Országos felmérés indul a járvány monitorozására

Mekkora a koronavírus-fertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók? Ezekre a kérdésekre keres választ a hazai orvosegyetemek és a KSH által indított reprezentatív országos szűrővizsgálat, amelynek részleteiről videokonferencián számoltak be ma a szervezők.

Haiman Éva
2020. 04. 28. 12:24
null
2020.04.15. Koronavírus szűrés, CMC Déli Klinika Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálatba az ország 489 településéről 17 778 tizennégy éven felüli lakost terveznek bevonni, ők a mai naptól számíthatnak arra, hogy telefonon, levélben és/vagy az Ügyfélkapun keresztül kapnak felkérést.

Erről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője beszélt.

Elmondta:

a május elsején induló munkában ezer orvos ápoló, asszisztens orvostanhallgató vesz részt, a lakosság részvétele önkéntes,

de a rektor hangsúlyozta: maximális együttműködést kérnek és remélnek a résztvevőktől annak érdekében, hogy sikeresen vehessük fel a harcot a koronavírussal szemben.

Közölte azt is, hogy

a járvány ideje egy hónap különbséggel legalább két alkalommal végzik majd el a vizsgálatokat,

orr- és szájgaratból vesznek mintát, illetve a védettség mérésére véranalízist is végeznek, és egy rövid kérdőívet is kitöltenek. Az első tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra.

Orosz Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa hangsúlyozta: a felmérés tökéletesen alkalmas a magyarországi intézkedések követésére, értékelésére, ami különösen fontos akkor, amikor megkezdődik a korlátozó intézkedések lazítása.

Előzetes képzést kaptak az egészségügyi dolgozók

A szűrővizsgálatot, az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát – emelte ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki – mondta dr. Merkely Béla. A vizsgálat nem jár fájdalommal, egy kis kellemetlenség árán pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen a lakosság érintettsége, ezzel segítve az ország lakosait és a döntéshozókat a járvány legyőzésében.

A vizsgálatot az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik. A szűrést a Semmelweis Egyetem Budapest, Pest-, Nógrád-, Fejér-, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron-, Veszprém és Fejér megyékben, a Debreceni Egyetem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves- és Hajdú Bihar megyékben, a Szegedi Tudományegyetem Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyékben és a Pécsi Tudományegyetem Tolna, Baranya, Somogy, Zala, Vas megyékben végzi el.

A vizsgálatokban részt vevő vidéki egyetemek vezetői elmondták, a régiókban működő egészségügyi intézményekkel és önkormányzatokkal együttműködve felkészültek a vizsgálatsorozatra. A mintavételben részt vevő egészségügyi dolgozók előzetes képzést kaptak, és kialakították a szűréshez szükséges logisztikai rendszert.

Eddig az egyetemek 33 155 esetben végeztek PCR-tesztet, ezek 2,5 százaléka lett pozitív. Ezen belül a panaszos betegek között 3,5 százalékban találtak pozitívat, a kontaktszemélyek között 4,1 százalékot, emellett vizsgáltak olyanokat is, akik egyik említett csoportba sem tartoznak. Az SE rektora összegzésében azt mondta, hogy az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, ugyanakkor az intézeti fertőzések teszik ki az esetek jelentős részét, továbbá a PCR- és a gyorsteszteredmények is alacsony fertőzöttséget mutatnak.

Vokó Zoltán epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központjának vezetője a videokonferencián azt hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy megismerjék a fertőzöttség és az átfertőzöttség gyakoriságát az egyes társadalmi csoportokban. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.