Orbán Viktor: Szabad nyarunk lesz

A miniszterelnök szerint hazánk nagyon jó helyen van abban a versenyben, hogy a keleti vakcinákhoz előbb jusson hozzá.

Csókás-Elek
Forrás: Kossuth Rádió2021. 03. 26. 7:40
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem az a kérdés, mikor érjük el a harmadik hullám csúcsát, hanem hogy mikor indulunk el lefelé az úgynevezett platóról

– mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a szakemberek véleménye alapján most még nem lehet tudni, mikor kezdenek el lefelé menni a számok. A kormányfő elmondta, tegnap 275 embert vesztettünk el, 11 823 beteg van kórházban, 1480 ember pedig lélegeztetőgépen. Orbán Viktor köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik, mint fogalmazott, emberfeletti munkát végeznek.

– 10 343 tartalék ágy és 1693 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de a hatékonyabb védekezés érdekében átcsoportosításokat hajtanak végre, és külsősöket is bevonnak – fejtette ki a miniszterelnök.

Mint mondta, ötszáz egészségügyi szakképesítéssel rendelkező ember és ezerkétszáz orvostanhallgató is jelentkezett, hogy bekapcsolódjanak a védekezésbe.

Orbán Viktor rámutatott: harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált. – Ez kiszorítja a korábbi vírustípust, ez fertőz egész Európában. Háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbi. Ráadásul a fiatalabbakat is megtámadja – fogalmazott a kormányfő, aki

a fiatalokhoz szólva azt üzente: már ne csak az idősek miatt, hanem maguk miatt is figyeljenek oda a védekezésre, a járványügyi előírások betartására, mert elhúzódóbb, fájdalmasabb lefolyású az új mutáns okozta fertőzés.

– A vírus elleni lassacskán egyetlen védekezési eszköz a vakcina, az oltás pedig a vakcinától függ. Magyarország képes lenne oltásból a többszörösét is beadni az embereknek. De azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elegendő vakcina, ami bennünket is bánt – közölte a miniszterelnök.

A miniszterelnök figyelmeztetett: az új mutáció gyorsabban terjed, és súlyosabb a betegség lefolyása.
Fotó: Facebook

Egyre nőhet az előnyünk az oltásban

A tegnapi EU-csúcs tanulságait levonva Orbán Viktor elmondta: a többi ország Magyarországhoz képest jóval rosszabb helyzetben van. Akik nem intézkedtek időben, hogy keleti vakcinájuk is legyen, és csak a Brüsszel által megrendelt vakcinákkal rendelkeznek, azok az oltásban nagyon mögöttünk vannak, és csak feleannyi embert tudtak beoltani mint mi.

– Akiknél tehát az oltóanyagok hiányoznak, kétséges, hogy szabad nyaruk lesz. Bennem nincs kétség, hogy Magyarországnak szabad nyara lesz, úton vagyunk a szabadság felé, de a többieknek nagyon meg kell birkózniuk ahhoz, hogy jobb nyaruk legyen, mint a tavalyi volt

– mondta el véleményét. – Az a gond – folytatta – hogy az tagállamok miniszterelnökei a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraitól átengedték Brüsszelnek. Megjegyezte, hogy ehhez a döntéshez ő is hozzájárult, de ez egy rossz döntés volt, ugyanis azt kellett volna mondani, hogy minden ország maga intézze a vakcinabeszerzéseket, és mindenki maga tárgyaljon a gyártókkal, akkor viszont az volt a közbölcsesség, hogy együtt sikerülni fog.

– A kormány viszont megfogadta a külügyminiszter tanácsát, hogy minden vakcinára szükség van. Aki most kezd tárgyalni Pekinggel vagy Oroszországgal, az nyárra juthat oltóanyaghoz. Mi nagyon jó helyen vagyunk ebben a versenyben

– állapította meg a kormányfő.

Közölte: jelenleg négyszázezer vakcina van kint az orvosoknál, amivel oltanak, és a mai napig 1 803 533 fő kapott már legalább egy vakcinát, és nemsokára eléri a hatszázezret azoknak a száma, akik a második oltást is megkapták.

