Keresés
Magyar Nemzet
2021. március 6., szombat, Leonóra, Inez napja
HÍR TV – INFORMÁTORKamucég buszok nélkül, nyomozás a BKV-nál.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/politikai-megfelemlitesi-akciosorozat-zajlik-karpataljan-9053048/

Politikai megfélemlítési akciósorozat zajlik Kárpátalján

Grezsa István: Bízom abban, hogy a józan ész felülírja az abnormalitást
Légből kapottnak nevezte a személye ellen felhozott agitációs vádakat Grezsa István, amelyeket elmondása szerint az ukrán fél semmilyen bizonyítékkal nem tud igazolni. A miniszteri biztos a Magyar Nemzet kérdésére kifejtette: bízik abban, hogy a józan ész felülírja az abnormalitást, és az Ukrajna területéről való kitiltása időleges lesz, hiszen nagyon sok olyan program zajlik Kárpátalján, amely a személyes jelenlétét is igényelné.

– Az elmúlt hat hónapban mindössze kétszer voltam Kárpátalján a választások előtt, egyrészt mert Covid-fertőzött voltam, másrészt a járványügyi helyzetben még hivatalos célból is nehéz volt megszervezni a határátlépéseket. Tehát amivel vádolnak, formálisan sem igaz – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére Grezsa István miniszteri biztos, akit az ukrán önkormányzati választásokat követően három évre tiltottak ki az ország területéről. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: ennek ellenére sem gondolja, hogy bármilyen vonatkozásban sértené Ukrajna szuverenitását vagy területi integritását az, ha egy magyarországi politikus arra biztatja a kárpátaljai magyarokat, hogy a magyar jelöltekre szavazzanak.

Ukrajna bebizonyította: nem jogállam

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a kárpátaljai eseményekre reagálva kijelentette: Ukrajna sokadjára bizonyítja be, hogy nem tekinthető jogállamnak. Semmilyen jogi alapja nincs annak az eljárásnak, amellyel Brenzovics László, a KMKSZ elnökének a lakásában, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Alapítványnál, illetve a II. Rákóczi Ferenc Főiskolán léptek fel. Ezek olyan tűrhetetlen magyarellenes túlkapások, amelyek igazolják azt, hogy Ukrajnának nemcsak az Európai Unióban, hanem a NATO-ban sincs helye.

Ez egy 22-es csapdája

– Az, hogy az ukrán külügyminisztérium úgy véli, hogy a tiltó határozat semmilyen hatással nincs az államközi kapcsolatokra, egészen nevetséges megközelítése a dolgoknak, hiszen mégiscsak egy kormányzati szereplő vagyok, akit Kijevben és Kárpátalja-szerte egyaránt jól ismernek – vélekedett a politikus. – Tehát arra hivatkozni, hogy ez csupán a személyemnek szól, elég nevetséges álláspont, túl azon, hogy az ukrán fél arra vonatkozóan sem tárt elém semmiféle bizonyítékot, hogy a helyi törvények szerint miért nem kell megindokolni azt, ha valakit kitiltanak az országból. Tehát ez egy 22-es csapdája – szögezte le.

Megfélemlítési akciósorozat zajlik

A 150 ezer fős magyarság megfélemlítésére történő legfrissebb hatósági kísérletekre reagálva Grezsa István hangsúlyozta: az a gyomorforgató esemény, ami a minap Kárpátalján történt, egyértelműen egy politikai megfélemlítési akciósorozat része, ami pedig a radikális és vállalhatatlan ukrán szélsőséges sovén megjelenést illeti, évről évre visszatérő eseményekről van szó. A magyar szervezetek mindig megteszik a szükséges hatósági feljelentést, de sajnos sosem bukkannak az elkövetők nyomára.

A politikus a történtek kapcsán rámutatott: egy hivatalos politikájában a NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó ország részéről ez olyan határvonal átlépése, amely azt gondolom, kérdésessé teszi, hogy a továbbiakban is úgy támogassuk Ukrajna erre irányuló politikai törekvéseit, mint eddig.

Időleges kitiltás?

