Plakátkampányt indít a kormány az oltás népszerűsítésére

A járványhelyzet várhatóan júniusban már lehetővé teszi az utazást ez EU-n belül, amire a hazánkban használt oltások mindegyike feljogosít majd Gulyás Gergely szerint. A Miniszterelnökésget vezető miniszter a kormányinfón azt is közölte, hogy a ismert személyiségek részvételével plakátkampányt indítanak az Oltás életet ment jelszóval.

Csókás Adrienn, Bácskai Balázs
2021. 04. 15. 11:07
GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely elmondta: folytatódhat a lépcsőzetes újraindítás. Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az oltás életet ment jelszóval kampányt indít a kormány az oltás népszerűsítésére,

az óriásplakátokon ismert emberek buzdítják az embereket a vakcina felvételére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Hozzátette: folyamatosan nő az oltási hajlandóság, napi nyolcvan-száz ezer fővel nő a regisztráltak száma, összesen eddig közel 4 millió 217 ezren jelezték, hogy felvennék a vakcinát. Emlékeztetett: a háziorvosok megkapták a regisztráltak teljes listáját, így rájuk van bízva, hogy kik kerülhetnek sorra.

A miniszter azt is hangsúlyozta: nincs lényegi különbség az egyes oltóanyagok hatékonysága között, az egyes vakcinákat lejárató álhírek mögött üzleti érdekek állnak.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: nincs lényegi különbség a vakcinák hatékonysága között Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely közölte: a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Janssen is kiesett, ami félmillióval kevesebb vakcinát jelent, ezért a kormány a kieső vakcinamennyiséget más gyártóktól igyekszik pótolni. Szavai szerint a beoltottak száma meghaladta a 3 millió 90 ezret, tehát az átoltottság kétszerese az uniós átlagnak.

A miniszter szerint

a társadalmi immunitás eléréséhez hatmillió embert kellene beoltani Magyarországon, és ha sikerül pótolni a kieső Janssen-vakcinákat, akkor május végéig mindenkit be is tudnak oltani.

– Három és fél millió beoltottnál – várhatóan jövő hét közepén nyithatnak a teraszok. Ezzel párhuzamosan a kormány eltörli a vendéglátóhelyket érintő közterület-használati díjakat, és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos adminisztrációs nehézségeket – ismertette a politikus, hozzátéve: a bértámogatás májusban is jár a vendéglátóhelyeknek.

Az iskolák újranyitásáról azt mondta, az csak kellő óvatossággal, fokozatosan történhet.

– A bölcsődék eddig is nyitva voltak, most az óvodák, az alsó tagozatok nyitása következik – közölte, megjegyezve: az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet a diákoknak. – Az viszont nem várható el – folytatta –, hogy a tanárok kétszer tanítsanak, digitális oktatás ezért nem lesz az alsó tagozaton.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy mi a véleménye a baloldal oltással kapcsolatos kettős beszédéről, Gulyás Gergely úgy felelt, hogy minden vakcina nagyobb védelmet jelent, mint bármi más, a vakcina elleni aláírásgyűjtést, az oltással kapcsolatos félelemkeltést nem tartja elfogadhatónak.

– A baloldalt mindig kértük, hogy vannak olyan pillanatok a politikában, amikor jobb az egyetértés, mint a széthúzás, ilyenkor érdemes a vitákat félretenni. A járványidőszak nem választási kampány idejére esik, most összefogásra van szükség. Fel kell nőni a feladathoz, az oltásellenesség helyett az oltás pártjára kell állni – fogalmazott, kiemelve: mindenkit arra biztatnak, hogy éljen az oltás lehetőségével.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: várhatóan a hét közepén éri el a három és fél milliót a beoltottak száma, s akkor fog a kormány dönteni arról, hogy milyen intézkedéseket hoznak majd akkor, ha az átoltottság eléri a négy-négy és fél millió főt, s négymilliós átoltottság felett jöhetnek az olyan szabályok is, amikor szerepet kaphat az igazolvány.

Hangsúlyozta, hogy sehol sem tették kötelezővé az oltást, az egészségügyben sem, így a vendéglátóiparban dolgozóknak sem fogják.

