Olyan Európára van szükség, amely megvédi a határait – videó

Magyarországra érkezem egy új Európát építeni — üzente tegnap Matteo Salvini olasz belügyminiszter a tegnapi, Orbán Viktorral való találkozója előtt. A magyar kormányfő, aki miután megmutatta olasz politikustársának a magyar határzárat, az eszmecserét követő sajtótájékoztatón erre úgy felelt, hogy „új fejezetre van szükség”. A miniszterelnök négy bajt lát: Európa nem védi meg magát, nem tiszteli a tagállamokat, nem hallgat az emberekre és nem versenyképes. Ezeken akar változtatni Salvini, „ezt mi támogatjuk”, jelentette ki Orbán Viktor.

Magyar Nemzet
2019. 05. 03. 6:05
ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo; PINTÉR Sándor
Terepszemle Röszkénél. Az olasz belügyminiszter elismerően szólt a magyar erőfeszítésekről Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a Liga olasz kormánypárt vezetőjének társaságában tartott közös sajtótájékoztatón kifejtette: mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázió ellen.

Orbán Viktor méltatta Matteo Salvinit, amiért a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy ez sikerrel járjon.

Terepszemle Röszkénél. Az olasz belügyminiszter elismerően szólt a magyar erőfeszítésekről
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

– Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Emmanuel Macron francia elnökre, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a határvédelem ügyében – fogalmazott a kormányfő, aki megtiszteltetésnek nevezte Matteo Salvini budapesti látogatását, hozzátéve, hogy a két ország kormánya közötti együttműködés csúcsponton van.

Közölte: tegnap délelőtt Röszkénél megmutatta az olasz miniszterelnök-helyettesnek a magyar határkerítést. Ezzel kapcsolatban elmondta Matteo Salvininek, hogy a határvédelem több mint egymilliárd euróba került Magyarországnak, ám Brüsszel semmit sem vállalt át ebből.

Orbán Viktor több kérdést is kapott a sajtótájékoztatón a pártközi együttműködésről, amellyel kapcsolatban azt mondta: Európát vagy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes erők fogják vezetni.

Az Európai Néppártban (EPP) vannak bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek is, a baloldalon csak bevándorláspártiak, a néppárttól jobbra pedig csak bevándorlásellenesek vannak – fejtette ki, jelezve, hogy a Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a bevándorlásellenes erőkkel működne együtt, ám ez a vízió kisebbségben van a pártcsaládban.

Elhangzott részéről az is: „Unjuk, hogy (…) szabad szemmel alig látható támogatottságú pártok oktassanak ki olyan pártokat, amelyeknek egyébként jelentős választói támogatásuk van a saját országukban.”

Megjegyezte, hogy a néppártban is ez történt a Fidesszel. Azt is hozzátette, hogy például Frans Timmermans szocialista csúcsjelölt pártja Hollandiában „gyakorlatilag megszűnt létezni mint komoly párt”.

Az európai tisztségek azonban nem elfekvők az otthon megbukott politikusoknak – hangsúlyozta. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz csatlakozik-e Salvini szövetségéhez, a miniszterelnök azt válaszolta: a magyarok maguk választják meg, milyen együttműködési formában vesznek részt. A tegnapi budapesti Salvini-látogatást kritizáló német nyilatkozatra úgy reagált: „Több tiszteletet várunk.”

Nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön – mondta Matteo Salvini a sajtótájékoztatón.

Az olasz belügyminiszter mindenekelőtt kiemelte, hogy Magyarországon szabályosan ellenőrzik, ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat. Hangsúlyozta: május 27-től más lesz a helyzet Európának és az európai népeknek, másként lesz, mint eddig. – Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk Európában, irányítsuk Európa átalakulását, alternatívát kell nyújtani az eddigi európai irányítással szemben – fogalmazott.

A kormányfő megmutatta Matteo Salvininek Röszkénél a határkerítést
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Meglátása szerint Európában egy nagy szövetség lesz azok között, akik fontosnak tartják Európa jövőjét. Ha a baloldal kormányozna, Európában egy iszlám kalifátus jönne létre, de ő nem ezt szeretné örökül hagyni a következő generációknak, ezért mindent megtesz, hogy a kontinens elkerülje ezt a szomorú véget – közölte.

Úgy fogalmazott, az a politika, amely szerint Euró­pában mindenkinek van hely, mindenki jöhet ide, a Földközi-tengert tömegsírrá alakította át.

Az olasz miniszterelnök-helyettes szólt arról is, hogy az adókat csökkenteni kell, mert a magyar gazdaságnak az adócsökkentés révén ötszázalékos növekedése volt tavaly. Kijelentette, hogy egy olyan adórendszert kell kidolgozni Európában, ami segíti a versenyképességet.

A kormányfő Facebook-oldalán megosztott egy videót a látogatásról.

Megállították a hívatlan vendégeket

Magyarország és Olaszország elképzelése azonos az európai határok védelméről; arról, miként kell megakadályozni, hogy embertömegek, terroristák és más nemkívánatos személyek az Európai Unió területére jussanak – jelentette ki tegnap Pintér Sándor belügyminiszter, miután hivatalos megbeszélést folytatott olasz kollégájával, Matteo Salvinivel. A magyar tárcavezető megköszönte azt az erőfeszítést, amelyet Olaszország tesz azért, hogy a „hívatlan vendégek” elkerüljék az unió külső határait. Gratulált az olaszok teljesítményéhez, akik – mint mondta – megakadályozták, hogy tengeri úton nemkívánatos emberek érkezzenek az EU-ba. Pintér Sándor kijelentette, a hívatlanul érkezőket nem szétosztani kell, hanem meg kell őket akadályozni abban, hogy elérjék az uniót. A még Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatójukon Matteo Salvini megköszönte a magyar kormány Líbiában nyújtott gazdasági támogatását.– Ha több európai ország állna hozzá ennyire komolyan az emberkereskedelem megelőzéséhez, akkor sokkal kevesebb bűncselekmény, probléma érintené a kontinenst – jelentette ki Matteo Salvini.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.