A miniszteri biztos arról is szólt, hogy a folyamatos kapcsolatjavításra irányuló külügyminiszteri nyilatkozatok fényében bízik abban, hogy a józan ész felülírja az abnormalitást, és az Ukrajna területéről való kitiltása időleges lesz, hiszen nagyon sok olyan program zajlik Kárpátalján, amely a személyes jelenlétét is igényelné. Grezsa István továbbá reményét fejezte ki, hogy még karácsony előtt sikerül eljuttatni azt az oltóanyag-szállítmányt Kárpátaljára, amelyet Magyarország az egész megyének immár öt éve térítésmentesen ajánl fel.

Ahogyan a Magyar Nemzet is beszámolt róla, az ukrajnai önkormányzati választások kapcsán Kijev azzal vádolta meg Magyarországot, hogy beavatkozott az ukrán belpolitikai folyamatokba, majd az ukrán külügyi tárca vezetője egyértelművé tette, hogy erre kemény válaszlépésekkel fognak reagálni. Dmitro Kuleba rövidesen bejelentette, hogy két magas rangú magyar tisztségviselőnek tiltják meg az Ukrajnába való beutazást, viszont neveket nem közöltek, mondván: az ország törvényei nem teszik lehetővé, hogy előzetesen tájékoztassák a külföldieket a beutazási tilalomról.

A Fidelitas kiáll a magyarok mellett

„Korábban Európában elképzelhetetlen módon rontottak rá az ukrán hatóságok fegyveres erői a kárpátaljai magyar közösség vezetőire és szervezeteire, ami tűrhetetlen egy olyan országban, amelyik a NATO- és EU-csatlakozás szándékával próbál a nyugathoz közelíteni” – írta a kárpátaljai magyarság megfélemlítésére történő kísérletekre reagálva a Fidesz ifjúsági szervezete. A Fidelitas közleményében emlékeztetett: korábban, már az oktatási törvény és a nyelvtörvény kapcsán is nyilvánvaló volt, hogy az ukrán kormányzat tudatosan tiporja az országban élő magyar őshonos nemzeti kisebbség jogait, ami elfogadhatatlan egy európai „jogállamban”. A kormánypártok és a Fidelitas is a Kárpát-medencei magyarságot határok nélküli egységnek tekinti határon innen és túl egyaránt. „A hétfői eseményekkel nemcsak őket, minket is megtámadtak” – szögezték le, hozzátéve, hogy a kárpátaljai magyarok továbbra is mindenben számíthatnak a támogatásukra.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lengyelország

Egyre gyakoribbak a kereszténység elleni támadások Lengyelországban
Egy friss jelentés szerint jelentősen visszaesett a magukat vallásosnak tartó fiatalok száma Lengyelországban.

Orbán Viktor

Orbán Viktor: A célegyenesben vagyunk
Az oltottak száma gyorsabban fog nőni, mint ahogy a vírus támad – mondta el közösségi oldalán a miniszterelnök. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.

Kiemelt

Hatvanhatodik alkalommal rendezte meg a Műcsarnok a derkósok kiállítását + videó
Videóriportban mutatjuk be a Derkó 2021-et, azaz a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítását.

Poszt-trauma

Gréczy Zsolt elárulta Gyurcsány ördögi tervét
Íme a leleplezés.

Poszt-trauma

Sárosdi Lilla a nyugalom megzavarására alkalmas videó(ka)t posztolt
Újabb, még performansznak is szánalmas vonaglás és káromkodás.

Poszt-trauma

A DK-s Komáromi doktor piszkos játéka
Galádság, hogy vészhelyzetben az ellenzék mit sem törődik az emberéletekkel.

Aktuális

Kinek készült az első peche melba? A francia fagylaltkülönlegesség története
Ismerje meg Peche Melba, a világ egyik leghíresebb desszertjének történetét!

Fricz Tamás blogja

Jourová asszony, ön viccelt? Mert nagyon nem tudtunk röhögni!
Itt már nem csak arról van szó, hogy Věra Jourová távozzon a pozíciójából.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!