Még a vírusjárvány második hulláma sem tartja vissza a migránsokat

Nem csökkent a nyomás a magyar–szerb határon, hiába döntött rekordokat szeptember elején naponta a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, az illegális bevándorlók – ellentétben a járvány első hullámával – továbbra is nagy számban próbálnak meg átjutni a déli határzáron. Sőt hosszú hetek óta a legtöbben kísérleteztek tiltott határátlépéssel.

2020. 09. 09. 16:32
null
A magyar határ védőinek egyre több munkát adnak a hivatlanul érkezők Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dacára annak, hogy Magyarországot már több mint tíz napja keményen sújtja a koronavírus-járvány második hulláma – a napi fertőzöttek száma augusztus 28-án lépte át ismét a százat –, nem csökken a nyomás a déli határzáron. Nem úgy, mint tavasszal, az első hullám idején, mert amint márciusban kitört a járvány, néhány hét alatt szinte megszűntek a tiltott határátlépések a magyar–szerb határon, a gazdasági bevándorlók akkor sokáig nem próbáltak meg belépni Magyarország területére. Mint azt korábban megírtuk, ebben az évben az első és a kilencedik héten voltak a legaktívabbak a migránsok, a megakadályozott tiltott határátlépések, a feltartóztatott és az elfogott, előállított, majd eljárás alá vont bevándorlók száma összesen ezer fölött volt. Ez a szám a tizedik héten nyolcszáz, majd a következő, 11. héten hétszáz alá esett, a 12. héten pedig már a kétszázat is alig érte el. A 17. hétig a számok tovább csökkentek, akkor hét nap alatt már összesen csupán tizennyolcan próbáltak továbbmenni az Európai Unió magállamai felé. Közülük tíz embert megakadályoztak abban, hogy átlépje a határt, hatot feltartóztattak, kettőt pedig elfogtak.

A helyzet a 20. héttől, május közepétől romlott ismét, két hét múlva pedig hét nap alatt már újra nyolcszáz alkalommal próbáltak bejutni illegálisan a migránsok Magyarországra, a számok utána 595 és 908 között mozogtak.

A magyar határ védőinek egyre több munkát adnak a hívatlanul érkezők
Fotó: Havran Zoltán

Sokan arra számítottak, hogy ha elindul a második hullám, akkor a járvány felerősödése, a tavaszhoz hasonlóan, ismét visszatartja majd az illegális bevándorlókat, de nem így történt. Az utóbbi hetekben nemhogy nem csökkent a nyomás a magyar–szerb határon, de a 36. héten egyenes növekedett is. Sőt a tiltott határátlépések száma az elmúlt másfél hónap értékeit összehasonlítva a legmagasabb volt. Addig, a 31. hét óta, 551 és 747 között alakult a megakadályozott tiltott határátlépések, a feltartóztatott és az elfogott, előállított, majd eljárás alá vont bevándorlók száma, de augusztus 31. és szeptember 6. között romlott a helyzet. Annak ellenére, hogy 5-én és 6-án félezer közelében volt a napi fertőzöttek száma, a migránsok egész héten rendkívül aktívak voltak, összesen 787 alkalommal próbáltak továbbhaladni az Európai Unió jóléti államai felé. Közülük 117 embert akadályoztak meg abban, hogy átlépje a határt, 618-at tartóztattak fel, 52-t pedig elfogtak.

Az illegális bevándorlók ezen a héten is folyamatosan próbálkoznak a tiltott határátlépésekkel. Tegnap például ismét jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A Police.hu tájékoztatása szerint az egyenruhások tegnap egy szerb honosságú kamion rakterében találták meg a két határsértőt, megbújva a Röszke autópálya-határátkelőhely belépő tehergépjármű-termináljában. Ellenőrzésük során a férfiak afgán állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Tegnap a rendőrök ugyancsak az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték azt a hét, magát szírnek valló férfit, akiket az előző este folyamán fogtak el az 5603-as úton Bátaszék közelében, egy magyar rendszámú személygépkocsiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.