan”, nehezen jósolható meg, hogy hol fog felbukkanni. Jó tapasztalat, hogy tömeges fertőzés még egyetlen óvodában, iskolában sem fordult elő – hangsúlyozta.

A diákok is besegíthetnek a reggeli lázmérésbe

Az iskolakezdés első hónapjának tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben – közölte a Magyar Nemzettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A szaktárca adatai szerint rendkívüli szünetet szeptember 28-án az óvodák csupán fél százalékában – 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben, a 3079 iskolából pedig csak hét helyen hirdettek meg. Tantermen kívüli, digitális munkarendet 118 intézményben rendelt el egy-egy osztálynak az operatív törzs, ez azt jelenti, hogy az iskolák négy százaléka érintett.

A minisztérium kiemelte: a kormány döntése értelmében október 1-jétől tovább fokozzák a védekezést: valamennyi köznevelési intézménybe való belépéskor mérik majd az érkezők testhőmérsékletét, ami segít kiszűrni a betegeket és ezzel csökkenti a fertőzés kockázatát. A lázmérés a gyermekeknek, a pedagógusoknak és valamennyi dolgozónak kötelező lesz.

– A járvány elleni védekezés közös feladatunk, ezért a testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók, felsőbb éves tanulók egyaránt végezhetik majd, ehhez a kormány több mint 41 ezer érintésmentes digitális hőmérőt oszt ki az intézményeknek, fenntartótól függetlenül – fogalmazott az Emmi, hozzátéve: nemcsak az állami intézmények, hanem az egyházi, önkormányzati vagy magániskolák és óvodák is kapnak eszközt. A hőmérők kiosztása a kormányhivatalok szervezésében megyénként, a következő két napban zajlik majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.