Örülnek a tanárok a távoktatásnak

A kormányfő hétfői bejelentése után az érintetteknek – tavaszhoz hasonlóan – most sem volt sok idejük felkészülni a váltásra, de a tanári szervezetek vezetői ezúttal indokoltnak tartják az intézkedést, sőt kimondottan örülnek neki. Szeretnék ugyanakkor, ha az igazgatók egy kicsit több jogosítványt kapnának, és lenne lehetőség kivételekre. Például az érettségizők esetében.

Csókás Adrienn
2020. 11. 11. 6:05
University Chemistry professor Luca De Gioia records his lesson in an empty class room to stream it online for his students at the Bicocca University in Milan
Kémia-előadás online közvetítése a milánói Bicocca Egyetem kihalt előadótermében. Vészforgatókönyv Fotó: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némileg váratlan, de semmiképp sem meglepő döntés született – mondta lapunknak a középiskolák digitális átállásáról Horváth Péter. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke úgy látja: ha csökkenteni akarják az oktatásban személyesen részt vevők számát, akkor egyértelműen a 14–18 éves korosztály jöhetett szóba. – A középiskolások körében van a legnagyobb mozgás, sok a napi szinten utazó bejárós diák, és a 14 év felettiek már intenzívebb társasági életet is élnek. A társas érintkezések száma itt a legnagyobb, ezért jó ötlet az online munkarend bevezetése, ráadásul ők a koruknál fogva már nem igényelnek egész napos szülői felügyeletet, önállóak, nagyobb az önfegyelmük. Ezzel együtt én jobban örültem volna, ha olyan döntés születik, ami lehetőséget ad alternatív megoldásokra is, például hogy az érettségi előtt álló 12. évfolyamosok – ha nincs fertőzött az osztályban, iskolában – készülhessenek személyesen is a vizsgáikra – vélekedett a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója.

Szükség lesz átszervezésekre

Hozzátette: az általános és középiskolai képzést is nyújtó vegyes intézményekben biztosan szükség lesz átszervezésekre, és általánosságban elmondható, hogy sehol nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok, hiszen a tantestületeknek mindössze egy napjuk volt a felkészülésre. Sokat segít ugyanakkor, hogy a járvány tavaszi, első hullámának idejéből már vannak tapasztalatok, emellett a KRÉTA rendszer is egyre több mindenre alkalmas. Horváth Péter szerint a téli szünetig már nem várható, hogy visszatérnek a jelenléti oktatásra.

Üdvözli a kormányfő bejelentését a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Szabó Zsuzsa, az érdekképviselet elnöke lapunk megkeresésére azt mondta: szerintük is indokolt a digitális munkarendre való átállás, sőt a szervezet jó ideje kérte is ezt az oktatási tárcától, emellett örülnek annak is, hogy végre tesztelni fogják a pedagógusokat koronavírusra.

Minimális tananyag

– Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz az őszi érettségivel, amelynek a szóbeli meghallgatásai még csak most következnek. Tavasszal elég volt az írásbeli dolgozatokat megírni a tanulóknak, most nem tudjuk, hogy megtarthatók-e a szóbeli vizsgák. Jó lenne mielőbb tisztázni a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok további sorsát is, hiszen ezekben az intézményekben sok olyan pedagógus van, aki az alsóbb évfolyamokon is tanít. Nekik vélhetően személyesen és digitálisan is kellene oktatniuk, attól függően, hogy épp melyik osztállyal van órájuk – fogalmazott az érdekvédő, aki szerint meg kellene egyezni egy minimális tananyagmennyiségben, amit a digitális munkarend idején meg kell tanítani, továbbá ki kell találni a közelgő középiskolai felvételi vizsgák módját is.

Szabó Zsuzsa úgy véli, a tanfelügyeleti látogatásokat és pedagógusminősítéseket is érdemes felfüggeszteni vagy elhalasztani a járvány miatt, mivel gyerekek nélkül nem lehet bemutató órákat tartani.

A PSZ álláspontja szerint egyébként nemcsak a középiskolákban szükséges az online tanítás, hanem általános iskolai évfolyamokon is, ahol a hibrid oktatás jelenthet megoldást. – Ebben a modellben az osztályokat két csoportra osztva otthoni tanulással kellene kombinálni az iskolába járást, hogy egyszerre ne legyen túl nagy tömeg az intézményekben, és meg lehessen tartani a védőtávolságot az osztálytermekben, csökkentve a fertőzés esélyét – magyarázta.

Szélesebb jogkör

A Pedagógusok Szakszervezete fontosnak tartaná azt is, hogy ha egy iskolában megjelenik a fertőzés, akkor az igazgatónak legyen jogosítványa rendkívüli szünet vagy tanítás nélküli munkanap elrendelésére. – A hivatalos eljárásrend igénybe vesz néhány napot, és sajnos az a tapasztalat, hogy mire a covidos diákot vagy tanárt elkülönítik, addigra az érintettek már sokakat megfertőztek – erre számos példát is tud a szakszervezet. Kitért arra is, hogy a PSZ szerint a digitális oktatás idején az egyik szülő számára a kormánynak biztosítania kellene a kisebb gyerekkel való otthonmaradás lehetőségét úgy, hogy közben megkapja a fizetését.

Távoktatásra áll át a felsőoktatás is. Ez kevésbé jelent újdonságot, több egyetem már tanévkezdés óta hibrid rendszerben működött, vagyis a nagy létszámú előadásokat és szemináriumokat online tartották meg, személyesen pedig csak a gyakorlati foglalkozásokon kellett megjelenni. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a diákok egyetértenek az intézkedéssel. A szervezet közel húszezer fiatal bevonásával készített felmérése szerint a hallgatók nyolcvan százaléka támogatta a távoktatás bevezetését, viszont szeretnének a kollégiumokban maradni. Erre azonban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint nem lesz lehetőségük. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ugyancsak hetek óta szorgalmazta a digitális oktatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.