Annak firtatására, hogy változhat-e a protokoll az AstraZeneca- és a Sinopharm-vakcinák esetében, a miniszter azt felelte, hogy az újságírók felelőssége is, ha valamelyik vakcinával szemben bizonytalanságot keltenek. Gulyás Gergely arra is utalt, hogy az AstraZeneca elleni sajtótámadások esetleg egy másik gyógyszergyártó üzleti érdekéből születhettek. – Csak biztonságos és hatékony vakcinát engedélyeztünk – szögezte le a miniszter.

– A főpolgármester hosszabb ideje úgy viselkedik, mint aki a budapesti városvezetést ugródeszkának használja. Kötöttünk egy megállapodást a fővárossal, aminek nemcsak a Diákváros a tétje, hanem a budapesti egészségügyi ellátás is – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy a Fudan kínai egyetem miatt törölték-e a Diákváros ötletét, s hogy utóbbi esetben Karácsony Gergely főpolgármester inkább visszamondaná a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy évente tízmilliárd forintot kapna a megállapodás szerint a főváros.

– A Diákváros meg fog épülni, és ezzel összhangban áll, hogy a világ egyik legjobb egyeteme is ide fog költözni. Értem, hogy a Fudan egy kínai egyetem, de a kínai kommunizmusra ne hivatkozzon a főpolgármester, amikor a magyar kommunista párt utódpártjának a szövetségese – szögezte le Gulyás.

Az azzal kapcsolatos érdeklődésre, hogy a Szegedi Tudományegyetem professzora maradhat-e a katedrán azok után, hogy az Egyesült Államok elnökére és alelnökére is rasszista kijelentéseket tett, Gulyás Gergely az egyetem válaszát idézte. Ez úgy szól, hogy professzor kijelentései ellentétesek a SZTE értékrendjével, a rektor ezért vizsgálatot rendelt el az ügyben, ám amíg az le nem zárul, addig nem nyilatkoznak. – A kormány értékrendjével is ellentétes, amit Gulyás László mondott – mondta a miniszter, hozzátéve: a köztársasági elnök felé is jelezte, hogy elnézést kér a kormány, amiért olyan embert jelölt kitüntetésre, aki esetleg nem méltó rá.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a második oltást követően a kínai vakcina ugyanolyan, vagy akár jobb védelmet biztosít, mint a Magyarországon kapható bármelyik másik oltóanyag.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a Szputnyik V vakcina második oltásra szolgáló adagjai is időben megérkeznek, de ha nem 21, hanem 25 vagy 30 napra adnák be a második oltást, annak se lenne semmilyen negatív következménye. – Ettől függetlenül a szállítmány időben megérkezik – közölte.

A politikus elmondta azt is, hogy az életvédelmi, például onkológiai kezeléseket nem függesztette fel a kormány a járvány miatt. Szavai szerint bizonyos szűrővizsgálatok szenvedhetnek késedelmet, de az akut beavatkozásokat most is elvégzik. Közölte, hogy

a közterületi parkolás továbbra is ingyenes lesz, amíg a járványhelyzet ezt indokolja.

– Biztosak vagyunk abban, hogy

nyáron, ha a járványhelyzet megengedi, akkor az oltások mindegyikével lehet utazni az EU-ban. Nem látjuk reálisnak a veszélyt, hogy valaki nem utazhat, ha bizonyos típusú vakcinát kap – szögezte le Gulyás Gergely. Hozzátette: Magyarországon júniustól várhatóan a járványhelyzet lehetővé teszi az utazást.

Annak kapcsán, hogy a Székely Nemzeti Tanács népi kezdeményezése egyre nagyobb sikert arat, a miniszter úgy vélte, hogy ha az Európai Uniót valóban érdekli a saját polgárainak a véleménye, akkor figyelembe fogják venni ezeket a kezdeményezéseket.

– Az ellenzék nyitni akart, amikor zárni kellett, illetve zárnának, amikor lassan, fokozatosan nyitni lehetne. Az ellenzéki stratégia az volt, hogy a védekezés szakaszában is támadják a kormányt. Jó lett volna, ha Gyurcsány Ferenc és a DK döntését Karácsony Gergely nem követte volna – kommentálta Gulyás Gergely a baloldal járványkezeléssel kapcsolatos politikáját.

