Tizennyolc nemzeti laboratórium kialakítása kezdődik meg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő nemzeti laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai tudáscentrumait összefogva a jelentős világméretű kihívásokra válaszokat adó, nemzetközi szinten elismert tudományos csomóponttá válhatnak – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a program projektindító konferenciáján Budapesten a minisztérium közleménye szerint.

Forrás: MTI2020. 07. 22. 19:14
PALKOVICS László
Poroszló, 2020. június 20. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Tiszafüred és Poroszló között megépült kerékpárút átadásán Poroszlón 2020 június 20-án. A szakasz elkészültével teljessé vált az összesen mintegy 70 kilométeres Tisza-tavi kerékpárút. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a közlemény szerint jelezte, hogy négy fő kutatási-fejlesztési területen (ipar és digitalizáció, kultúra és család, egészség és biztonságos társadalom és környezet) belül tervezetten 18 nemzeti laboratórium kialakítása kezdődik meg idén, mintegy 14 milliárd forint felhasználásával.

A laboratóriumok egyebek mellett az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia és a virológia témaköreivel foglalkoznak majd. Zömük fővárosi központtal működhet, de közülük több kötődik a szegedi ELI szuperlézer központhoz.

A több éves, kiemelt nemzeti program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében valósul meg.

A miniszter szólt arról is, hogy a sikeres működés érdekében az ITM létrehozta a nemzeti laboratóriumok programirányítási rendszerét. Ennek célja a nemzeti laboratóriumok által meghatározott kutatások, célkitűzések előrehaladásának közvetlen nyomon követése, szakmai támogatása, hazai és nemzetközi hálózatosodásának elősegítése, az eredményesség ösztönzése – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.