Mesterlövészek és páncélozott harcjárművek is védik a határt

A bécsi merénylet gyanúsítottjainak elfogásáig a nyugati határ mellett maradnak a TEK egységei.

Végh Attila
2020. 11. 04. 16:19
TEK a határon
Forrás: TEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) egy órával a bécsi merényletekről érkező hivatalos külügyminisztériumi infomációt követően már megerősítette az osztrák–magyar határ védelmét. A TEK szombathelyi egységei értek először a határhoz, ugyanebben az időben a budapesti központból és más vidéki alegységektől is a nyugati határra vezényelték a speciális páncélozott járműveket. A Magyar Nemzet információi szerint a TEK mozgósítást rendelt el, készenlétbe, illetve harckészültségi állapotba helyezte az egész állományt.

Fotó: TEK

A bécsi terrorcselekményeket követően Hajdú János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója és stábja azonnal felvette a kapcsolatot az osztrák biztonsági szervekkel és azok speciális alakulataival, a Cobra és a Wega Einsatzkommando vezetőivel. Az egyeztetés után a magyar terrorelhárítók biztosították az osztrák felet az együttműködésükről, adott esetben közösen fellépve is részt vállalhatnak a merénylők felderítésében és elfogásában.

A TEK egységei a magyar határon többek közt a hegyeshalmi nagy és a kis határátkelőhelyet, valamint a soproni határátkelőt védik és biztosítják páncélozott járművekkel, mesterlövészek is figyelik a Magyarországra belépő járműforgalmat. A TEK műveleti egységeinek tagjai megfelelő erővel és fegyverzettel készültek fel az osztrák határszakaszon esetlegesen Magyarország irányába menekülő gyanúsítottak elfogására.

Fotó: TEK

A magyar–osztrák határon a szeptemberben bevezetett újabb járványügyi intézkedések miatt már két hónapja tart a tényleges határellenőrzés, ezt most megszigorították. A felfegyverzett határrendészek a TEK speciálisan kiképzett rendőreivel együtt minden olyan furgont átnéznek, melyben elbújhat akár egy ember is, a személyautók csomagtartóit is felnyittatják. Emiatt a várakozás november 4-én fél óránál is hosszabb lehet a hegyeshalmi és a soproni közúti határátkelőhelyen, a rendőrség türelmet kér a járművezetőktől.

Kontrát Károly belügyi államtitkár a TEK felderítőire hivatkozva kijelentette, jelenleg nincs olyan információ, hogy Magyarország területén is tartózkodna, megbújt volna egy magányos vagy szervezett csoporthoz tartozó terrorista. Sem a személyes információs hálózat, sem a mesterséges intelligencia alapján működő, az internetet, elektronikus kapcsolatokat figyelő szűrők nem találtak erre utaló nyomokat.

A Magyar Nemzet információi szerint a TEK feladata a határon az osztrák hatóság által üldözött menekülők feltartóztatása az osztrák speciális egységekkel együttműködve. A TEK egységei addig maradnak a határon, míg ezt a helyzet megköveteli, míg az osztrák biztonsági szervek ki nem jelentik, hogy megszűnt a vészhelyzet, minden feltételezett gyanúsítottat azonosítottak, elfogtak vagy likvidáltak.

A Készenléti Rendőrség határvadász századai is megerősített szolgálatot látnak el az ország nyugati határain. Az osztrák oldalon is megerősítették a járőrözést a speciális rendőri egységek, illetve az osztrák területvédelmi egységek. A magyar–szerb, a magyar–román és a magyar–horvát határon is megerősítették a határvédelmi szolgálatot, a honvédség is nagyobb erőket vont össze a határ mentén.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a bécsi terrortámadás óta 202 illegális határsértőt fogtak el a magyar rendőrök. A legtöbben a magyar–szerb határ csongrádi szakaszát lépték át jogsértő módon, egy 17 fős csoport volt a legnagyobb létszámú. Egy ukrán embercsempész is megbukott, hat szír férfit próbált meg Ausztria felé átvinni a határon. Fejér megyében két tízfős csoportot fogtak el a rendőrök, az embercsempészek magukra hagyták az illegális bevándorlókat a nyugati határ megerősítésének hírére, Sopron közelében is egy 11 fős csoport járt így.

Fotó: Police.hu

Utoljára 2015 nyarán, illetve a szeptemberi röszkei migránsáttörési kísérlet megakadályozására rendelték ki a TEK bevetési egységeit Magyarország határainak védelmére. A röszkei összecsapáskor a TEK speciálisan kiképzett rendőrei főszerepet játszottak abban, hogy sikerült megállítani a felhergelt migránsok rohamát az akkor felhúzott műszaki határzárnál. A kerítés azóta bebizonyította létjogosultságát, a magyar határrendészek 24 órás szolgálata hazánk mellett egész Európát védi az illegális bevándorlók áradatától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.