Novák Katalin: A jövő év elejétől a nagyszülők is gyedre mehetnek

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára kedden a parlamentben.

Forrás: MTI2019. 05. 28. 11:24
NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. május 28. Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára ismerteti a nagyszülõi gyermekgondozási díj bevezetésérõl szóló törvényjavaslatot ismerteti az általános vitán az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. május 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni.

Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel – ismertette.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent. A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Valós segítséget akarnak nyújtani a családoknak

Novák Katalin államtitkár hangsúlyozta:

az a cél, hogy valós, érdemi segítséget nyújtsanak azoknak, akik szeretnék, hogy a nagyszülők minél aktívabban kapcsolódjanak be a gyermekek nevelésébe.

Úgy látja, a helyzet nem egyszerű, a kormánynak nincs könnyű dolga, amikor demográfiai fordulatot akar elérni, de minél többen képviselik a magyar családok érdekeit, annál többet tudnak segíteni nekik.

Vannak, akik olyan kritikát fogalmaznak meg, hogy jó a tervezett intézkedés, de jó lenne még többet adni, viszont ez nem feltétlenül konstruktív javaslat, hiszen mindig lehet nagyobb számot mondani – közölte. Hozzátette: módosító javaslat még nem érkezett.

Megjegyezte: a javaslat nem azoknak a családoknak szól, ahol nyugdíjasok a nagyszülők, hanem azoknak, ahol a szülők és a nagyszülők is dolgoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.