Megúszható a teljes önköltség is

Az önköltséges képzésre bejutó hallgatóknak sem kell feltétlenül minden félévben kifizetniük a több százezer forintos díjakat, két szemeszter után ugyanis van lehetőség átkerülni állami támogatású szakra, sőt sok egyetem saját pályázatokkal, intézményi vagy vállalati ösztöndíjakkal próbálja csökkenteni a fizetős diákok terheit. Lapunk összeállításából kiderül: a legjobb tanulóktól néhol az önköltség felét vagy egészét is átvállalják, de művészeti, sport- vagy tehetséggondozó támogatásokat is százezres mértékben gyűjthetnek be a fiatalok. Néhány ingyenes hely azért a pótfelvételin is akad.

Csókás Adrienn
2019. 08. 02. 5:55
null
Kizárólag anyagi megfontolásból nem érdemes lemondani a továbbtanulás lehetőségéről Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hét szerdáig jelentkezhet még a felsőoktatásba pótfelvételivel, aki a rendes eljárásban nem próbálkozott vagy lemaradt az összes általa megjelölt helyről. A választék ezúttal jobbára önköltséges szakokból áll, de néhány ingyenes helyre is le lehet még csapni.

Állami támogatással összesen 21 alap- és osztatlan képzést hirdetnek meg: a hittudományi képzések mellett például gyógypedagógiát, gépészmérnöki szakot, valamint rendészeti, építőmérnöki, környezetmérnöki, katonai logisztikai képzéseket. Mesterképzéseken még szűkebb az ingyenes kínálat: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem néhány szakán kívül csak hittanárnak és ápolónak jelentkezhet, aki nem akar tandíjat fizetni.

Kizárólag anyagi megfontolásból nem érdemes lemondani a továbbtanulás lehetőségéről
Fotó: Bach Máté

Fizetős szakokból ugyanakkor bőven van választék: csaknem 1800 alap- és osztatlan képzés, valamint 900 mesterképzés várja a felvételizőket. Az önköltségi díjak 2-300 ezer forint/félévtől indulnak, ám a legdrágább szakokon egymillió forintnál is többet kell fizetni, orvosi vagy fogorvosi képzésen 1,3 millió forint a szemeszterenkénti díj. Ehhez sokaknak hozzájön még az átlagosan havi 15–20 ezer forint közötti kollégiumi díj, ami az önköltséges diákok esetében néhány ezer forinttal többe kerül, mint az állami ösztöndíjas társaiknak.

Mégsem érdemes azonban kizárólag anyagi megfontolásból lemondani a továbbtanulás lehetőségéről. Amellett, hogy többfajta diákhitel is felvehető, az átsorolási szabályokra és az egyetemek helyi támogatási rendszerére is érdemes gondolni.

Az állami támogatásról lecsúszó felvételizőnek talán eszébe sem jut, de attól, hogy fizetős szakra került be valaki, egyáltalán nem biztos, hogy ez a teljes képzés ideje alatt így lesz. Két lezárt szemeszter után, a tanulmányi átlag függvényében, már át lehet kerülni a menet közben megüresedő ingyenes helyekre, márpedig sokan vannak, akik egy-két félév után jönnek rá, hogy mégsem nekik való a választott szak.

Ezen túl a felsőoktatási intézmények a legkülönbözőbb anyagi támogatásokkal igyekeznek csökkenteni a hallgatók terheit. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) sok egyéb lehetőség mellett rektori ösztöndíjat kínál az egyetemet első helyen megjelölő és legmagasabb felvételi pontszámmal bejutóknak.

A 100 ezer forint támogatást 200 fő nyerheti el, ebből százan az önköltséges diákok közül kerülnek ki. Az egyetemek karai saját hatáskörben is kínálnak támogatást, ilyen például a műszaki és informatikai kar havi 20 ezer forintos, összességében 100 ezres Kiválósági ösztöndíja.

