Szeptemberben már elérhető lehet egy-két hatékony oltóanyag

Hétfőn a szokástól eltérően 9 órakor, a magyar írásbelivel elkezdődik az érettségi vizsga, amire 84 ezer diák jelentkezett. Nekik a vizsgáknak helyet adó intézmények folyosóin és közösségi helyiségekben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés. A vizsgabeosztás elkészült, az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették.

2020. 05. 04. 5:50
null
Megérkeztek a maszkok a budapesti Szent István Gimnáziumba Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hangsúly van a biztonsági intézkedéseken a ma kezdődő érettségin, amelyre több mint 84 ezren jelentkeztek – mondta tegnap a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán kiemelte: a vizsgák 9 órakor kezdődnek, hogy az intézményekbe való eljutás egyszerűbb legyen, és ne torlódjanak össze az érettségizők és a munkába igyekvők tömegei. Hozzátette: a tömegközlekedésben sűrűbben indítanak járatokat, az intézmények előtt, a közterületeken a rendőrség segíti a forgalomirányítást. Utalt arra is, hogy a vizsga írásbeli lesz, hogy a felére csökkentsék a személyes kontaktusok számát.

A tanulóknak a vizsgáknak helyet adó intézmények folyosóin és közösségi helyiségeiben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés – közölte. Hangsúlyozta, a védekezést megszervezték, az ehhez szükséges maszkok, fertőtlenítőszerek kiszállítása megtörtént, az épületekben kitakarítottak, ellenőrizték a mosdók, közösségi területek felszereltségét.

Megérkeztek a maszkok a budapesti Szent István Gimnáziumba
Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár jelezte: az intézményekben az érettségi alatt folyamatosan betartják a higiéniai intézkedéseket, takarítanak, az épületek kapuit, ajtóit kitámasztják, a vizsga nyitott ablakok és szellőztetés mellett zajlik. A vizsgák alatt legfeljebb tíz vizsgázó lehet egy teremben, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani – mondta. Maruzsa Zoltán kitért rá, hogy a vizsgabeosztás elkészült, az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették.

Egyúttal köszönetet mondott minden tanárnak, aki munkát vállalt az érettségin, mert a vizsga az ő áldozatvállalásuknak köszönhetően szervezhető meg. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán. Rámutatott, hogy ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. „Bárki, akár holnap reggel is dönthet úgy, hogy a vizsgát későbbre halasztja” – emlékeztetett egy szintén a szokástól eltérő szabályra.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón kijelentette: hétfőtől megkezdődik a védekezés új szakasza, a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos új szabályok lépnek életbe, míg Budapesten és Pest megyében hatályban maradnak az eddigi korlátozások – tájékoztatott. Az üzletekben és a tömegközlekedésben azonban szájat, orrot eltakaró orvosi maszkot, sálat vagy kendőt kell viselni – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy az újrainduló repülőtéri utasforgalomban a külföldi utazásról hazatérőknek mire kell számítaniuk, azt válaszolta: a hazatérők kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha felmerül náluk a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek, ha nem, akkor 14 napos hatósági házi karantént rendelnek el velük szemben.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a koronavírus okozta betegség kezeléséről azt mondta, alkalmazzák a tapasztalatokon alapuló módszereket, vírusellenes, immunerősítő terápiákat. Alkalmazzák továbbá a vérplazma-terápiát, amikor gyógyultak vérét használják fel a súlyos betegek életének megmentéséhez. Az orvos hozzátette: vannak reményteli hírek az oltóanyag-fejlesztésről, talán szeptemberben már elérhető lesz a világ számára egy vagy két hatékony oltóanyag a koronavírus ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.