Keresés
Magyar Nemzet
2019. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/nagyon-fontos-a-pedagogusok-anyagi-megbecsulese-5669831/

Nagyon fontos a pedagógusok anyagi megbecsülése

Elképzelhető, hogy a tanári életpályában előbb-utóbb egy új fokozat is megjelenik, legalábbis ezt szeretné a Nemzeti Pedagógus Kar — mondta lapunknak a szervezet elnöke annak kapcsán, hogy az oktatási államtitkár újabb béremelésről és az életpályamodell megreformálásáról beszélt a hét végén.

– Ahhoz, hogy a feladatainkat jól el tudjuk látni, elengedhetetlen az anyagi megbecsülés – hangsúlyozta lapunknak Horváth Péter (képünkön), a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, aki üdvözli a szaktárca bérrendezési szándékát.

Mint azt lapunk megírta, a 2020-tól tervezett bérfejlesztés akár harmincszázalékos emelést is jelenthet a tanítóknak, tanároknak. Egy húsz éve dolgozó, főiskolai végzettségű óvónő így akár bruttó 391 ezer forintot is kereshetne a jelenlegi 301 ezer forint helyett.

Információink szerint az intézkedésre elsősorban a létszámgondok miatt van szükség, hiszen a következő másfél évtizedben összesen mintegy 60-70 ezer ember is nyugdíjba mehet a durván 160 ezer főt számláló pedagógustársadalomból.

Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

– Utánpótlás nélkül nem működhet a szakma, sürgősen új belépőkre van szükség, különben minden szinten szakemberhiány lesz, főként az óvodapedagógusok, illetve a gyógypedagógusok körében – fogalmazott az elnök.

Horváth Pétertől megtudtuk, a tanárok szeretnék, ha az életpályamodell illetményeit a kormány valamilyen társadalmi standardhoz, bérminimumhoz igazítaná, és szorgalmazzák azt is, hogy ne legyen különbség a főiskolai, illetve egyetemi végzettségű pedagógusok bére között.

– Hosszú távon azt is szeretnénk elérni, hogy a pedagógus II. és a mestertanár közé építsenek be még egy életpálya-fokozatot, ez lehetne mondjuk a pedagógus III. kategória. Minderről folyamatosan tárgyalunk a kormányzattal, és úgy látjuk, a szaktárca tisztában van a tanártársadalom problémáival, igyekszik reagálni az igényekre – tette hozzá.

– A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hónapok óta küzd a béremelésért, mi kezdeményeztük a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács összehívását is – hangsúlyozta lapunknak a PSZ, amely januárban öt pontban fogalmazta meg követeléseit. Szeretnék elérni többek közt, hogy a tanári fizetéseket ismét kössék a minimálbérhez, és mérséklődjenek a pedagógusok terhei, óraszámai.

– A szervezet országos vezetősége nemrég arról is döntött, hogy ötvenmillió forintos kerettel sztrájkalap létrehozását javasolja a kongresszusnak – hangsúlyozták, hozzátéve: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által március 14-re hirdetett kétórás sztrájkban a PSZ nem vesz részt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Döntetlenezett a Fradi, kiesett az MTK
Az MTK számára a hazai győzelem sem lett volna elég a bennmaradáshoz, közvetlen riválisai közül ugyanis nyert a Diósgyőr és a Kisvárda is.

Poszt-trauma

Az iszlám Európa része
Számolni nem tud, vagy a történelmet nem ismeri Timmermans?

Poszt-trauma

Katartikus élményt nyújt vadonatúj köntösben a Nélküled
Libabőr!

Poszt-trauma

A Márki-Zay-Kész duó az új Hacsek és Sajó
Újabb méretes ellenzéki baklövés.

Poszt-trauma

Joci kiesett, a részeges nagybácsi tarolt
Nem jutunk szóhoz. A nevetéstől.

Aktuális

Lehűlésre nem, esőre számíthatunk a jövő héten
A jövő héten is többször lesz eső, a szél is megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. Továbbra is jellemzően 20 fok körül alakulnak majd a maximumok.

Fricz Tamás blogja

Az MSZP kommunista kapcsolatai Kínával
A kormány gazdasági alapon áll kapcsolatban a kínaiakkal, míg a szocialisták a kommunista párttól kapták a meghívást, vagyis az ő meghívásuknak kifejezetten ideológiai-elvtársi töltete van.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.