Novák Katalin: Gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés

A családok támogatására az európai államok közül Magyarország költi arányaiban a legtöbbet, a GDP közel öt százalékát – emelte ki.

Forrás: MTI2019. 12. 11. 12:23
null
Az egyik beszélgetésen részt vesz Novák Katalin is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján elmondta: a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen Magyarországon. Ehhez az is kell, hogy a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak segíteni tudjanak. Ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az emberi élet nem üzlet – hangsúlyozta az államtitkár. A kormány nem szeretné, hogy bárki az anyagi támogatás reményében vállaljon gyermeket, azt viszont szeretné, hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak – tette hozzá.

Novák Katalin elmondta: Magyarország népessége 1981 óta fogy. A szülőképes nők száma is folyamatosan csökken, 2001-től 2016-ig 10 százalékkal, azaz 270 ezerrel.

A demográfiai kihívás nem hungarikum, a nyugati világban ez általános probléma. Egyetlen európai országban sem születik a népesség fenntartásához elegendő, azaz családonként két gyermek – hívta fel a figyelmet.

Az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között a családtámogatások alapjait próbálta megteremteni, de azokat a 2002-2010 közötti kormányzat családellenes intézkedések sorozatával megszüntette. Ezt próbálja a kormány helyreállítani és továbbfejleszteni 2010 óta. Lebontja a gyermekvállalás előtt álló akadályokat, ennek eredménye a gyermekvállalási kedv jelentős növekedése – mondta az államtitkár.

Novák Katalin kitért arra is: a babaváró támogatást július óta több mint 55 ezer pár igényelte.

Az államtitkár kiemelte, hogy a családok támogatására az európai államok közül Magyarország költi arányaiban a legtöbbet, a GDP közel öt százalékát.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke panelbeszélgetésen felhívta a figyelmet arra, hogy 2009 óta a kutatások szerint a fiatalok legalább két gyermeket szeretnének, és éppen ennyi szükséges ahhoz, hogy ne fogyjon a népesség. A fiatalok gyermekvállalásnál a legfontosabbnak a stabil párkapcsolatot és a testi-lelki egészséget tartják, csak ezek után következik az anyagi biztonság – mondta az elnök, aki a demográfia nehézségek megoldását tekintve bizakodó. Mint mondta: a magyarok gyerek és családpártiak, a családtámogatás pedig egyre kiterjedtebb, erre lehet építeni.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte: egy gyermek születéséhez két igenre van szükség, s ez minél később történik meg, annál nehezebb összehozni. Soha nem volt ilyen mértékű a családtámogatás, kilenc éve kiszámíthatóság jellemzi, ennek köszönhető, hogy folyamatosan épül a bizalom – fogalmazott.

Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója kifejtette: kulcskérdés a gyermekvállalás időzítése. Akik elhalasztják, azok kisebb eséllyel tudják megvalósítani szándékaikat – mondta az igazgató, aki a babaváró támogatástól azt reméli, hogy előre hozza a gyermekek megszületését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.