Szétfeszíti a szocialistákat a Párbeszéddel közös lista

A szocialisták zúgolódnak amiatt, hogy a pártszövetségből mindeddig csak a Párbeszéd profitált, ugyanis a párt az MSZP-vel állított közös lista nélkül ugyanis be sem jutott volna az Országgyűlésbe.

Bákonyi Ádám
2019. 03. 22. 10:08
Tüttő Kata
Budapest, 2014. szeptember 19. Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese a Falus Ferenccel, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjével (a képen nem látható) közösen tartott, Félkészen átadott beruházások című sajtótájékoztatójuk előtt a budapesti Népligetnél 2014. szeptember 19-én. A tájékoztatón többek között azt is kifogásolták, hogy az 1-es villamos népligeti megállóját az aluljáró felől nem lehet megközelíteni, csak kisebb kitérővel, zebrán átmenve. MTI Fotó: Honéczy Barnabás Fotó: Honéczy Barnabás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jávor Benedek kapja meg a negyedik helyet a Tóth Bertalan vezette közös MSZP–Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listán – információink szerint erről az előterjesztésről dönt szombati ülésén a szocialisták választmánya. Bár a pártban fellélegezhetnének, hogy a közös indulás érdekében végre sikerült megtalálni a párbeszédes politikus helyét, úgy tudjuk, ez koránt sincs így. Az MSZP önálló listájának a negyedik helyén jelenleg Tüttő Kata (képünkön) szerepel, aki komolyan ambicionálja, hogy mandátumot szerezzen Brüsszelben, ám Jávor szerepeltetésével az esélytelen ötödik helyre csúszna vissza.

Ismert: a szocialisták között sokan zúgolódnak amiatt, hogy a pártszövetségből mindeddig csak a Párbeszéd profitált. Az egyszázalékos támogatottságú alakulat az MSZP-vel állított közös lista nélkül ugyanis áprilisban be sem jutott volna az Országgyűlésbe, így viszont a korábbi egyről háromra növelte képviselői számát. Sőt, a Párbeszéd önálló frak­ciót is alakíthatott úgy, hogy az MSZP „kölcsönadta” neki egyik saját képviselőjét, Burány Sándort – a képviselőcsoportba továbbá a független Mel­lár Tamás ült még be.

Jelenlegi támogatottsága alapján az MSZP két helyre számíthat az EP-ben, a harmadik pedig a „bizonytalan, de nem reménytelen” kategóriába tartozik. Bár a szocialisták listáját Tóth Bertalan pártelnök vezeti, állítása szerint nem akar Brüsszelbe menni, így lényegében az őt követő Ujhelyi István áll az első helyen, Szanyi Tibor pedig a másodikon, ha pedig a választmány úgy dönt, Jávor Benedeké lehet a harmadik – azaz Tüttő Kata személyében újabb áldozatot hozna az MSZP a Párbeszéddel való szövetség oltárán. A helyzetet csak bonyolítja, hogy egyre többen azt rebesgetik: a pártelnökként meglehetősen harmatosan teljesítő Tóth Bertalan ígérete ellenére végül mégis felveheti brüsszeli mandátumát, amivel minden eddig kialkudott kompromisszumot borítana.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.