Távmeghallgatásra álltak át a bíróságok

A járványügyi helyzetben is működnek a magyar bíróságok. Igaz, a hosszabb pereket egyelőre nem tudják folytatni, de a már tavaly kiépített technikai háttérnek köszönhetően távmeghallgatással egy sor per jelenleg is zajlik.

2020. 04. 24. 6:44
TASNÁDI Péter
Portik Tamás monitoron figyeli az ügyében tartott perújítási tárgyalást a Fővárosi Törvényszéken Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hatvan százalékkal nőtt egy hónap alatt a távmeghallgatások száma a hazai bíróságokon. Míg idén februárban 834, március 1. és március 31. között már 1314 alkalommal kezdeményeztek távmeghallgatást a bírósági eljárások során. A rendszert alkalmazó bírák száma 287 főről 350 főre emelkedett – tudatta lapunkkal az Országos Bírói Hivatal (OBH).

A magyar bíróságok a koronavírus-járványtól függetlenül, még a pandémia kitörése előtt tervszerűen készültek a távmeghallgatásra. Az országos szintű távmeghallgatási rendszer kiépítése 2019 végére készült el, összesen 184 végpontot alakítottak ki, így az ország teljes területén, minden járásbíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és a Kúrián is van legalább egy telekommunikációs eszközökkel felszerelt tárgyalóterem. A fejlesztéssel minden bírósági épület videokonferencia útján elérhetővé vált. A távmeghallgató rendszert egyre több ügynél használják, az elmúlt hetek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a Via Video rendszer jelentős szerepet játszik a veszélyhelyzet alatt megtartott tárgyalások zökkenőmentes lebonyolításában.

Portik Tamás monitoron figyeli az ügyében tartott perújítási tárgyalást a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Távmeghallgatással személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági kihallgatások, illetve meghallgatások a peres felek, terheltek, tanúk, illetőleg szakértők esetében, úgy, hogy két helyszín között biztosítják a folyamatos, ellenőrzött és valós idejű kép- és hangkapcsolatot. A távmeghallgatás megkönnyíti és segíti a bírók munkavégzését, használata speciális felkészültséget nem igényel. A rendszer létjogosultságát a számadatok is alátámasztják.

Idén márciusában a hazai bíróságok számos szakértő, alperes és felperes mellett összesen 1169 vádlottat, 131 tanút és 58 szabálysértési eljárás alá vont személyt hallgattak meg. Nyolc esetben külföldi helyszínen tartózkodott a meghallgatott fél. A legtöbb távmeghallgatást a fővárosi, a miskolci és a gyulai törvényszéken bonyolították le. Ezek az eljárások jellem­zően egy, esetleg két vádlottas, kis számú tanút, szakértőt igénylő ügyek. A nagyobb, jellemzően a sok vádlottas, akár több száz tanút és szakértőt felvonultató monstre pereket őszre napolták. Ilyen például a Tarsoly Csaba és társai ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy értékű csalás miatt indult Quaestor-per a Fővárosi Törvényszéken. Ugyancsak őszre napolták a nagy közérdeklődésre számot tartó ügyeket, mint például a Fenyő János meggyilkolása miatt Gyárfás Tamás ellen felbujtóként indult pert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.