Még két évig lehet forgalmazni gumilövedéket

Az Európai Unió fegyvertörvényeihez igazodva már csak két évig lehet vásárolni gumilövedékes gázfegyvert. A fegyverek és a lőszerek terén is hiány van a piacon, a vevők már most felvásárolták a készleteket.

Végh Attila
2021. 01. 18. 21:34
Gumilövedékes pisztoly
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsított eljárásban, három nap alatt fejezte be a hatóság annak az esetnek a vizsgálatát, melyben egy brit állampolgárságú férfi január 15-én délelőtt egy budapesti társasház udvarán egy Magyarországon vásárolt gumilövedékes fegyverrel lövöldözve keltett riadalmat és félelmet az ott lakókban. A garázdaság miatt indított szabálysértési ügyben a hatóság a súlyos pénzbírság mellett a lövöldöző a gáz- és riasztófegyver kategóriába eső pisztolyát és annak viselési engedélyét is visszavonhatja. Gumilövedékes gázfegyvert csak 2022. december 31-ig lehet majd legálisan vásárolni Magyarország területén, a hazai fegyvertörvény az európai uniós direktívákhoz igazodva betiltja az ilyen jellegű, elsősorban önvédelmi célokra kifejlesztett, riasztófegyvernek minősülő eszközök törvényes árusítását, adás-vételét. Az addig megvásárolt gumilövedék kilövésére alkalmas fegyvereket a törvénytervezet jelenlegi megfogalmazása szerint nem vonják be, ezek sorsáról még nem született uniós szintű döntés.

Fotó: Police.hu

viselése engedélyköteles

Élet kioltására alapesetben alkalmatlan, nem éles fegyvernek minősülő, gumi- és vészjelző rakétalövedék kilövésére is alkalmas gáz- és riasztófegyvert jelenleg minden 18. életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű magyar állampolgár vásárolhat a fegyverboltokban. Ezeket az önvédelmi eszközöket azonban engedély nélkül csak otthonában tarthatja a polgár, annak viselése – közterületen történő hordása, illetve használata – már engedélyköteles. Ezt az engedélyt december 31-ig minden magyar polgár kérvényezheti a lakóhelye szerinti rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán, ha a riasztófegyvert előtte bevizsgáltatja, és a Magyar Kézilőfegyver-hivatal (MKH) engedélyt ad ki rá. Boros Gábor igazságügyi fegyverszakértő szerint egy adott viselési engedély csak egy bizonyos sorozatszámú fegyverre vonatkozik, a fegyver típusát, gyártási számát, kaliberjelét feltüntetik az engedélyen, mely visszavonásig érvényes, nincs időkorlát. Az engedély birtokosa nem vásárolhat erre az engedélyre másik fegyvert, s nem is ruházhatja át azt másnak. Ha a fegyver MKH műszaki érvényessége lejár, azt meg kell újítani, be kell mutatni a rendőrségen, csak ekkor érvényes a viselési engedély folytonossága, melynek alapján a fegyver tulajdonosa közterületen is magánál tarthatja a fegyvert, ám azt csak és kizárólag önvédelem céljából használhatja.

Fotó: Police.hu

 

Megengedő a magyar jogszabálytervezet

Az új európai direktívához igazodó magyar szabályozás szerint 2022. december 31-e után már csak szigorúbb technikai kritériumoknak megfelelő gáz- és riasztófegyvereket lehet majd legálisan forgalomba hozni. Ez a rendelkezés a gyártókat és kereskedőket érinti, a fegyvertartókat nem. Az addig megvásárolt fegyvereket továbbra is megtarthatja a tulajdonos, ezzel a magyar szabályozás kifejezetten megengedőnek nevezhető. Ám a már meglevő fegyverekbe nem lehet majd legális úton gumilövedékes lőszert vásárolni, ennek hatása már ma is érezhető, nagyon sokszor készlethiány van az üzletekben, ahol a fegyvereket is már csak rendelésre szerzik be. A forgalmazók szerint a vevők is ismerik a törvénytervezetet, ami ráadásul a szomszédos országokra is érvényes lesz, Csehországban és Szlovákiában – ahol uniós polgárként magyar személyi igazolvánnyal megvásárolható az eszköz – is kifogytak a készletek.

A muzeális kategóriába eső, hagyományőrző egyesületek tagjai által használt gumilövedékes fegyvereket a jogszabály nem érinti, ezek továbbra is tarthatóak, megszerezhetőek maradnak mindenféle engedély nélkül.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

alvilági gumilövedék

A rendőrségi statisztikák szerint évente 15-20 olyan eset fordul elő, amikor valaki gumilövedékes fegyverrel valósít meg garázda jellegű bűncselekményt. 2020-ban egy újpesti családi vita során és egy Király utcai, elszámolásból, szerelemféltésből fakadó vita során dördültek el gumilövedékes fegyverek közterületen, szerencsére az ijedtségen és a riadalmon kívül a kilőtt lövedékek senkinek nem okoztak sérülést. A rendőrség a lövöldözőket mindkét esetben elfogta, ellenük csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt indítottak nyomozást.

Molnár Gábor igazságügyi biztonságtechnikai szakértő szerint a magyar alvilági vitáknál az utóbbi öt évben is riasztófegyverek kerültek elő, ez mindenképpen kedvezőbb, mint az 1998 előtti helyzet, amikor szinte havonta történtek éles lőfegyverrel végrehajtott leszámolások.

A szakértő elmondta, ez egyértelműen a bűnüldöző és a végrehajtó szervek érdeme, az eredményes rendőrségi és ítélkezési munka, az erős jogállami rendszer hozadéka. 2020 nyarán egy bűnöző, egy 45 éves, budapesti férfi használt bűncselekmények elkövetésekor gumilövedékes fegyvert, egy soproni, egy miskolci és egy mezőkövesdi rablásnál, egy 72 éves nőt meg is lőtt. A rendőrség elfogta a banditát, aki azóta is letartóztatásban várja a büntetőeljárás befejezését.

A gumilövedék nem veszélytelen. Akit meglőnek vele, az egy nagyon erős ütést érez, a fájdalom és a sokk lelassíthatja, megállíthatja. Két-három méter távolságból nagyon hatásos önvédelmi eszköz, de egy rablás esetén csak pár másodpercre iktatja ki a banditát, ami elég lehet a menekülésre, a segítséghívásra. Súlyos sérülést csak a szemre leadott gumilövedékes lövés okozhat.

A rendőrség által használt speciális, nagyobb távolságú célok leküzdésére kialakított gumilövedékes fegyverek nem önvédelmi és nem is riasztófegyverek, teljesen más kategóriába tartoznak, a Gyurcsány Ferenc kormányzása idején, 2006 októberében kiadott tűzparancs eredményei jól mutatták a különbséget.

A kis kaliberű gázpisztolyokkal ilyen sérüléseket nem lehet okozni, de az ezekből leadott lövések is okozhatnak mellkasi fájdalmakat, véraláfutásokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.