Megérkezett az utolsó külképviseleti urna is az NVI-hez

Szerda délben megérkezett az utolsó, külképviseleti voksokat tartalmazó urna a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

Forrás: MTI2019. 05. 29. 14:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI érdeklődésére az NVI közölte: Londonból három, Manchesterből egy urna érkezett.

A szavazatokat autóval hozták Nagy-Britanniából. A két külképviselet névjegyzékébe 1984-en vetették magukat fel.

Az európai parlamenti képviselők választásán az ország 132 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat.

A külképviseleti névjegyzékbe 20 291-en vetették fel magukat, közülük 17 749-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 87,47 százaléka voksolt.

Az urnáknak a jogszabály szerint csütörtök éjfélig kellett volna megérkezniük.

A külképviseletekről az NVI 157 urnát várt, vagyis a külképviseletek túlnyomó többségéről egyet, és csak néhány nagyobb létszámú külképviseletről érkezett több.

Miután az összes beérkezett, várhatóan a szerda délutáni ülésén, a Nemzeti Választási Bizottság meggyőződik az urnák sértetlenségéről. Ezt követően az NVI-ben felbontják az urnákat és először megállapítják, hogy a benne lévő szavazatok száma egyezik-e az urnában lévő jegyzőkönyvben feltüntetettekkel, majd a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik a szavazatokat.

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság állítja ki a jegyzőkönyvet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.