Részvénytársaság lett a Gyurcsány-pártból

Összessé­gében a volt miniszterelnök legalább 32 millió forinttal próbálta elkerülni a látszatát annak, hogy részvénytársaságként működtetné pártját, és leválthatatlanná kívánja tenni magát.

Bákonyi Ádám
2019. 09. 20. 6:29
null
A bukott kormányfőnek nem sikerült „normálisnak maradnia” Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2013-as év pénzügyi beszámolójából látszik, hogy nagyjából hatmillió forintot adtam a DK-nak. De muszáj normálisnak maradni, egy percig sem szabad azt az érzést kelteni, hogy a párt működésének az a feltétele, hogy a pártelnök hozza be időnként a támogatást. Onnantól a pártelnök nem kritizálható, nem leváltható. Az nem párt onnantól, hanem részvénytársaság, és azt nem szeretném – jelentette ki Gyurcsány Ferenc még 2014-ben a 24.hu azon kérdésére: többet szánna-e pártjára, ha megtehetné.

A DK éves pénzügyi beszámolóiból viszont az derül ki, hogy Gyurcsánynak nem sikerült „normálisnak maradnia”, hiszen már a fenti nyilatkozata évében több mint 16 millió forintot adott pártjának. Bár a következő időszakban a pártelnök adakozói kedve némiképp alábbhagyott, 2015-ben 1,2 millióval, 2016-ban semmivel, 2017-ben pedig 600 ezer forinttal támogatta pártját, a tavalyi választási évben viszont újra a zsebébe nyúlt és közel kilencmillióval növelte a DK bevételeit. Összessé­gében tehát a volt miniszterelnök legalább 32 millió forinttal próbálta elkerülni a látszatát annak, hogy részvénytársaságként működtetné pártját, és leválthatatlanná kívánja tenni magát; ráadásul ez az összeg több is lehet, a DK 2012-es beszámolójában ugyanis szerepel egy közel 13 milliós adománykeret, a támogatók névsora azonban itt nincs feltüntetve.

A bukott kormányfőnek nem sikerült „normálisnak maradnia”
Fotó: Bach Máté

A Demokratikus Koalíciónak juttatott és Gyurcsány Ferenchez köt­hető pénzügyi segítség ezzel még nem ér véget. Amikor tavaly januárban a Magyar Nemzet Bank piacfelügyeleti eljárást indított az Altus ellen a ­Czeglédy ­Csaba vezette Human Operator ­Zrt.-nek nyújtott hitelek miatt, Dobrev Klára a Facebookon váratlanul bevallotta, hogy az Altus a DK-nak is adott kölcsönt: 2017 májusában, júniusában, illetve szeptem­berében 20, 15, illetve 50, azaz összesen 85 millió forintot, kétszázalékos kamattal. Bár a 2018-as kampány hivatalosan februárban kezdődött, az Altust akkor vezető Gyurcsányné azzal magyarázta a történteket, hogy kampányidőszakban a legtöbb párt hitelt vesz fel, ám ő, mint a DK tagja és szimpatizánsa, elengedhetetlennek tartja, hogy „a DK ebben a tekintetben se legyen kiszolgáltatva a mai hatalomnak”.

Gyurcsányné azóta a DK hivatásos politikusa lett, a párt európai parlamenti-listavezetőjeként brüsszeli mandátumot szerzett, sőt nemrég az EP egyik alelnökévé is megválasztották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.