Szaniszló szétveri az óvodai rendszert

Szaniszló László megvonta az óvodavezetők gazdálkodási és munkáltatói jogkörét.

2020. 06. 24. 6:18
null
Salgótarján, 2020. május 25. Gyermekek játszanak a salgótarjáni Mackóvár óvodában 2020. május 25-én. A koronavírus-járvány miatt bezárt óvodák vidéken május 25-től, Budapesten június 2-tól fogadják ismét a gyerekeket. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig a húsz óvoda önálló költségvetéssel rendelkezett, nagyon jól működő rendszert építettünk ki a XVIII. kerületben. Minden évben, amikor elfogadtuk a költségvetést, előtte behívtuk az óvodavezetőket, megkérdeztük, hogy milyen fejlesztési igényeik vannak. Úgy állítottuk össze a büdzsét, hogy megvalósulhassanak a kérések. Átláthatóan és jól gazdálkodtak az óvodavezetők, úgy érezték, hogy kompetensek, vannak hatásköreik. Ez most sajnos el fog veszni – mondta el lapunknak Galgóczy Zoltán, aki a megelőző ciklusban az óvodákért felelős alpolgármesteri posztot töltötte be, jelenleg önkormányzati képviselő.

Szaniszló Sándor (DK) polgármester a koronavírus-járvány alatt egy személyben döntötte el, hogy egy kéz alá vezérli az összes kerületi óvodát. Ezzel megvonta az óvodavezetők gazdálkodási és munkáltatói jogkörét. – Szaniszló gazdaságosabb működést ígért ezzel a lépésével, ami nem igaz, hiszen egyből létrehoz négy vezetői státust, egy csúcsvezetőre és három helyettesre írhat ki pályázatot. Augusztustól léphet hatályba az új rendszer, de már most látszik, hogy motiválatlanná teszi a jelenlegi intézményvezetőket, hárman már önszántukból távoztak. Aggályos az is, hogy az új csúcsvezetői posztra a polgármester az egyik bizalmasát nevezheti ki, aki nem más, mint az élettársának ismerőse, aki jelenleg az egyik óvodát vezeti. Amennyiben így lesz, a mostani óvodák vezetői helyére is a polgármester bizalmasai kerülhetnek – magyarázta Galgóczy. A kormánypárti önkormányzati képviselő azt is kifogásolja, hogy ezentúl nem dönthetek az intézményük ügyeiben az óvodavezetők, a csúcsvezető dönt majd a fejlesztésekről és a beszerzésekről, azaz felmerül a gyanú, hogy az új, a Gyurcsány-párti polgármesterhez közel álló csúcsvezető fogja megmondani, hogy honnan, kitől, mit és mennyiért szerezzen be az óvoda. Eddig néhány milliós összegig az óvodavezetők döntöttek ezekről.

Fotó: Komka Péter / MTI

– Az intézményi dolgozók az állásukat féltve nem mernek tiltakozni a döntés ellen, ám a szülők már létrehoztak egy Facebook-csoportot a nemtetszésük jelképéül. Ugyanis az összevonás miatt, áthelyezhetnek óvodapedagógusokat, csoportösszevonások történhetnek – mondta el aggályait Galgóczy. A képviselő hozzátette: a kormányhivatal jogszabályi szabálytalanságokat észlelt, jelenleg vizsgálat folyik az ügyben. Amennyiben megállapítják a jogsértést, felülvizsgálat szükséges, ezért augusztusban még nem léphet hatályba az új rendszer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.