Orbán Viktor: Kampányt indítunk a regisztráció érdekében

Kampányt indítanak ismert személyek részvételével, hogy regisztrációra buzdítsák az embreket, mivel júniusra hétmillió magyar beoltásához elegendő vakcina lesz hazánkban – jelentette be Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök elmondta, hogy idén is írásbeli érettségit tartanak, és csak a vizsgák után nyitják újra a középiskolákat. Petry Zsolt ügye kapcsán a kormányfő kijelentette: – Egyetlen magyar sincs egyedül.

Csókás-Kincses
Forrás: Kossuth rádió2021. 04. 09. 7:41
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy-Biritanniából származik a most pusztító mutáns, ami jóval erősebb, mint az első hullámkor megismert vírus – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

– Más a tűzereje – fejtette ki a brit mutánsról a kormányfő, és elmondta, hogy az első hullám időszakában a zárás elég volt, de most ez már nem elegendő, a brit mutánst vakcinával kell megsemmisíteni.

Kampány indul a regisztrációért

– A mi nemzedékünk nem látott még ilyet, a rendszerváltás is civilizált, nem háborús állapotok között zajlott. Halottaink vannak, lélegeztetőgépekre, gyógyszerekre van szükség. Háborús hangulat van – vélekedett a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az embereknek egy idő után elege van a háborúból, és felértékelődik a „béke” szó. – Akkor lesz béke, ha a vírust oltásokkal sikerült legyőzni – mondta a miniszterelnök.

– Ehhez regisztrálni kell – fejtette ki a miniszterelnök. Mint mondta, tegnap átlépte a regisztráltak száma a négymilliót. – Ez növekvő szám, de még mindig kevés, ezért híres embereket kértünk meg arra, hogy egy új kampány formájában igyekezzenek ösztönözni az embereket az oltás beadatására. A hárommillió beoltottat hamarosan elérjük, a négymilliót május elejére – közölte.

Orbán Viktor közölte:

– Június elejére nyolcmillió magyar állampolgárból képesek leszünk hétmilliót beoltani, de attól tartok, nem lesz annyi, magát beoltatni akaró személy, mint amennyi vakcina.

Az biztos, hogy a labdarúgó EB kezdetére, amely egy fontos esemény, mindenki be lesz oltva, aki regisztrált. Óvatos lépést tettünk húsvét után, nyolc óra után is az utcán lehetünk. A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki ezt a tilalmat betartotta, hiszen az elmúlt időszakban a főváros képe azt mutatta, hogy autó és ember alig volt az utcán, az emberek példás fegyelmezettséget mutattak.

– A mi országunk példamutatóan működött együtt a járványügyi szakemberekkel – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: előfordulhat, hogy több vakcina lesz, mint regisztrált személy. Ezért kampányt indítanak a regisztráció érdekében
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási logisztikai művelet az oltás megszervezése

Orbán Viktor kiemelte: jelenleg öt vakcina érhető el az országban. – Mindegyiknek van egy párja, amit eltesznek a második oltásra, hiszen az oltásból mindenkinek két adag kell. Ennek a nyilvántartása, raktározása a megfelelő embernek történő beadása sokkal bonyolultabb feladat, mint gondoltam. Óriási logisztikai műveletről van szó, sokkal nagyobb apparátus dolgozik rajta, mint gondolnánk – fogalmazott.

A kormányfő a vakcinabeszerzések kapcsán kijelentette: Magyarország – a nép fejében magunk elé sorolt országokat messze megelőzve – nagyon jól teljesít. Rámutatott arra is, hogy a 65 év felettiek beoltása már kilencven százalék felett van.

– Sok embert nagyon meggyötört a betegség, de a lényeg, hogy ne veszítsük el az életünket, márpedig az idősek sokáig életveszélyben voltak. Engem nyomasztott, hogy versenyt futva az idővel minél több embert tudjunk megmenteni. Brüsszelben ugyanaz történt, mint a migráció esetében. Jött egy váratlan helyzet, és mire észbe kaptak, hogy ebből baj lesz, már bajban voltak. Egy ország volt, amelynek helyén volt a szíve, ezek mi voltunk, magyarok. Tudtuk, ha nincs uniós megoldás, akkor nekünk kell megoldást találnunk. Később sorra követték a példánkat, és ugyanez történt most a vakcinák esetében is – emlékeztetett Orbán Viktor.

