Szövetségre lépnek a V4-ek balliberális főpolgármesterei

Várhatóan ma írja alá azt a megállapodást Varsó, Prága, Pozsony és Budapest balliberális főpolgármestere, amely szerint nemzeti kormányaikat megkerülve együtt fordulnak majd Brüsszelhez közvetlenül lehívható uniós pénzekért. Az elképzelést korábban egy zöldpárti alapítvány is felvetette, a migránsok befogadásához kötve a pénzügyi források megnyitását.

2019. 12. 16. 6:30
null
Varsó liberális vezetője (jobbra) építi az ellenállást Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amolyan véd- és dacszövetséget készülnek ma megkötni a visegrádi négyek (V4: Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) fővárosainak kormányaikkal szemben kritikus, balliberális vezetői. Az együttműködési megállapodásban egyebek mellett vállalják: a jövőben együttesen lépnek majd fel Brüsszelben azért, hogy az Európai Unió közvetlenül is lehívhatóvá tegye forrásait a nagyobb települések számára. Jelenleg erre nincsen mód, így az ellenzéki vezetésű városoknak a nemzeti kormányokkal kell egyezkedniük.

A megállapodás tervéről a múlt héten számolt be a Reuters. A hírügynökségnek nyilatkozó Rafał Trzaskowski varsói városvezető közölte, hogy pozsonyi, prágai és budapesti kollégáival a mai napon, hétfőn fog egyeztetni az uniós források kérdésében.

Varsó liberális vezetője (jobbra) építi az ellenállást
Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

– Budapesten fogjuk aláírni a klímaváltozással, pénzügyi kérdésekkel és közös projektekkel foglalkozó megállapodást – mondta. A lengyel főpolgármester kifejtette, hogy az együttműködés alapját az adja, hogy a V4-ek fővárosainak vezetői liberálisabbak és EU-pártibbak a jelenleg regnáló kormányaiknál. Trzaskowski úgy érvelt a lépés mellett, hogy Lengyelország és Magyarország ellen folyamatban van egy hetes cikkely szerinti eljárás, amelynek végén a jogállamiságot érintő problémák miatt Brüsszel forrásokat vonhat el ezektől a tagállamoktól, valamint a csökkenő kohéziós és strukturális támogatások is azt vetítik előre, hogy a közép-európai fővárosok kevesebb pénzben részesülnek a jövőben.

Az unió hivatalos álláspontja ez ügyben egyelőre ismeretlen. A zöldpárti Heinrich Böll Alapítvány viszont már egy éve azt javasolta a migránsok befogadásának és tagállamok közötti szétosztásának lehetőségeit vizsgáló tanulmányában, hogy a gyakran renitens nemzeti kormányok helyett a problémát városi szinten kéne kezelni. A tervezet kidolgozói azzal tennék érdekelté a polgármestereket a bevándorlók letelepítésében, hogy cserébe közvetlen hozzáférést biztosítanának nekik az uniós forrásokhoz.

Az európai parlamenti, de különösen az őszi önkormányzati választás óta egyre többeket foglalkoztat a liberális nagyvárosok konzervatív kormányokkal szembeni támogatásának ötlete. Az MSZP és az európai szocialisták már szeptemberben zászlajukra tűzték, hogy lobbizni fognak a közvetlenül lehívható összegek körének bővítéséért.

Érdemes megemlíteni, hogy mindeközben ellenzéki vezetők egy belföldi szövetséget is létrehoztak. Ennek kezdeményezője – Karácsony Gergelyt megelőzve, aki ugyancsak a „szabad városok szövetségéről” vizionált a kampányban – Botka László, Szeged polgármestere volt. Az együttműködésnek tíz tagja van: Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Pécs, Szombathely, Tatabánya, Salgótarján, Eger, Miskolc és Dunaújváros polgármesterei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.