Több lépcsőben engednék vissza a diákokat

Valószínűleg ebben a tanévben már nem térhetnek vissza a magyar diákok az iskolákba, hisz ha júniusig javul is a járványügyi helyzet, már csak két hét marad a tanévzáróig. Ha mégis lenne nyári nyitás, a tanárok szerint akkor sem kellene egyszerre rászabadítani az összes gyereket a rendszerre. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke azt mondta lapunknak: elsőként az alsósok visszaengedése lenne indokolt. Közben sok országban már döntöttek az iskolák újranyitásáról, de igencsak eltérő forgatókönyvek szerint.

Csókás Adrienn
2020. 05. 06. 6:28
null
Nálunk egyelőre marad a digitális munkarend Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél hónap van még hátra a ­2019/20-as tanévből, ezt az időt már valószínűleg végig otthoni tanulással töltik a diá­kok, legalábbis jelen állás szerint. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy májusban még biztosan nem nyitnak újra az iskolák. a Magyar Nemzet érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szintén azt közölte: a tárca jelenleg nem tervezi a tantermen kívüli, digitális munkarendről a hagyományos munkarendre történő visszatérést. Mivel a tanévnek június 15-én vége van, nagy kérdés, hogy az utolsó két hétre vajon van-e értelme visszaengedni a tanulókat az intézményekbe.

– Ha az egészségügyi helyzet mégis úgy alakulna a következő hetek folyamán, hogy felmerülhet az iskolákra vonatkozó enyhítés, akkor nagyon fontos, hogy fokozatosan, lehetőleg több lépcsőben engedjék vissza a gyerekeket az iskolákba – vélekedett a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke. Horváth Péter szerint az lenne az optimális forgatókönyv, ha először csak az alsósok kezdenének újra bejárni az intézményekbe, a felsőbb évesek azonban még nem. Elmondása szerint egyébként is az általános iskolák első négy évfolyamán okozza a legtöbb nehézséget a digitális oktatás, hiszen a gyerekek még csak tanulják az írást, olvasást, kevésbé tudnak önállóan dolgozni, a számítógépes feladatok értelmezéséhez, megoldásához is sok szülői segítségre van szükségük. A gyerekkel való együtt tanulás miatt pedig sok szülő nehezen tudja ellátni a saját munkáját.

– A szülőkre már kevésbé támaszkodó, önállóan dolgozó idősebb tanulók esetén nem olyan sürgető a hagyományos munkarend visszaállítása. Részben, mert a középiskolákban kimondottan jól működik a távoktatás, másrészt pedig, mivel a középiskolások között több az ingázó, lakóhelyétől távolabb tanuló fiatal, ráadásul ebben a korban sokkal kiterjedtebb a szociális háló, nagyobb a baráti társaság is, járványügyi szempontból is kockázatosabb lenne az ő visszaengedésük az iskolákba – fűzte hozzá Horváth Péter.

Nálunk egyelőre marad a digitális munkarend
Fotó: Éberling András

Az oktatási intézmények újranyitása, vagy legalább annak tervezése, ütemezése számos európai országban már megkezdődött, a tanév utolsó néhány hetét így újra együtt tölthetik a diákok, de a nemzetközi gyakorlat nem egységes e tekintetben.

Ausztriában Heinz Fassmann oktatási miniszter bejelentése után május 4-én nyitottak ki ismét az oktatási intézmények, a végzős osztályok tanulói mehetnek először iskolába, akik megkezdik az érettségire, illetve a záró­vizsgákra való felkészülést. Az általános iskolások két héttel később csatlakozhatnak, a középiskolások pedig csak május 29-e után térhetnek vissza. Az oktatás különböző óvintézkedések mentén folyhat az osztrákoknál: a tanulói csoportok más-más napokra lesznek beosztva, hogy ne egyszerre legyen bent mindenki az iskolában, ének- és testnevelésórát pedig nem tartanak.

Svájcban is figyelnek a fokozatosságra, de ott a legkisebbek kezdhetik a visszatérést. Az általános iskolákban május 11-én, a közép- és szakiskolákban viszont majd csak június 8-tól indulhat újra az élet.

Május közepétől várhatóan megnyitják kapuikat többek közt a belga, a horvát, az észt és a francia iskolák is, bár a francia pedagógusok nem szívesen állnak újra munkába. Az Eduline.hu portál szerint sztrájkkal fenyegetőznek, és azt szeretnék elérni, hogy az iskolák megnyitása előtt minden alkalmazotton és az összes tanulón végezzenek vérvizsgálatot.

Norvégiában ugyanakkor már kinyitottak az iskolák, elsőként ugyancsak az alsó tagozatosok számára, akik csökkentett létszámmal, legfeljebb 15 fős csoportokban járhatnak az órákra. Újranyitottak Dániában is, Svédországban, és Izlandon pedig eleve be sem zárták az iskolákat és az óvodákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.