Milliókért mérgeztek meg két idős embert a rokonaik

Szökésben van annak a párnak a férfi tagja, akik a nyomozók által beszerzett bizonyítékok alapján előre kitervelten, aljas indokból, nyereségvágyból, több ember sérelmére, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel, illetve annak kísérletével gyanúsítható.

Forrás: police.hu2020. 07. 24. 13:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26 éves K. Andreát a rendőrök július 22-én elfogták, élettársa, az 58 éves Martyin László megszökött, amikor megtudta, hogy a rendőrök rájöttek titkukra. Ellene július 23-án a fejér Megyei Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot bocsátott ki.

Öt hónapja indított a dunaújvárosi rendőrkapitányság közigazgatási eljárást egy 85 éves férfi gyanús halálesete miatt. Az idős bácsit feleségével együtt, magatehetetlen állapotban találták meg lakásukban február 23-án, mozogni egyikük sem tudott, a férfival kommunikálni sem lehetett, az idős nő is erős rosszullétre, kábultságra panaszkodott, erejét elvesztette. A kórházban már az első pillanatban mérgezés tüneteire gyanakodtak az orvosok, a szakszerű kezelés következtében akkor sikerült megmenteni az idős pár életét, de a férfi szervezetében olyan károkat okozott a méreg, hogy két hét múlva, március 7-én a kórházban elhunyt. Az igazságügyi orvostani vizsgálat megállapította, mindkét beteg szervezetében a megengedettnél sokkal több volt egy nagyon erős, nyugtató hatású, receptköteles gyógyszerből, melynek túladagolása halálos is lehet.

A kórházi kezeléssel párhuzamosan az idős házaspár dédunokája a dunaújvárosi rendőrkapitányságon feljelentést tett lopás miatt. A dédunoka átnézte ugyanis a mérgezési tünetek miatt életveszélyes állapotba került pár személyes iratait, többek között a banki számlakivonatokat, amelyek ellenőrzését dédszülei évek óta rábízták. A dédunoka döbbenten tapasztalta, hogy otthonukból ki sem mozduló dédszülei számlájáról több millió forint tűnt el az elmúlt hónapban, automatákból vették ki a pénzt, játékboltokban, éttermekben fizettek a számlához tartozó bankkártyával. A rendőrök az életben maradt idős asszonyt állapotára és férje halálára való tekintettel csak májusban hallgatták meg arról, mit tud a számláról köddé vált pénzről. Az asszony elmesélte: még tavaly októberben vették észre, hogy az addig otthon tartott, temetésükre, unokáiknak szánt örökségre összekuporgatott pénzükből hiányzik. Már akkor is milliós nagyságrendű volt a hiány, ezt nem is merték elmondani a rokonoknak, de megkérték dédunokájukat, hogy a maradék pénzt helyezze el egy bankban, nyisson egy számlát a nevükben.

A nyomozók szerint egyértelmű volt, hogy a pénzt olyan valaki vette el, akivel a sértettek bizalmi kapcsolatban álltak. Bár ekkor még nem volt rá bizonyíték, már azt feltételezték, hogy a pénz eltűnése és a mérgezések közt lehet összefüggés, az ismerős tolvaj így próbálta meg fedezni a hiányt. Az adatgyűjtések és a tanúkihallgatások során mindenkit sorra vettek, elszámoltattak, aki bejáratos volt a házaspár otthonába. Ennek eredményeként a rendőröknek sikerült összegyűjteni azokat a terhelő információkat és bizonyítékokat, amelyek alapján látókörbe került egy olyan hozzátartozó és annak élettársa, akik a mérgezés és a lopás időszakában napi rendszerességgel látogatták az idős párt, ám előtte nem keresték rokonaikat és a kórházban sem érdeklődtek állapotuk iránt. A nyomozók gyanúja szerint a pár február 23-át megelőzően több alkalommal nagy mennyiségű gyógyszert adott a két idős embernek azért, hogy az a halálukat okozza. Úgy gondolták, hihető lesz az a történet, hogy az idős sértetteknek már rossz volt a memóriája, eltévesztették, elmérték a gyógyszeradagot. Mint kiderült, akkor is ők loptak, amikor áldozataik még otthon tartották pénzüket, bízva a rokonokban az idősek saját maguk mutatták meg nekik a rejtekhelyet. A gyilkosság elkövetői akár életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak, a szökésben levő férfi ellen nemzetközi körözést adtak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.