Mától érvényesek a szigorúbb maszkviselési szabályok

Müller Cecília azt kérte a lakosságtól: senki ne feledkezzen meg az egyéni felelősségről, mert ha nem tartjuk be a szabályokat, nem tudjuk megakadályozni a fertőzés terjedését.

Csókás Adrienn–Kerékgyártó György
2020. 11. 02. 12:33
null
A szövetmaszkok környezetbarát megoldások, azonban rendszeres 60 fok feletti mosást igényelnek Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész világon, így Európa-szerte is napról napra emelkedik a fertőző betegek száma. Sajnos exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi, már harmadik napja közel négyezer új esetet regisztrálunk – hívta fel a figyelmet az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint nagyon erőteljes a járvány mostani, felfutó szakasza, ezért kiemelten fontos, hogy még szigorúbban és következetesebben betartsuk az óvintézkedéseket.

Ismertetése szerint 3581 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, és hetven beteg hunyt el, köztük egy 28 éves fiatal férfi is. A legidősebb elhunyt 98 éves volt – jelezte. Müller Cecília elmondta, folyamatosan nő a kórházban az ápoltak száma is, jelenleg 4417 koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen. Jelentős teher hárul az egészségügyi intézményekre és az egészségügyi személyzetre – húzta alá, emlékeztetve arra, hogy a kormány november elsejétől ismét húsz százalékkal emeli az egészségügyi személyzet bérét.

A tiszti főorvos elmondta, éppen azért, mert a tendencia emelkedik, a szabályokat muszáj betartatni. Nincs sok szabály, ezek követhetők, nem követelnek különös erőfeszítést. Emlékeztetett,

a maszkviselés szabályai mától szigorodnak, bővül azoknak a helyeknek a köre, ahol kötelező viselni. Müller Cecília arra kérte a nézőket, ne a kiskapukat keressük, hiszen a cél az, hogy megvédjük magunkat és egymást.

Példaként említette, hogy lassú kiszolgálásnál két fogás között is érdemes visszatenni a maszkot, bár a jogszabály megengedné, hogy ezt ne tegyük.

A maszkhasználati ismereteket is felfrissítette Müller Cecília. A textilmaszkok és az orvosi maszkok alkalmasak, de az egyszer használatos maszkok nagyjából négy órán át védenek – emlékeztetett. A szelepes maszkok kifejezetten profi eszközök, de ezzel akár kárt is okozhatunk. Az ilyet egészségügyi dolgozók védelmére használják: a szelep kiengedni a benti levegőt, és így, ha beteg ember hordja, fertőzhet.

Müller Cecília azt kérte a lakosságtól: senki ne feledkezzen meg az egyéni felelősségről, mert ha nem tartjuk be a szabályokat, nem tudjuk megakadályozni a fertőzés terjedését. – Ha valaki enyhe tüneteket észlel magán, akkor se menjen közösségbe. Sokszor csak a második, harmadik napon, vagy akár egy hét múlva alakul ki a láz, illetve a koronavírus fertőzésre jellemző szag- és ízvesztés – magyarázta az országos tisztifőorvos, hozzátéve: aki tünetszegény, az is ugyanolyan fertőzőképes, mint a komolyabb tüneteket produkáló betegek.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta: a rendőrség fokozza az ellenőrzési tevékenységét a következő időszakban. – Célunk, hogy azokkal szemben lépjünk fel, akik a szabályokra fittyet hányva veszélyeztetnek másokat – hangsúlyozta. A szóvivő hangsúlyozta: ha a jogkövető magatartást nem sikerül elérni, akkor szigorúbban lép fel a rendőrség. Kérte a vendéglátós helyek és egyéb üzletek vezetőit, tartassák be a szabályokat, mert akár a helyet is büntethetik. Az elmúlt hétvégén a rendőrségnek 174 esetben kellett eljárnia azért, mert megszegték a maszkviselés szabályait. 41 esetben a tömegközlekedésben, 133 esetben a kereskedelemben történt ilyen. 97 esetben figyelmeztették a szabálysértőt, 37 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 40 esetben feljelentést tettek a rendőrök.

A vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-i hatályba lépése óta országosan összesen 2363 esetben intézkedtek szabálysértések miatt.

Az átutazási szabályok megértése miatt a hétvégén a rendőrök országosan két esetben figyelmeztetéssel éltek, 115 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, egy átutazót feljelentettek. A hétvégén 11 508 hatósági házi karantént rendeltek el országosan, ebből 3068-at határátlépés alkalmával. Jelenleg összesen 29 750 ember van hatósági karanténban. Közülük 1830-an használják a mobil alkalmazást. 38 520 esetben ellenőrizte a helyszínen a rendőrség a karanténszabályok betartását péntektől vasárnapig.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a kontaktkutatás továbbra is működik. A mai adatok alapján kórházi kezelésre szoruló betegek hét százaléka kerül lélegeztetőgépre. Ez az arány öt és tíz százalék között mozog mindenütt a világban. A fertőzést megelőző egészségi állapot nagyon sokat számít, a meglévő betegségeinket tartsuk karban – javasolta a tisztifőorvos. Kérdésre válaszolva kiemelte: a Szent László Kórház adatai szerint nagyjából ötven százalékos esélye van annak, hogy aki lélegeztetőgépre került, az le is kerül onnan. Kitért arra is, hogy hazánkban viszonylag kevés szabályt hoztak, de ezek szigorú betartása fogja a járvány terjedését mérsékelni, a járványgörbét ellaposítani. – Nagyon nagy az egyéni felelősségünk. Jelen pillanatban ez a védekezés legfőbb eszköze – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.