Megszűnik a sorban állás az iskolai beiratkozáskor

Már nemcsak a gyerek iskolai érdemjegyeit, órarendjét, hiányzá­sait, házi feladatait követheti a szülő elektronikus úton, hanem másfél tucat ügyet is intézni tud majd az interneten keresztül. A tavaszi beiratkozással már használható a rendszer.

2019. 02. 28. 17:41
null
Szinte minden intézhető lesz otthonról is, csak regisztrálni kell Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanáig, ha általános iskolába íratta be a szülő a gyerekét, szabadnapot kellett kivennie, ugyanis kígyózó sorokban hosszú várakozás várt rá. Mindez az idei tanévre való beiratkozástól kezdve megszűnik. Az adatokat elektronikus úton a https://eugyintezes.­­e-kreta.hu weboldalon keresztül (regisztráció után) az ügyintézés indítása felületen rögzíthetik a szülők március 1-jétől, így az iskolában már csak az eredeti dokumentumok bemutatása marad, ami lényegesen gyorsítja a folyamatot. A jövő tanévtől pedig már be sem kell mennie a szülőnek, mert az ügyfélkapuján keresztül is benyújthatja a szükséges dokumentumokat.

A beiratkozással együtt tizennyolcféle ügyet intézhet a szülő a KRÉTA adminisztrációs rendszer e-ügyintézés felületén. Népszerű könnyítés lesz a beiratkozáson kívül a tanulói mulasztás elektronikus igazolása. Ebben az esetben az adatok megadása után már csak az orvosi igazolást kell feltöltenie a szülőnek, vagy jeleznie, hogy magánjellegű okokból igazolja a hiányzást. Kérhető elektronikusan tanulói felmentés vagy mentesség egyes tantárgyak látogatása vagy értékelése alól.

Szinte minden intézhető lesz otthonról is, csak regisztrálni kell
Fotó: Bach Máté

De arra is lehetőség nyílik a középfokú szakképzést nyújtó intézmények esetében, hogy elektronikus úton adják meg a szakmai gyakorlat adatait, a tanulószerződést pedig egyszerűen csak fel kell tölteni a rendszerbe. Ha pedig az ügyintézés bármilyen költséggel jár, akkor a jövőben a szülő ezt is rendezni tudja majd a felületen bankkártyája segítségével. Mindez a KAFFEE projekt révén valósul meg, amely a KRÉTA iskolai adminisztrációs rendszerhez illeszkedik. A KRÉTA-t már jól ismerik a szülők, ebből tájékozódnak többek között az iskolai órarendről, a gyerek osztályzatai­ról, hiányzásairól, a házi feladatokról. Az új projekt fő célja az, hogy jelentősen csökkentse az érintett pedagógusok, szülők és gondviselők adminisztratív terheit.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke lapunknak elmondta, hogy ez a rendszer már január elseje óta támogatja az állami közoktatás HR-feladatait. – A bérek mindenhol időben megérkeztek, a rendszer sikeresen vizsgázott – tette hozzá. Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár pedig azt emelte ki, hogy 350-360 milliárd forintot költ a kormány köznevelési fejlesztésekre uniós és hazai forrásokból; idetartozik ez a projekt is, amely ötmilliárd forint értékű uniós támogatásból valósult meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.