Müller Cecília: A harmadik hullám leszállóágban van

A harmadik hullám leszálló ágában van, Magyarországon eredményes a járvány elleni küzdelem, mindez köszönhető a fegyelmezettségnek, a higiéniás szabályok betartásának és nagy részben az oltásoknak. Immár 1,7 millió ember a második védőoltást is megkapta. Szerdáig még bárki, korosztálytól függetlenül foglalhat időpontot az oltópontokra, a háziorvosoknál pedig továbbra is zajlik a védőoltások beadása.

2021. 04. 27. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia az egész világot érinti, jelenleg India küszködik a legjobban a koronavírussal, abból is az indai mutánssal. A variáns jelentős számú megbetegedést okoz, de egyéb mutánsok is felütötték fejüket az országban – kezdte az országos tiszti főorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: más földrészeken

a harmadik hullám leszálló ágban van, Magyarországon is eredményes a küzdelem, mindez köszönhető a fegyelmezettségnek, a higiéniás szabályok betartásának és nagy részben az oltásoknak. Jelenleg a védőoltások kapnak hangsúlyt, ezen a héten egy nagyobb mennyiség érkezik, a széles oltóanyag-paletta lehetővé teszi, hogy mindenkit védetté tegyenek.

Hangsúlyozta, hogy eredményes vakcinabeszerzésnek köszönhetően, a héten minden típusú oltóanyag rendelkezésre áll, a magyaroknak pedig módjukban áll az új időpont foglalási rendszeren keresztül oltásra jelentkezni, amit hétfőtől szerdáéig lehet igénybe venni. Hozzátette: a Sinopharm-vakcina beadásához bármelyik oltópontra lehet regisztrálni a felkínált üres időpontok egyikén.

– Ezért bíztatok mindenkit arra, hogy foglaljon időpontot, mert nem kell sms-re, háziorvosra várni, így bárki lehetőséghez jut. Cél, hogy minél előbb és minél szélesebb körben védetté váljunk és ezáltal hozzájussunk a védelmet igazoló okmányhoz

– biztatott mindenkit a tiszti főorvos, hogy éljen a rendkívüli lehetőséggel. Müller hozzátette: természetesen a háziorvosoknál is folytatódnak az oltások. A tiszti főorvos arra is figyelmeztetett, hogy napokat nyerünk, ha minél előbb felvesszük az oltást, előbb alakul ki az immunitás.

Kedden 480 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett, ebből 200 ezer első, 280 ezer második komponensű vakcina. Jött még 355 ezer adag Pfizer-vakcina, illetve 19 ezer adag AstraZeneca-vakcina, utóbbiból még 324 ezer adag várható még a héten.

A szakember továbbá arról is beszélt, hogy a beadott vakcinákat rögzítik az oltópontokon, s ez által kerül gyártásra a védettségi igazolvány. Ha valaki késedelmet tapasztalt, az ügyfélkapun keresztül bejelentést tehet, egy űrlap kitöltése után vagy ugyanezt megtehetik a kormányhivatalok ügyfélszolgálatán is.

Az országos tiszti főorvos végül hangsúlyozta: Magyarországon eddig 1,7 millió személy kapta meg a kétadagos védőoltást, továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenki vegye fel a vakcina második adagját, mert teljes védelmet a második vakcina felvétele jelenti. Nem megengedhető és elhanyagolható, mert a védettség időtartalmát a második vakcina hosszabbíthatja meg – zárta szavait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.