Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 17., csütörtök, Laura, Alida napja
HÍR TV - CSÖRTECivilizálatlanság az egész BLM mozgalom.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/meg-tesztelik-a-metrokocsik-klimait-9524162/

Még tesztelik a metrókocsik klímáit

Nehezen lehetne megjósolni, mikor valósulhat meg Karácsony Gergely választási ígérete
Két gyártó klímaprototípus-rendszerét teszteli a BKV a 3-as metrón. A közlekedési vállalat szerint a kocsikat felújító orosz cég hozzájárult a beszereléshez. Majd csak akkor lehet kiírni a közbeszerzési eljárást, ha az üzemeltetési szempontból fontos összes információ összeáll. Azt nem tudni, hogy ez mikorra várható, mibe fog kerülni, és honnan lesz rá fedezet.

Két különböző gyártó klímaprototípus-rendszerét teszteli a BKV a 3-as metró kocsijan. A közlekedési vállalat lapunk érdeklődésére a rendszerekről csak annyit árult el, hogy azok ideiglenes felszerelése már megtörtént a megfelelő működőképesség ellenőrizhetőségéért. A kétféle klímarendszer működési elvei között nincs különbség, viszont a megvalósítás és a hosszabb távú üzemeltetés szempontjából lehetnek eltérések.

Az orosz céggel kötött vállalkozási szerződés értelmében bármiféle változtatáshoz hozzá kell járulniuk, különben elvész a kocsikra adott harminc év garancia. Lapunk érdeklődésére a BKV azt is tudatta: az ideiglenes klímarendszerek felszereléséhez a metrókocsikat felújító orosz cég, a Metrowagonmash hozzájárult.

A főpolgármester állítja: a légkondícionáló beszerelése nem pénzkérdés
Fotó: Havran Zoltán

A közlekedési vállalat közölte: csak olyan rendszerek beszerelését fogják engedélyezni, amelyek nem befolyásolják a metrókocsikra adott garanciát. Az orosz fél azért is adta meg a hozzájárulását, mert csak így kaphatnak valós képet arról, hogy esetlegesen majd a teljes járműparkra is engedélyezzék a felszerelést.

A jelenlegi, ideiglenes beszerelés azt szolgálja, hogy ellenőrizhető legyen a rendszerkialakítás megfelelősége, működőképessége. Kérdésünkre, hogy meddig tart és milyen körülmények között zajlik az ellenőrzés, annyit válaszoltak: „a vasúti közlekedésben rendkívül szigorú szabályozók vannak, a végleges rendszer működésének ellenőrzését komoly előkészítési munka fogja megelőzni. A minél magasabb fokú megfelelés érdekében az üzemeltető széles körű, a hatósági előírásnak megfelelő teszteljárásnak fogja alávetni a rendszereket”.

Ha a BKV-nak mint üzemeltetőnek a fontos információk – a sikeres megvalósíthatóság érdekében – kivétel nélkül összeállnak, csak akkor kerülhet sor a közbeszerzési eljárás kiírására. Arra, hogy ez mikor várható leghamarabb, érdemben nem válaszoltak.

Tavaly márciusban a főpolgármester azt nyilatkozta: minden kocsit biztosan nem tudnak klímásra állítani, de a munkát el fogják kezdeni. Karácsony Gergely akkor többek közt azt mondta: jó eséllyel már 2020-ban megkezdődhet a 3-as metró szerelvényeinek klimatizálása.

Azt sem tudni még, hogy a klíma utólagos beszerelése mennyibe fog kerülni. A BKV tájékoztatása szerint a végső ár a közbeszerzési eljárás során fog kialakulni, a szükséges fedezet előteremtése is ennek függvényében valósulhat meg.

Előzetes becslések szerint a klíma utólagos beszerelésének költsége mintegy hat-tízmilliárd forint lehet.

Emlékezetes, hogy 2019 nyarán, a főpolgármester-jelölti kampányban Karácsony Gergely közösségi oldalán közzétett egy videót, amelyben bemutatta, hogy csaknem 35 fokos hőmérsékletet mért a 3-as metrón. Két évvel ezt megelőzően pedig Karácsony pártjának, a Párbeszédnek a képviselői emlékezetes flashmobot tartottak, félmeztelenül utaztak az általuk szaunának titulált metrón, és azt követelték az akkori városvezetéstől: érje el, hogy biztonságos és kényelmes legyen a budapesti tömegközlekedés vagy mondjon le.

A főváros tavalyi költségvetésének vitájában a Fidesz benyújtott egy módosító indítványt, amely szerint hárommilliárd forint átcsoportosításával teremtettek volna forrást a metrókocsik klimatizálására, de ezt Karácsonyék elutasították. A főpolgármester akkor azt közölte a közösségi oldalán:

„a klíma beszerelése elsősorban nem pénzkérdés, a forrás erre rendelkezésre áll, ezért nem kellett külön módosítót befogadni a költségvetéshez. A pénz tekintetében a kérdés csak az, hogy a költségeket lenyeletjük-e az orosz beszállítóval, a városnak járó kötbér terhére. Ennek érdekében jelenleg is pereskedünk.”

Kérdés, hogy a kötbér miatti per mikor zárulhat le és milyen eredménnyel. Lapunk érdeklődésére a BKV azt közölte: az orosz gyártóval a kötbér miatt zajló per jelenleg első fokon, folyamatban van.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

MEGAKADÁLYOZNÁK A VISSZATÉRÉSÉT

Kocsis Máté: Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyforrás Magyarországra
A Fidesz frakcióvezetője szerint a DK elnöke vezeti a baloldalt, ezért meg kell akadályozni, hogy visszatérjen a múlt hazánkban.

MEGVÉDENI GYERMEKEINKET

Orbán Viktor kiállt a pedofilellenes törvény mellett
A miniszterelnök szerint az elfogadott jogszabály semmilyen magasztos eszmébe vagy európai jogszabályba nem ütközik.
Már biztos, hogy késik a nyitás az Egyesült Királyságban
A brit parlament megszavazta, hogy június 21-e után is érvényben maradnak a jelenlegi korlátozások.

Poszt-trauma

Hirdetés: Budapest sürgősen főpolgármestert keres!
A főváros a kormány elleni gyűlölet áldozata lett. A főváros elvesztette a kapitányát. A kapitány meglékelte a hajót, majd elsőként elhagyta.

Poszt-trauma

Nem látjátok? Bajt hoz ránk a liberális őrület
Lépni kell, amíg nem késő.

Poszt-trauma

Miért kell leszerbezni egy magyar színházat?
Ne legyünk szűkkeblűek, pláne ne itt, Budapesten.

Aktuális

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a svéd komrányfővel szemben
Véget érhet Stefan Löfven és a szociáldemokrata párt uralma Svédországban.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!