Nehéz két hét vár ránk hétfőtől – Íme a legfontosabb tudnivalók

A kormány célja, hogy húsvétkor újra tudják indítani az életet Magyarországon, ezért a március 8-tól március 22-ig tartó két hétben újabb védelmi intézkedések lépnek életbe. Ennek értelmében bezárnak az iskolák és az óvodák, a szolgáltatások nagy része két hétig szünetel, a maszkviselés pedig mindenhol kötelező lesz. A rendeletben meghatározott ideiglenes intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével fogja ellenőrizni.

Magyar Nemzet
2021. 03. 07. 14:30
null
Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárnak az óvodák és az általános iskolák

Az általános iskolák és az óvodák egy hónapig nem lesznek nyitva, jelenléti oktatás legkorábban április 7-től lehetséges, de az önkormányzatok kérésére a gyermekfelügyelet biztosított lesz. A kormány viszont azt kéri a szülőktől, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe ezt a lehetőséget.

A bölcsődék bezárásáról az önkormányzatok döntenek, azt a kormány egyelőre nem rendelte el.

A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Ennek kapcsán Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár elmondta: a tapasztalatok szerint akarják folytatni a tantermen kívüli digitális munkarendet. Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető egy továbbfejlesztett módszertani ajánlás, valamint digitális tananyagok is letölthetők az oldalról. A kiscsoportos felkészülések, például az érettségire továbbra is engedélyezve vannak.

Szünetelnek a szolgáltatások

A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben minden szolgáltatás szünetel.

A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, egymástól lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani. A munkavégzés lehetséges, de

ahol lehet, a kormány otthoni munkavégzést javasol.

A közigazgatásban dolgozóknak ezt el is rendelte, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

A szabadtéri sporttevékenység akkor lehetséges, ha tartható a másfél méteres távolság. Engedélyezték az igazolt sportolók edzéseit, a meccseket pedig kizárólag zárt kapuk mögött lehet megtartani.

Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra. A szállodák és a magánszállások továbbra is csak és kizárólag üzleti út céljából vehetők igénybe.

A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

Szigorították a határátlépést is, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozták.

Néhány szolgáltatás kivételt képez

Nyitva tarthatnak az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a kertészeti áruházak és a faiskolák, a piacok is.

Nem kell bezárni a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzleteket sem, de a nemzeti dohányboltok és az újságosok is nyitva tarthatnak este 19 óráig.

A szolgáltatások közül a közlekedési és a szállítási, magánegészségügyi – ideértve a szemüvegkészítést –, a szociális, a postai, csomagküldő és házhozszállítási szolgáltatások képeznek kivételt. Nyitva tarthatnak az állatgyógyszertárak is, valamint a lottózók, autó- és gépszerelők, háztartásigép-szervízek, az informatikai eszközök javítását végző vállalkozások. Az olyan elengedhetetlen szolgáltatók, mint az állatorvosok, mosodák, közétkeztetők, ügyvédek, biztonsági és biztosítási szolgáltatók, járműkölcsönzők, épületüzemeltetők is ebbe a körbe tartoznak. Az ideiglenes védelmi intézkedés betartásáról a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek, valamint a sportlétesítmények a kormányrendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések és a sportról szóló törvény szerint csak versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatók.

A kaszinók is bezárnak.

Az ideiglenes védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi. Ha a rendőrség az ellenőrzés során vagy a közös közterületi megerősítő járőrszolgálatot ellátó katona értesítése alapján

kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Emellett a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja. A hatóság a jogkövetkezményeket együtt is alkalmazhatja, ráadásul azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is kiszabható, vagyis halmozódhat a bírság.

A szünetelő szolgáltatókra kiterjesztik a bértámogatásokat

Orbán Viktor ma külön videóban jelentette be, hogy a bértámogatást és az adókedvezményeket kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.