A tárcavezető szerint Matovič volt szlovák miniszterelnök Szputnyik-beszerzésének helyességét mutatja, hogy a bajor kormány is ké és fél millió Szputnyik vakcinát vásárol. – Tudomásul kell venni, hogy az egészségügyi válsághelyzetben nem az adott ország (például Kína vagy Oroszország) politikájáról mond véleményt valaki, amikor onnan vakcinát vásárol, hanem ilyen módon tesz az állampolgárok egészségéért – mutatott rá a miniszter.

Az oltási terv végrehajtását érintő kérdésre Gulyás Gergely elmondta, a regisztrációnak köszönhetően tudták azt várakozás nélkül, vagy viszonylag rövid várakozással megvalósítani. Hozzátette: a lakcímnyilvántartás nem pontos, ezért akkor tudnak eljutni mindenkihez, ha az emberek megadják az elérhetőségeiket.

Kérdésre reagálva elmondta azt is, hogy a költségvetés módosítását a költségvetési tanácsnak kell véleményeznie, a tanács már megkapta a tervezetet, ezután tudják benyújtani az Országgyűléshez a 2021-es büdzsé módosítását. Erre várhatóan legkésőbb április 26–27-ig sor kerül.

– A kormány úgy készítette el az idei büdzsét, hogy elérhető legyen a 7,5 százalékos hiánycél – közölte a tárcavezető, megjegyezve: az egészségügyi védekezéshez és a gazdaság újraindításához erre szükség van.

Gulyás Gergely azt is felidézte, hogy a magyar kormány mögött tízévnyi szigorú, fegyelmezett gazdaságpolitika áll, ez tette lehetővé, hogy most vannak olyan tartalékok, amelyekre támaszkodni lehet.

Kérdésre válaszolva a miniszter jelezte azt is: nem vizsgálják, hogy az AstraZeneca második adagját esetleg más vakcinával váltsák ki. Szavai szerint erre semmi szükség.

Az idősek oltását érintő kérdésre elmondta, hogy a 65 év feletti korosztályból összesen 1,55 millió fő regisztrált, közülük 1,4 millió felett van azok száma, akik már megkapták valamelyik vakcinát. A többieket folyamatosan próbálják elérni a háziorvosok.

– Nyárra egész biztos, hogy változtatni fogunk a karanténszabályokon. Nem titok, hogy aki oltott, annak nem kell karanténba vonulni. Védettségi igazolvánnyal karanténkötelezettség nélkül lehet majd hazajönni külföldről – tájékoztatott Gulyás Gergely. Arra is emlékeztetett, hogy míg a magyar kormány az utolsó betűig nyilvánosságra hozta az orosz és kínai vakcinaszerződéseket, addig Brüsszel nem így járt el. – Minden héten tájékoztatást adunk arról is, hogy milyen szállítmányok érkeznek, de a valóságban sokszor nem a terveknek megfelelően történik a szállítás, nem érkeznek időben az oltóanyagok – mondta, hozzátéve: a Pfizer és a Sinopharm szállítása a legmegbízhatóbb, illetve minimális késéssel a Szputnyik is rendre időben érkezik.

Gulyás Gergely szerint arra nem lehet válaszolni, hogy mikor ér véget a járvány, mivel ez függ attól is, hogy kialakul-e újabb vírusmutáns, illetve hogy Európában milyen a járványhelyzet. – Hatmillió beoltott ember körül alakulhat ki a nyájimmunitás, ekkor közeledünk a járvány végéhez Magyarországon – mondta a miniszter, aki szerint ez az optimista becslés.

A szórakoztatóipar támogatása kapcsán feltett kérdésre Szentkirályi Alexandra válaszolt. Mint mondta, a kormány számos intézkedéssel próbálta segíteni a járvány miatt bajba jutott zenekarokat, például bértámogatással és a raktárkoncertek megrendezésével. – 456 cigányzenész, és 110 népzenész kapott pénzügyi támogatást – mondta a kormányszóvivő, közölve: a fesztiválszervezők kétszázmillió forintos segítséget kaptak. – Raktárkoncerteket 150 zenekar tarthatott, az össztámogatás ebben az esetben elérte az ötmilliárd forintot, amelyből részesültek a zenekarok háttéremberei is. A szórakoztatóiparnak is elérhető az újraindításra szánt kedvezményes hitel – tudatta Szentkirályi Alexandra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.