Szélfútta kastélyfejlesztési vita a Pest megyei Nagykovácsiban

Miközben a nagykovácsi önkormányzat konzultációt indít a helyben nagy vitákat kiváltó kastélyfejlesztéssel kapcsolatban, hogy megtudja, mi az emberek véleménye a tervezett beruházásról, Szél Bernadett megtorpedózná a projektet. Az LMP volt társelnöke, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje már a konzultáció előtt visszavonatná a fejlesztés támogatását. A kormány mindenesetre csak olyan megoldást támogat, amely minden érintett félnek megfelel.

Magyar Nemzet
2021. 06. 05. 9:50
null
A helyi lakosság ellenében nem indul beruházás a parkban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta borzolja a kedélyeket a Pest megyei Nagykovácsiban a helyi Teleki–Tisza-kastély fejlesztésének ügye. Az előzményekről azt kell tudni, hogy az ingatlan 2013-ban került a Magyar Cserkészszövetség tulajdonába, majd a kastély csaknem 2,5 milliárd forintos fejlesztésen esett át. A beruházás 2018-ra készült el, de a cserkészek még abban az évben újabb támogatást nyertek el, a Lechner Ödön-programban panzió és matracszállás kialakításának előkészületeire kaptak forrást. Tavaly januárban a Magyar Cserkészszövetség a helyi építési szabályzat megváltoztatását kezdeményezte az önkormányzatnál, de akkor csak az építési helyek módosítását kérték.

– Az önkormányzattal 2020 novemberében online prezentáción ismertették az elképzeléseket, de szigorúan munkaközi állapotot mutattak, így nem véleményezhettük a terveket.

Aztán 2021. április elején derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy a Magyar Cserkészszövetség benyújtotta az előzetes tervdokumentációt véleményezésre a Pest Megyei Kormányhivatalhoz. Mindez azért ért meglepetésként minket, mert mi arra vártunk, hogy előzetesen megkapjuk a végleges anyagot, amelyet meg tudunk vitatni, tudunk véleményezni, de ilyen nem került a képviselő-testület elé – mondta el lapunknak Nagykovácsi polgármestere. Kiszelné Mohos Katalin hozzátette: mindez azért lett volna fontos, mert akkor kiderült volna, hogy a beadott tervek nem felelnek meg a helyi építési előírásoknak.

Szavai szerint gondot jelentett az is, hogy a szükséges természetvédelmi és fakivágási engedélyeket nem kérték meg, nem szerezték be.

– A legnagyobb hiba mégis az volt, hogy az előkészítés során nem vizsgálták a majdan működő komplexum környezeti, forgalomtechnikai vagy akár a már most is szűkös közműkapacitásra gyakorolt hatását – fogalmazott.

 

Tizenkét nap után felrúgták az egyezséget

Kiszelné Mohos Katalin kifejtette: amikor szembesültek a kész tervekkel, egyeztetést kezdeményezett Szórád Előddel, a fejlesztés helyi vezetőjével, aki nyitott volt arra, hogy közösen találják meg a megoldást. Az önkormányzat megkereste a helyi civil szervezeteket, a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédelmi Egyesületet (NATE), az Összekovácsoló Egyesületet és Szépkovácsi Egyesületet, és a felek megegyeztek abban, hogy az ügy megnyugtató rendezése érdekében közösen lépnek fel, erről együttműködési megállapodást írtak alá április 27-én.

A kormány azt szeretné, hogy a felek mindenkinek megfelelő megoldást találjanak
Fotó: Havran Zoltán

Ezután egyeztetések indultak a kormányhivatallal és a kormányzat illetékesével, közben egy helyi lakos online petíciót kezdeményezett az ügyben. – Ebben a fontos és kiélezett helyzetben, tizenkét nappal a megegyezésünk után a NATE és az Összekovácsoló Egyesület váratlanul felmondta a megállapodást.

Ez a felelőtlen és komolytalan viselkedés, hátbatámadás csöppet sem javította a helyzetünket a tárgyalások során – hangsúlyozta a polgármester.

Sosem tudjuk meg, hogy ha 2022 tavaszán nem tartanának országgyűlési választásokat, akkor is kilépett-e volna a két egyesület a megállapodásból. Ők a lépésüket többek között bizalomvesztéssel indokolták, továbbá azzal, hogy a polgármester szerintük fontos információkat tartott vissza. Felhozták problémaként azt is, hogy más civileket nem vontak be az együttműködésbe.

 

Szél Bernadett beszáll az ügybe

Fontos tudni, hogy az Összekovácsoló Egyesület szoros kapcsolatot ápol a balliberális oldal szereplőivel. Másfél éve a szervezet indult a helyi önkormányzati választáson is, polgármesterjelöltje, Kósa Emőke alulmaradt ugyan Kiszelné Mohos Katalinnal szemben, de az egyesület listájáról bekerült a nagykovácsi képviselő-testületbe. A kampányban az egyesület jelöltjei mellett kardoskodtak a balliberális oldal pártjai. Kósa Emőke ott volt és felszólalt 2019. augusztus 22-én az összellenzéki megállapodáson és polgármesterjelölt-bemutatáson is.

A helyi lakosság ellenében nem indul beruházás a parkban
Fotó: Havran Zoltán

Az eseményen szót kapott Szél Bernadett országgyűlési képviselő is. Az ő szerepe azért fontos, mert a 2018-as választáson ő volt az akkor nyertes fideszes jelölt balliberális kihívója, és jó eséllyel ő indulhat majd 2022-ben is a Nagykovácsit is magában foglaló Budakeszi központú választókerületben a balliberális pártok színeiben. Hogy a 2022-es választás miatt vagy sem, Szél a nagykovácsi kastélyfejlesztés ügyét is magáénak érzi, és május 25-én írásbeli kérdést intézett az emberi erőforrások miniszteréhez és a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, amelyben arról érdeklődött, eleget tesz-e a kormány a nagykovácsi civilek kérésének és megvonja-e a kastélyparkba tervezett nagyberuházás kormányzati támogatását.

 

Konzultáció a helyzet rendezéséért

Szél akciója több kérdést is felvet. Az első gond rögtön az, hogy miért nyújtotta be az írásbeli kérdést, hiszen négy nappal korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára már bejelentette: Nagykovácsiban csak olyan beruházás lesz a kastélyparkban, amit helyben támogatnak, ezért – minden érintettel egyeztetve – leállította a fejlesztés előkészületeit. Menczer hozzátette: a polgármestertől és a cserkészektől azt kérte, hogy a lakók bevonásával kezdjenek egyeztetéseket, állapodjanak meg. Ha van olyan megoldás, amely minden érintettnek és a lakosságnak is megfelel, akkor a kormány azt támogatni fogja.

A másik kérdés az, hogy Szél milyen alapon akarja visszavonatni a fejlesztés támogatását. Hiszen nem tudni, helyben mit akar a többség, a lakosság véleményét éppen egy most induló kérdőíves felmérésen igyekszik kideríteni az önkormányzat.

E konzultáció része volt a civilekkel kötött megállapodásnak is, amit azonban éppen a NATE és az Összekovácsoló Egyesület rúgott fel. Messze még az ügy vége, amely akár a 2022-es választásig muníciót szolgáltathat a balliberális oldalnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.