Paralimpiai bajnokaink együtt támogatják a székelyeket

Osváth Richárd paralimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó, Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok úszó, Engelhardt Katalin paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Ekler Luca világ- és Európa-bajnok paraatléta, valamint Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok úszó írta alá elsőként az Írdalá.hu felhívását, ezzel támogatják a székelyeket.

Forrás: origo.hu2020. 11. 02. 20:38
null
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa őshonos nemzeti kisebbségei jelen pillanatban is, a XXI. században, megmaradásukért küzdenek. Az Írdalá.hu uniós aláírásgyűjtő kezdeményezése azért jött létre, mert a kormányok nem minden országban támogatják megfelelően fejlődésüket, nem segítik elő megmaradásukat. Az Írdalá.hu oldalon a székelyek által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől – írja az Origó.

„A paralimpikonok esetében van egy saját magán túlmutató jelentősége az aláírásnak. Nem kérdés, hogy minden magyarnak fontos ez az ügy, a nemzeti kisebbségek védelme Európában. A paralimpikonok esetében azonban egy olyan társadalmi közösség áll ki az ügy mellett, amelyik maga is kisebbségnek számít. Ma Magyarországon két-háromszázezer ember él valamilyen szemmel is érzékelhető testi vagy értelmi fogyatékkal. A fogyatékos sportolók azt üzenik a teljesítményükkel, hogy a kisebbséghez tartozás nem feltétlenül kell hogy azt jelentse, eleve vesztes vagy. Ezért különösen szép és fontos, ha testi vagy értelmi képességeiket tekintve kisebbséghez tartozó sportolók kiállnak egy másik kisebbségért. A maguk sikereivel azt üzenik, hogy lehet győztesnek lenni, meg lehet vívni és nyerni kisebbségből is a csatát. És ez igaz a nemzeti kisebbségekre is!” – mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, hatalmas molinót feszített ki a Gerilla.hu és az Identitás Generáció a Lánchídra – A siker felé közelít a székely kampány. Sokan támogatják aláírásukkal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.