Ezenfelül kétszázötvenezer orosz vakcina van a raktárban, amit még ellenőriznie kell a tiszti főorvosnak, valamint 517 ezer olyan oltóanyag is rendelkezésre áll, amiből második oltás lesz.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy

a beérkezett vakcinákat nem adhatják automatikusan az orvosoknak, a készleteket csak ellenőrzést követően kezdhetik felhasználni. Az ellenőrzés pedig időnként több napot, több hetet is igénybe vehet. – Én sürgetem Müller Cecíliát, de ő nem enged, mert az a dolga, hogy az oltás a lehető legbiztonságosabb legyen

– jegyezte meg.

– Tudjuk, mennyi vakcinánk van, vagyunk abban a helyzetben, hogy lehet beszélni az újraindításról, azonnali nyitásról azonban egyelőre nem lehet szó – szögezte le a miniszterelnök, aki a boltok és egyéb szolgáltatások nyitásáról elmondta: a járványügyi szakemberek szerint semmilyen nyitás nem engedhető meg, amíg nem javul a helyzet.

Változik a kijárási tilalom és a boltok nyitvatartása

– Lesz viszont változás: átállunk a négyzetméter-alapú nyitvatartásra. Tíz négyzetméter területen egy ember tartózkodhat majd. Sorok lesznek a boltok előtt, emiatt hosszabb ideig, este nyolc helyett tíz óráig kitolják a kijárási korlátozás kezdetét, a boltok pedig nem hétkor, hanem csak este kilenckor zárnának. Minderről holnap születik döntés

– közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a boltok átállnak a négyzetméter-alapú nyitvatartásra
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Foglalkoztunk a várandósok helyzetével is, ugyanis a korábbi álláspont az volt, hogy a várandósokat ne oltsuk be, ma viszont azt közölték a járványügyi szakemberek, hogy a Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal szabad oltani a várandósokat. Ezért most arra kérem a várandós kismamákat, hogy regisztráljanak, és az oltási sorrendnek megfelelően ők is sorra fognak kerülni – mondta a kormányfő.

Az iskolák nyitásáról Orbán Viktor azt mondta, ragaszkodik hozzá, hogy egész addig, amíg a 65 év feletti honfitársak nincsenek beoltva, semmilyen indításról nem lehet beszélni, mert ők vannak a legközvetlenebb életveszélyben. – Ők „hozták el idáig az országot”, nem lehet az ő szempontjaikat háttérbe szorítani – jelezte, hozzátéve: a 65 év felettiek 71 százalékát oltották be eddig.

– Ha vissza akarjuk engedni a gyermekeinket az iskolába, akkor be kell oltani a pedagógusokat. Kérek mindenkit, azokat is, akiknek fenntartásaik vannak ezzel kapcsolatban, hogy ezt fogadják el – hangsúlyozta a kormányfő. Kiemelte, hogy a pedagógusok mellett a különböző iskolai dolgozókat is be kell oltani. – 102 ezer regisztrált iskolai dolgozónk van, közülük húszezer főt pedig már beoltottak, hiszen a regisztráció rendjében már sor került rájuk. Maradt tehát 82 ezer regisztrált dolgozó, akiket az iskolák kinyitása előtt be kell oltani. Úgy vélem, hogy őket április 10-ig be tudjuk oltani – fejtette ki a kormányfő, aki szerint

reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, valamint az általános és középiskolák is, hangsúlyozva, hogy erre a dátumra már hárommillió fölött lesz az első oltással rendelkezők száma.

Szabad nyarunk lesz

Orbán Viktor tájékoztatása szerint az oltások a heti oltási terv szerint haladnak, hangsúlyozva, hogy a háziorvosok remekül teljesítenek. Persze itt is van kivétel, fűzte hozzá, de a háziorvosok többsége rendes, becsületes ember, aki mindent megtesz a honfitársainkért, és kellő megfontolással sorolja be az oltásra várókat, ezért a háziorvosokat nem fogják mellőzni a következő időszakban sem.

A kormányfő arra kért mindenkit, hogy bízzanak Müller Cecília szavaiban, hiszen ő hiteles tájékoztatást tud adni arról, hogy mi fog történni, valamint ő maga is minden pénteken eljön a Kossuth rádióba, ahol ismerteti a legfontosabb tudnivalókat, hiszen véleménye szerint, ami segíteni tud ebben a zűrzavarban, az az, ha kellő időpontokban folyamatosan és hitelesen tájékoztatják az embereket arról, hogy mi a helyzet.

– Szabad nyarunk lesz. Lesznek olyan rendezvények, ahová csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni

– mondta, hozzátéve, az előttünk álló egy-két nehéz hétre jóindulatot, türelmet, kölcsönös segítségnyújtást vár az emberektől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.