Müller Cecília: Örvendetes, hogy egyre többen oltatnák be magukat

Folytatódik a lakosság oltása, és hamarosan már a Szputnyik V és az AstraZeneca-vakcinákat is alkalmazni kezdik – hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján hétfőn. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: örvendetes, hogy egyre magasabb az oltásra való hajlandóság a lakosság körében Magyarországon. Azt is ismertették, hogy február 10-től előzetes regisztráció kell az Ausztriába való beutazáshoz.

Magyar Nemzet
Forrás: M12021. 02. 08. 14:34
null
György István Úgy vélte, a korábban meghozott óvintézkedések - mint például az időpontfoglalás, a plexifalak, a maszkviselés, a fertőtlenítő pontok - meghozták eredményüket. Forrás: YOUTUBE.COM / MAGYARORSZÁG KORMÁNYA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre kevés vakcina van hazánkban, és az oltási rendben való előre haladás alapvetően az oltóanyag mennyiségén múlik – mondta hétfőn György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ezért

ütemesen kis szakaszokban tudnak haladni az oltással. Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak oltása után folytatják a legidősebb regisztráltak vakcinációját.

Ebből a csoportból eddig 35 299 embert oltottak be, minden háziorvos tíz embert olthatott be abból az egy ampullányi mennyiségből, amit kapott, és hat személyt irányíthatott át kórházi oltópontra.

Már három vakcinával oltanak

Három fajta vakcinával folytatódik a munka – tudatta az államtitkár, és elmondta, kedden Pfizer-, a hét második felében pedig Moderna-vakcina érkezik az országba, azonban ezekből megint csak egy-két ampullát kaphatnak a háziorvosok. A kórházi oltópontokon a Szputnyik V orosz oltóanyagot használják majd – tette hozzá György István. Ebből háromezer adag áll rendelkezésre, és további húszezret most vizsgálnak be a magyar hatóságok.

A hétvégén érkezett AstraZeneca-vakcinával a hatvan év alatti krónikus betegek oltása kezdődik meg.

Az az oltóanyag is biztonságos, de nem végeztek még kellő számú idős ember körében vele vizsgálatot, így egy olyan csoportot oltanak belőle, akik egészen biztosan megkaphatják – mondta az államtitkár kiemelve, hogy ennek az oltóanyagnak hivatalosan a hatvan év alatti krónikus betegek az első preferencia csoportja.

Az oltásokhoz a háziorvosok megkapják a szükséges dokumentációt és a regisztrációs listát – ismertette György István, és arról is beszámolt, a krónikus szív és érrendszeri betegek, a krónikus tüdőbetegek, krónikus vesebetegségben szenvedők, a transzplantáción átesettek, a cukorbetegek és a daganatos betegek vannak elől az oltási tervben.

Az állampolgároknak nem áll módjukban az oltóponton vakcinát választani, de dönthetnek arról, kérik-e az éppen rendelkezésre álló vakcina típust vagy várnak egy másikra

– fejtette ki György István, hozzátéve, hogy az oltóanyagok mind biztonságosak és alkalmasak a védettség kialakítására.

Szigorú beutazási szabályok a sógoroknál

Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy február 10-én új beutazási rendelet lép életbe Ausztriában. Online regisztráció kell majd a beutazáshoz, és tíz nap hatósági házi karanténba kell vonulni. A rendelet az ingázókat, a tranzit- és teherforgalmat nem érinti.

Az elmúlt hétvégén a maszkviselés elmulasztása miatt 610 intézkedés történt. Összesen pedig már több mint 24 ezer ilyen intézkedés volt. A kereskedelmi üzletek, szálláshelyek és vendéglátóhelyek esetében eddig 824 intézkedés történt. Most hétvégén két vendéglátóhelyet zártak be hat hónapra a szabályok megszegéséért. A hétvégén 1665-en szegték meg a kijárási tilalmat, összesen pedig már több mint 35 ezer esetben intézkedtek emiatt a rendőrök.

Kiss Róbert azt is elmondta, jó ütemben halad a személyforgalom a határátkelőkön, nem kell torlódásra számítani.

Nő a bizalom az oltás iránt

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette, hogy 1160 új fertőzöttet regisztráltak, és 65 krónikus beteg hunyt el a hétvégén. 281 839 a gyógyultak száma, és folyamatosan növekszik.

Már 289 042 fő kapott oltást, és több mint százezren már megkapták a vakcina második adagját is.

3717 főt ápolnak koronavírus-fertőzéssel kórházban és 295 személy van lélegeztetőgépen – ismertette Müller Cecília.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, folyamatosan nő a gyógyultak száma hazánkban
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A szombaton hazánkba érkezett AstraZeneca-vakcina könnyebben kezelhető, mint az eddigiek, nem kellenek speciális körülmények a használatához, két–nyolc Celsius-fok között tárolható, akárcsak a legtöbb ismert vakcina, így minden egészségügyi intézményben van megfelelő hűtőkapacitás a tárolására – fejtette ki a tiszti főorvos, és azt is ismertette, hogy első és második adag beadása között 4–12 hét telhet el. Magyarországon négy héten belül oltanak majd vele másodszor.

A 14–60 év közötti krónikus betegek kapják majd ezt a vakcinát, mert nem rendelkezünk elegendő információval arról, miként hat az idősekre. Nem vizsgáltak elég idős személyt a klinikai szakaszban, ezért a maximális óvatosságra törekedve nálunk egyelőre nem oltják vele a legidősebbeket.

Az orosz Szputnyik V vakcinából megvizsgálták az első hazánkba érkezett tételt, és megfelelőnek találták valamennyi szempontból. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) külön vizsgálata plusz megerősítést is jelent – mondta Müller Cecília, és kifejtette, a Szputnyik V-t bizonyos krónikus betegségek esetén nem alkalmazzák majd hazánkban, mert ezekre vonatkozóan nem elég kiterjedt a dokumentált alkalmazási esetek köre, bár Oroszországban mindenki ezt az oltóanyagot kapja, de nálunk a legnagyobb biztonságra törekszenek a hatóságok.

– A cél, hogy a bizalom megmaradjon a vakcinák iránt – húzta alá az országos tiszti főorvos, és örvendetesnek nevezte, hogy a KSH mérése szerint a korábbi 15 százalék helyett az emberek már majdnem ötven százaléka oltatná be magát Magyarországon.

Az EU-ban jelenleg elfoglalt kedvező átoltottsági helyünket szeretnénk megtartani, amennyi vakcina beérkezik, azt mind beadjuk gyorsan és hatékonyan. Magyarországon közel három százalék az átoltottság, az uniós átlag pedig 2,7 százalék – közölte Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy minden egyéb ügyet megelőz a pandémia kezelése, hiszen emberéletekről van szó. Az adatszolgáltatás terén ezért türelmet kért a szakember. Elmondta: rengeteg ilyen megkeresés érkezik az NNK-hoz, de kérik az érdeklődők türelmét, mert semmi sem mehet az emberéletek megmentésének rovására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.