A jó tanulók pályázhatnak például az MNB Kiválósági ösztöndíjra is, ami havi 30 ezer forintot jelent tíz hónapon át. A közgazdaság-tudományi kar Alma mater komplex ösztöndíjprogramjában pedig az önköltség díjának felétől szabadulhat meg a hallgatók legjobb tanulmányi eredményt elérő 10 százaléka.

A Debreceni Egyetemen ugyancsak többféle ösztöndíj-támogatásban részesülhetnek az önköltséges hallgatók. Ilyen például a havi 5–25 ezer forintos sport-, illetve művészeti ösztöndíj, a tudományos tevékenységért járó kiemelt szakmai ösztöndíj, a hallgatói önkormányzatban vállalt szerep alapján járó közéleti ösztöndíj vagy az egyetem tehetséggondozó programjának támogatása, amelynek összege teljesítménytől függően havi 10 és 34 ezer forint között mozog.

– A hallgatói juttatásokat a Debreceni Egyetem saját bevételi forrásaiból is jelentős összeggel támogatja. A különböző ösztöndíjakban részesülő hallgatók száma évről évre meghaladja az ezer főt – hangsúlyozta lapunk megkeresésére az egyetem. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes tájékoztatása szerint rá-adásul az ősszel beiratkozó 5800 külföldi diák számára is nyitott lesz a lehetőség, hogy részesüljenek a magyar hallgatóknak meghirdetett sportösztöndíjban vagy tanulmányi előmenetelük alapján díjfizetési kedvezményben.

Az önköltségcsökkentés a második évtől kezdve 4-es tanulmányi átlag felett igényelhető, amelyben a hallgatók legjobb átlaggal rendelkező 20 százaléka részesülhet – tájékoztatott a Debreceni Egyetem.

Az ELTE-n három nagy kategóriá­ja van az önköltséges hallgatók juttatásainak: a hallgatói normatívából finanszírozott egyetemi és kari szintű ösztöndíjak mellett saját forrásból finanszírozott kari ösztöndíjakat is kínálnak.

Az egyetemi szintű támogatások közé tartozik az akár a hallgatói normatíva összegét (jelenleg 128 ezer forint) is elérő közéleti ösztöndíj, a hasonló mértékű sportösztöndíj, emellett kompenzációt kaphat, aki ugyanazon a karon egyszerre több képzésben is részt vesz, de a tudományos, kulturális és sportrendezvények szervezői is számíthatnak anyagi segítségre.

Saját forrásból ítélik meg például a GTI business ösztöndíjat, amely félévenként 120 ezer forinttal járul hozzá az önköltséghez. Az érintett gazdaságtudományi szakokon tanuló diákok szemeszterenkénti 270 ezres tandíja így 150 ezerre mérsékelhető. A bölcsészkar kiválósági ösztöndíja pedig havi 70 ezer forintot jelent, igaz, ez csak a mesterképzésben tanulók számára érhető el.

A Szegedi Tudományegyetem kínálatából érdemes kiemelni az 50–100 ezer forint közötti összegű Start ösztöndíjat, amely az egyetemet első helyen megjelölő fiataloknak jár bizonyos feltételek mellett.

A gazdaságtudományi karon – részben a vállalati partnereknek köszönhetően – hatféle ösztöndíjprogram is elérhető, amelyek mindegyike az önköltség felét vagy 100 százalékát vállalja át egy-két szemeszter idejére. Bármelyik szak hallgatója megpályázhatja 4-es átlag felett a Sófi-ösztöndíjat is.

Mint megtudtuk, az egyetemen 17 éve működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány összességé-ben már 19 millió forint tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazta az intézmény legjobbjait. A bölcsészkari lehetőségek közül a Befutó gyakornoki programot érdemes kiemelni, amelyben évről évre számos vállalat és szervezet vesz részt. Ennek lényege, hogy a tandíjkedvezmény mellett némi munkatapasztalatot is gyűjthessenek a fiatalok.

Aki a fentiek alapján kedvet kapott, augusztus 7-ig jelentkezhet a pótfelvételire. A ponthatárokat, amelyek egyébként semelyik szakon nem lehetnek alacsonyabbak a július 24-én kihirdetettnél, várhatóan augusztus 26-án hirdetik ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.