Operatív törzs: Az egészségügy működik

Szakember, gyógyszer és eszköz is mindenhol megfelelően van – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kerékgyártó György-Kincses Krisztina
Forrás: M12020. 12. 04. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: az elmúlt 24 órában 226 esetben intézkedtek a maszkviselési szabály megszegése miatt. A tömegközlekedési eszközökön tizenöt, az üzletekben húsz esetben kellett a rendőrségnek intézkednie.

A rendőrség ellenőrizte a vendéglátó helyek nyitvatartását is, ezzel összefüggésben két esetben kellett fellépniük.

Kiss Róbert megemlítette, hogy csütörtökön Kecskeméten egy edzőtermet találtak nyitva, itt szabálysértési eljárást kezdeményeztek, a termet hét napra zárták be. Budapesten, Újpest központban szabálytalan maszkhasználat miatt szintén hét napra zártak be egy pékséget.

Az alezredes közölte, hogy a határátlépéssel kapcsolatban 51 intézkedés történt, a házi karantén betartását pedig 20360 esetben ellenőrizték.

Az elmúlt huszonnégy órában 6212 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta 238 056 személy fertőződött meg, a jelenleg is aktív betegek száma pedig 164 018 fő – erről már Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt. Mint elmondta, kedvezően alakul a gyógyultak száma is. Jelenleg 68 528 fő gyógyult meg, de sajnos ezzel együtt magas a kórházban kezelt fertőzöttek száma is, összesen 7812-en szorulnak kórházi kezelésre vagy vannak intenzív osztályon.

Az elhunytak száma 189 fő, életkoruk 44 és 95 év között van, ők mind a magyar betegségviszonyoknak megfelelő krónikus betegek voltak, vagyis szív-és érrendszeri megbetegedéssel, daganatos betegséggel vagy különböző anyagcserezavarral rendelkező betegek voltak.

A járványhelyzetet a szakemberek folyamatosan elemzik annak érdekében, hogy meg lehessen határozni azokat a szabályokat, amelyek az ünnepek alatt életbe lépnek majd, erről hétfőn születik döntés – közölte a tiszti főorvos, hozzátéve: sajnos a többi országhoz hasonlóan Magyarországon sem csökken a fertőzöttek száma, sőt, tartósan magas.

A tiszti főorvos kiemelte, hogy az egészségügy működik. Vannak halasztható ellátások, ezeket azért kell csúsztatni, hogy mindenki megkaphassa a neki szükséges ellátást.

Müller Cecília elmondta, szakember, gyógyszer, eszköz mindenhol megfelelően van.

1200 egészségügyi dolgozót rendeltek át más egészségügyi intézményhez, erre a kiesések miatt van szükség. – Működnek a gyógyászati szolgáltatások is, a kezelések elérhetőek – mondta Müller Cecília. – Az igaz, hogy a gyógyfürdők használta tilos, de a fürdők balneológiai és más gyógyászati szolgáltatása elérhető. Iszappakolás, szénsavas fürdő, súlyfürdő továbbra is van, de csak egyénileg és a megfelelő higiéniás előírások betartásával. A tiszti főorvos emlékeztetett, a személyi higiéné járványügyi helyzeten kívül is fontos, de ilyenkor különösképpen. A fürdőkben is figyelni kell a távolságtartásra, továbbá kötelező a maszk viselése.

Újságírói kérdésre válaszolva az ünnepi vásárlással kapcsolatban elhangzott:

tervezzük meg otthon bevásárlásainkat és céltudatosan menjünk vásárolni, a lehető legrövidebb időt töltve a bevásárlóközpontokban, és mindenképpen vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt.

A tiszti főorvos javasolja az internetes vásárlást, hiszen akkor otthonról, biztonságban tudjuk intézni bevásárlásainkat, így csökkentve a kockázatot.

Magyarországon készülő ampullákba is kerül a Pfizer vakcinájából

A több mint 130 éves Schott cégcsoport legnagyobb gyógyszeripari gyártóüzeme Lukácsházán van, ez Magyarország legnagyobb ampulla és injekciós üvegeket előállító gyára, amely hightech technológiát képvisel. Lukácsházán nem kevesebb történik, mint a világ által oly mértékben várt, koronavírus elleni Pfizer oltóanyag ampulláinak előállítása. Tehát, amikor majd a Pfizer vakcináit világszinten juttatják el az emberekhez, akkor az oltóanyagok nagy része az itt előállított ampullákban lesz található. A vállalatot a kormány kétmilliárd forinttal támogatja, amelynek eredményeként 16 gépsoron gyártanak ampullákat a vakcinához – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.