Nem szeretik a hideget az illegális bevándorlók

Több illegális bevándorló életét mentették meg a fagyhaláltól a rendőrök azzal, hogy leleplezték a jogsértést. A határsértők a fagypont alatti hőmérsékletben egy órán belül kihűlhettek volna.

Végh Attila
2021. 02. 16. 16:05
KR határvadász elfogás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan azt a Magyar Nemzet korábban megírta, várható volt a múlt heti hidegfront betörésével, hogy nagyságrendekkel csökkenni fog az illegális migrációval és a határsértésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések száma. A szerb, román és horvát területeken rekedt, Európa nyugati része felé tartó illegális bevándorlók nem indultak neki a zöldhatárnak a fagypont alatti időjárásban. A hét közepétől erős felmelegedést jósolt az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami az ismert tendenciák alapján kihat majd a migrációra is, újra megnőhet a jogsértések száma. Már csak azért is, mert a bűnügyi felderítés információi szerint a határainkon túl, indulásra várakozó migránsok nagy része már előre kifizette az embercsempészeknek a fuvardíjat, további tartózkodásra, élelmezésre nincs pénzük, elfogytak tartalékaik, indulniuk kell. A rendőrség és a honvédség déli határainkat védő alakulatai is számítanak erre, az elmúlt napok nyugalma után a hét második felében megerősített szolgálatban figyelik a határövezet jogsértőit.

A fagypont alatti napokban az embercsempészek is visszavettek a tempóból, mindössze 25 esetben indult büntetőeljárás migrációval kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt, míg az előző héten 82 nyomozást rendeltek el ilyen ügyekben.

Fotó: Police.hu

A Készenléti Rendőrség határvadász járőrei és a határ menti megyék rendőrkapitányságainak határrendészeti igazgatósági állománya a jogsértések megakadályozása és felderítése mellett az életmentésben is jeleskedett a fagyos időszakban. Biharkeresztesnél három migráns házaspárt hagytak magukra az embercsempészek. Miután a sétálók Románia felől illegálisan átirányították a csoportot magyar területre, az embercsempész banda autós szállítója nem várta meg a szír és iraki csoportot. Az illegális bevándorlók ruházata nem volt megfelelő a mínusz tíz Celsius-fok alatti időjárásban. Szerencsére segélykiáltásaikat meghallotta egy kora reggel munkába induló gazda, a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség járőrei pedig ismerve a környékbeli terepet, fél órán belül rátaláltak a didergő csoportra egy erdő szélén.

Fotó: Police.hu

Nagy valószínűséggel a rendőrök éberségén múlott annak az öt szír férfinek az élete is, akik még román területen, egy parkolóban, a tetőponyva kivágásával és annak megbontásával jutottak be egy román kamionba. Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen a román–magyar közös ellenőrzés során a teherautót hőkamerával is átvizsgáló magyar rendőrök bukkantak rá a potyautasokra, akik hiába takarták be magukat pokrócokkal, a raktérben mínusz öt Celsius-fokot mértek a rendőrök.

Fotó: Police.hu

Nem igazán törődött utasai egészségével és biztonságával az a román sofőr sem, aki tizenhat szír férfit utaztatott a mínusz hat Celsius-fokos hidegben egy ponyvás kisteherautó rakterében. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály székesfehérvári osztályának információi alapján február 9-én kora reggel fogták el a járőrök az embercsempészt Győr közelében, utasait a rendőrségi járőrautókban rendszeresített pokrócokkal melegítették fel az egyenruhások. A migránsokat kiutasították az országból, az embercsempész ellen eljárás indult, a bíróság elrendelte letartóztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.