„Fontos lesz pótolni a közösségi élményeket”

A családszervezetek azt javasolták Orbán Viktornak, hogy nyáron már lehessen táboroztatni, nagyon sok család ugyanis kimerült az otthoni online oktatás miatt. Az iskolák és óvodák nyitásával kapcsolatban megosztottak a nagycsaládos szülők is, most nagyobb a félelem az emberekben, mint tavaly ilyenkor – mondta lapunknak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

2021. 04. 15. 6:18
null
A családszervezetek azt szeretnék, hogy a nyáron lehessen táborokat is szervezni Fotó: Havran Zoltán

A családszervezetek azt javasolták Orbán Viktornak, hogy nyáron már lehessen táboroztatni, nagyon sok család ugyanis kimerült az otthoni online oktatás miatt. Az iskolák és óvodák nyitásával kapcsolatban megosztottak a nagycsaládos szülők is, most nagyobb a félelem az emberekben, mint tavaly ilyenkor – mondta lapunknak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

A lényeg, hogy nyárra jöjjünk rendbe, fontos, hogy legyen lehetőség a táborok megszervezésére, és a diákok is szeretnék még az osztálykirándulásokat megtartani – mondta a Magyar Nemzetnek a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin egyike volt azon családszervezeti vezetőknek, akiktől a miniszterelnök márciusban tanácsot kért az újraindítással kapcsolatban. Akkor Orbán Viktor azt mondta, fontos kitalálni, hogy miként tudja visszanyerni az ország a magabiztosságát és az életkedvét.

– A közösségi élményeket fontos lesz pótolni – hangsúlyozta Kardosné Gyurkó Katalin.

A családszervezetek azt szeretnék, hogy a nyáron lehessen táborokat is szervezni
Fotó: Havran Zoltán

A több mint harminc éve működő családszervezet vezetője szerint korábban nagyon vegyes volt a kép, a családok egy jó része nyitni szeretett volna, mert egyszerűen elfogyott az erejük, elfogyott a lehetőségük, és szükségük van arra, hogy megnyissák az óvodákat, iskolákat, ezzel biztosítva számukra a gyerekfelügyeletet is. – A nagycsaládosok másik része talán nincsen ekkora kényszerhelyzetben, és a szeretteit, illetve a saját maga életét féltve még tart a nyitástól – fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin.

Beszámolt arról is, hogy most, amikor már mindenki számára elérhető közelségbe került a védőoltás – a héten is megerősítette az operatív törzs, hogy már az aktív korúakat is oltják –, nagyon sok család visszajelezte, hogy várja a vakcinát, és nem akar megfertőződni, amíg sorra kerül. – Most nagyobb félelem van az emberekben, mint egy évvel korábban – vélekedett az elnök. Arra is kitért, hogy húszezer fős közösségi csoportukban szinte egymásnak estek a családosok a nyitás kérdésével kapcsolatban, ez is jelzi, hogy nő a nyomás is az emberekben a helyzet miatt.

– A nagycsaládosok között is vannak egyedülálló szülők, vagy előfordul olyan helyzet, hogy mindkét szülő az egészségügyben dolgozik, nem tudnak többet lenni otthon. Sok olyan munkakör van, ami otthonról egyszerűen nem végezhető, ezek a családok tényleg várják a nyitást, hogy menjenek a gyerekek óvodába és iskolába – fejtette ki Kardosné Gyurkó Katalin.

– A kisgyerekes anyukák, a várandósok most inkább félnek, és nem szeretnék engedni a gyerekeket. Van, ahol a pedagógusok nem adnak információt azzal kapcsolatban, hogy beadatták-e maguknak az oltást vagy sem – sorolta az elnök.

– Most nagyobb félelmet érzek, de érzem a nyomást is – összegezte Kardosné Gyurkó Katalin, aki alig várja, hogy hétfőn óvodába mehessenek a gyermekei, igaz, megjegyezte, ők már márciusban átestek a betegségen, viszonylag simán.

– Most már annyi a feladat és annyi a munka, hogy nem fogjuk tudni online megoldani – hívta fel a figyelmet. De azt is megjegyezte, hogy az érettségiző gyermekek szüleinek többsége nem engedné vissza a gyermekét az iskolába a vizsga előtt. A kormány intézkedései ezzel kapcsolatban világosak, ugyanis a középiskolások számára csak az érettségi vizsga után kezdődik újra a jelenléti oktatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.