– A brüsszeli beszerzési politika hibázhat, kell hogy legyen egy másik terv, egy másik forgatókönyv, és ugyanúgy nekünk estek, mint a migráció esetében. Mi jár annak, akinek igaza van? – tette fel a kérdést a kormányfő.

– Az idő igazolja az álláspontunkat, és kiderült, hogy kétszer annyi embert oltunk be, mint a többi nyugat-európai testvérállamaink. Jól döntöttünk, a saját életünkért és sorsunkért mi vagyunk a felelősek – jelentette ki.

Írásban érettségiznek a diákok

A kormányfő hangsúlyozta, hogy bár április 19-én kinyithatnának az iskolák, hiszen elvégezték az intézmények fertőtlenítését, vagyis készen állnak az iskolák újranyitására, de a közelgő érettségi szünet miatt mégis úgy látják, nem érdemes néhány napra újranyitni a középiskolákat.

– Az operatív törzs ma reggeli ülésén ezért arról döntöttek, hogy május 10-én, az érettségi befejezését követően indítják meg a középiskolások jelenléti oktatását – jelentette ki Orbán Viktor. Közölte továbbá, hogy tavalyhoz hasonlóan ezúttal is csak írásbeli érettségi lesz.

– Azt fogjuk csinálni, ami tavaly egyszer már bevált – magyarázta.

A kormányfő beszélt arról is, hogy még nincs döntés a 16–18 éves korosztály beoltásáról, de Magyarországon egyébként 13-féle, gyermekkorban adandó oltás van, és általánosságban az a jellemző, hogy a szülők körében szinte alig van oltásellenesség, bíznak a vakcinákban.

Egyetlen magyar sincs egyedül

– Április 19-re elérjük a három és fél millió beoltottat, így meg lehet tenni a következő lépéseket. A védettségi igazolvánnyal majd újra lehet moziba, koncertre, szállodába menni, a közösségi események elérhetők lesznek számunkra, de erre még kicsit várni kell – fejtette ki a miniszterelnök.

– Én elfogult vagyok, és nem a pozitív irányba a baloldalt illetően – közölte Orbán Viktor.

– A baloldal oltásellenes, ez nem képezi vita tárgyát. Az Országgyűlésbe beadtak egy határozatjavaslatot, amely betiltatta volna a kínai és az orosz vakcinát. Ha ezt elfogadta volna a parlament, akkor sok százzal vagy ezerrel haltak volna meg többen a jelenlegi nagy veszteségeink mellett – jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy az már csak a baloldali képmutatás egy fejezete, hogy magukat beoltatják, miközben az embereket lebeszélik erről. – Aki gondolkodó ember, az pontosan tudja, hogy mit gondoljon erről – jegyezte meg a kormányfő.

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Petry Zsoltot menesztették a Hertha sportklubtól. – Ingoványos talajra tévedtünk – kezdte ennek kapcsán a miniszterelnök, aki Németországot nem kívánta minősíteni. – Éppen elég baj nekünk, hogy Németország minősítget minket – tette hozzá. Szerinte azt az általános következtetést le lehet vonni, hogy a liberális politika ma Európában elnyomó politika, aki nem ért egyet, azt elnyomják.

– Itt állásvesztéssel büntettek valakit, aki nem értett egyet. Egy magyar emberről van szó, Magyarország pedig ma azért harcol, hogy egy komoly, erős és sikeres ország legyen. Egyetlen magyar sincs egyedül, Petry Zsolt sincs egyedül, mindannyian vele vagyunk

– jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő úgy véli, a politikán túlevezve a labdarúgásban is van teendő. Egy ilyen méretű és történelmű ország életében a csapatsportok a történelmi győzelem lehetőségét adják. – Ezért nem mindegy, mi a helyzet egy válogatott háza táján – zárta az interjút a miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.