Müller Cecília: Az idősek ne menjenek zsúfolt helyekre

Az újból visszaállított vásárlási idősáv az időseket védi, ám a nap többi szakaszában is mehetnek boltba a szépkorúak.

Végh Attila, Vizvári Soma
2020. 11. 24. 13:34
null
Müller Cecília
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt 24 órában 117-en vesztették életüket a koronavírus-járványban, és összesen 3929 újabb fertőzöttet regisztráltak ebben az időszakban – ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos a legfrissebb pandémiás adatokat. Közlése szerint az aktív fertőzöttek száma 133 853, Pest megye és a főváros érintett a leginkább. Hozzátette: jelenleg 7598 főt ápolnak egészségügyi intézményben, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. Kérdésre válaszolva elmondta: a fertőzött egészségügyi dolgozók 2,6 százalékát teszik ki az összes fertőzöttnek, ami nemzetközi adatokhoz viszonyítva (10–15 százalék) kedvező szám.

A szennyvízadatok alapján Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, valamint Székesfehérváron lehet növekvő számú megfertőződésre számítani a következő egy hétben.

Müller Cecília azt is közölte, hogy az operatív törzs javaslatai alapján a holnapi kormányülésen felülvizsgálják az eddigi döntéseket.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján

A tiszti főorvos emlékeztetett: zajlanak a célzott tesztelések hazánkban a szociális, egészségügyi és oktatási intézményekben, s az egyetemisták is jelentős szerepet vállalnak a tesztelések lefolytatásában. Az operatív törzs hetente fogja közölni az eredményeket. Müller Cecília arra is kitért:

a gyógymasszőrök, csontkovácsok szolgáltatása engedélyezett, de a higiéniai, járványügyi előírásokat be kell tartaniuk,

továbbá egészségesnek kell lennie a vendégnek és a szolgáltatónak is, és minden vendég után fertőtleníteni kell a szolgáltatóhelyiséget. A maszk viselése a szolgáltató esetében kötelező, a vendégek esetében pedig ajánlott. A tiszti főorvos arra kérte az időseket: lehetőleg ne menjenek zsúfolt helyekre, és kérjék meg rokonaikat, hogy vásároljanak be helyettük, vagy a védett idősávot használják.

Kiss Róbert alezredes a járvány lassítását elősegítő, kedden életbe lépő védelmi intézkedéseket összefoglalva elmondta:

a kormány hétköznapokon 9–11 óra között bevezette az idősek vásárlási sávját, amikor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe, hétvégén pedig 8 és 10 óra között érvényes ugyanez.

– Ám a tavaszi intézkedésekkel szemben az idősek más időpontban is vásárolhatnak. A korlátozások, idősávok az élelmiszerüzletekre, drogériák, piacokra, gyógyszertárakra érvényesek, betartásukról az üzletek vezetői és alkalmazottai kötelesek gondoskodni.

A jogsértőt fel kell szólítani a kereskedelmi egység elhagyására, ennek megtagadásakor rendőri intézkedést kell kérni. Ha a szabályokat a kereskedők nem tartják be, közigazgatási eljárás indul ellenük

– fejtette ki az alezredes.

Kiss Róbert ismertetése szerint a maszkviselési szabályok megsértése miatt a tegnapi napon a rendőrség 294 esetben intézkedett, és eddig összesen 7826 személlyel szemben kellett eljárni. Tömegközlekedési eszközökön, megállókban, kereskedelmi központokban 34 polgár nem viselt maszkot, ellenük is eljárás indult. A vendéglátóipari egységekben elrendelt korlátozott nyitvatartás megszegése miatt tegnap a rendőrség két esetben rendelt el ideiglenes bezárást, eddig összesen 73 hasonló intézkedés történt. A kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt 324 személy ellen történt hatósági intézkedés, november 11. óta közel hatezer polgár szegte meg a kijárási korlátozásokat. Hatósági házi karanténban jelenleg 16 078 fő van, és tegnap 6107 új karantént rendeltek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.