Meghátrált az egri polgármester színház-ügyben

Újabb ügyben aratott sikert az egri Fidesz–KDNP-frakció az ex-jobbikos Mirkóczki Ádámmal szemben: a polgármester korábbi szándéka ellenére mégis elfogadja a szakmai bizottság által jelölt igazgatót a Gárdonyi Géza Színház élére. Ha ugyanis nem ezt tenné, törvényszegést követne el.

Kerékgyártó György
2020. 11. 11. 11:18
null
A városvezető a kezdetektől megosztó volt Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október közepe óta figyelmeztette az egri Fidesz–KDNP-frakció Mirkóczki Ádámot, a város polgármesterét, hogy ha nem a szakmai bizottság által jelölt igazgató kerül a Gárdonyi Géza Színház élére, az törvényszegésnek minősül, és rendkívül nehéz helyzetbe hozza az intézményt. Az ex-jobbikos politikus a kormánnyal is szembe ment, de mostanra belátta, hogy tévedett: az intézmény élére mégis Blaskó Balázs korábbi igazgató kerül.

A polgármesternek be kellett látnia, hogy ha figyelmen kívül hagyja a minisztériummal kötött szerződést, az törvényszegés
Fotó: archív/Heves Megyei Hírlap

Mint azt megírtuk, az egri teátrumot közösen működteti az önkormányzat és az állam 50-50 százalékos anyagi hozzájárulással. Az igazgató személyéről egy bizottság dönt, amelybe a kormány egy, az önkormányzat két személyt delegál, a többi tagot pedig színházi szakmai szervezetek. Balskó Balázs mandátumának lejártakor a bizottság úgy döntött, hogy újra őt kívánja megbízni az igazgatói feladatokkal. Ezt a közgyűlés jóváhagyta, és Mirkóczki aláírta a megállapodást az Emmit képviselő Kásler Miklós miniszterrel. Októberben azonban bejelentette, hogy mégsem támogatja Blaskó személyét, mást jelöl a színház élére, és a javaslatot meg is szavaztatta a közgyűléssel, amelyben a szivárványos koalíció van többségben.

– Kezdettől figyelmeztettük Mirkóczki Ádámot, hogy ha figyelmen kívül hagyja a minisztériummal kötött szerződést, az törvényszegés – mondta a Magyar Nemzetnek Oroján Sándor, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője. – Ezzel a színházat és a várost is válsághelyzetbe sodorta volna, hiszen ebben az esetben az idei kormányzati működtetői hozzájárulást, vagyis 300 millió forintot vissza kellett volna fizetni, a jövő évitől pedig elesett volna az intézmény.

A polgármestert az késztette végül a döntései megfontolására, hogy a helyi fideszesek a kormányhivatalhoz fordultak, kezdeményezve a törvényességi felügyeleti eljárást az ügyben. A törvényesség végül győzött, Mirkóczki mégis elfogadja Blaskó Balázst az igazgatói poszton.

– Gratulálunk Blaskó Balázsnak – mondta a frakcióvezető. – Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy a polgármester egyszemélyes döntése miatt eladásra szánt értékes önkormányzati ingatlan, a Senator-Ház után a színházat is meg tudtuk menteni a válságtól – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.