Maszk és távolságtartás a templomokban

A pandémia ellenére lelkesen készülődnek a keresztény egyházak karácsonyra, sok megszokott programot, szertartást a hagyományos módon szerveznek meg, többfelé lesz éjféli mise is. Vannak azonban olyan alkalmak, amelyek helyett alternatív megoldásokkal készülnek, sok esetben az online teret is segítségül hívva.

2020. 12. 24. 7:09
SOLTÉSZ Miklós
A hívek méltósággal viselik ezt a nehéz időszakot Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Különleges volt az idei advent, és a járvány miatt speciális az idei karácsonyi ünnepünk is – emelte ki lapunknak Dunaharaszti–Taksony római katolikus káplánja. Bógár Zsolt elmondta, hogy 24-én délután három órakor és fél ötkor tartanak szentmisét, utána a plébánossal együtt imádkoznak a hívekért és egymásért a karácsonyfa körül, majd az egyedül élő karnaggyal közösen elfogyasztják a karácsonyi ünnepi vacsorát.

Éjféli misét viszont nem tartanak – erről egyeztettek a helyi közösségekkel –, mert a későn jött enyhítés miatt már nem tudták volna a szertartásról értesíteni a híveket.

Tartanak attól is, hogy megtelne a templom, ahol nem tudnák teljesíteni a járványügyi előírásokat.

Bógár Zsolt atya kifejtette: idén a pásztorjáték is elmarad, helyette a 24-i szentmisék előtt levetítenek egy húszperces kisfilmet. A Karácsony az énekek tükrében című videót az ifjúsági hittanosokkal készítették, ebben közösen énekelnek, elmélkednek. – Az adventi ráhangolódást segítette az is, hogy decemberben a plébánossal meglátogattuk azokat az időseket, betegeket, akik a személyes találkozásra igényt tartottak.

Az idei évben a lelki készületre, a gyóntatásra is nagy volt az igény, még az utolsó napokban is, sajnos a járványhelyzet miatt sok család került mély krízishelyzetbe

– hangsúlyozta a káplán.

Albert-Nagy Ákos unitárius lelkész különleges karácsonyra készül, mert neki és feleségének október 31-én született meg az első gyermeke, így „ezúttal baba kerül a fa alá”. – Ennek köszönhetően nekünk testközeli élmény a születés témája. A nagyszülők most, karácsonykor látják majd először az unokájukat. Boldog vagyok, hogy szűk körben együtt tölthetjük az ünnepet, nem is vágyom többre – emelte ki Albert-Nagy Ákos. A lelkész elmondta, hogy a hagyományos gyermekműsoruk elmarad, ehelyett az unitárius családok gyermekeinek közreműködésével videófilmet készítettek, amelyet az egyház Facebook-oldalára töltöttek fel. Ehhez olyan kis videókat kértek, amelyekben gyermekek szavalnak, énekelnek és zenélnek, és ezekből készült összeállítás. –

A hívek méltósággal viselik ezt a nehéz időszakot

Fotó: Komka Péter / MTI

Emellett lesznek szertartások a Bartók Béla Unitárius Egyházközségnél, a Pestszentlőrinci Unitárius Egyházközségnél és a Budapesti Unitárius Egyházközségnél 25-én, 26-án és 27-én is, délelőtt és délután. Karácsonykor egy-egy istentiszteletbe én is beszolgálok majd – tette hozzá. Az ifjúsági lelkész a járványhelyzettel kapcsolatban elmondta: tapasztalataik szerint az emberek méltósággal viselik a nehéz időszakot.

Jellemzően azok érzik magukat kiszolgáltatottabb helyzetben, akik elvesztették a munkahelyüket vagy akik a koronavírus-betegséggel küszködnek.

A székelyföldi Hankó Szilamér, a pürkereci evangélikus gyülekezet lelkésze a Magyar Nemzetnek elmondta: úgy tűnik, az eddig megszokott programjaikat mind sikerül megszervezni, persze a kötelező távolságtartás és a maszk viselése mellett. Megjegyezte: akik eddig jártak az istentiszteletekre, ezután is megtalálják a módját, hogy elmenjenek a szertartásra. Azt viszont kiemelte, hogy az idősekkel körülményesebb a kapcsolattartás, mert ők is tartanak a járványveszélytől, és a lelkész sem szeretné megfertőzni őket. A kihívást éppen ezért az jelenti, hogy az idős, beteg embereket hogyan tudják meglátogatni.

– Az online lehetőség adott, ez a megoldás hónapok óta jól működik, illetve – főleg az idősekkel – telefonon is tartjuk a kapcsolatot. Ami a programokat illeti, leginkább a gyermekekkel készülünk, ma megtartottuk a szép ünnepségünket

– mutatott rá az evangélikus lelkész. Hozzátette: ­24-én este és 25-én megtartják az ünnepi istentiszteleteket. Nagyon szokatlan helyzetet jelent, hogy nem tarthatnak közös úrvacsorát, mindenki kis pohárba kapja meg a Jézus vérét jelképező bort, ami a híveknek és a lelkésznek egyaránt furcsa, de muszáj betartani az előírásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.