Több tíz millió forintos segítség a saját otthonhoz

Érdemben bővülnek mától a családok otthonteremtési lehetőségei. A családvédelmi akcióterv három pontja kifejezetten lakhatási célokat segít, ráadásul a falusi csok igénylése szintén megkezdődik csaknem 2500 településen.

2019. 07. 01. 7:46
null
Jelentős összeg jut a falusi közszolgáltatások minőségének javítására is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családok újabb tízezrei előtt nyílhat meg az út a saját otthonhoz a családvédelmi akcióterv segítségével. A gyermeket vállalók otthonteremtését az állam már az elmúlt években is igen bőkezűen támogatta, de eddig elsősorban az új építésekre lehetett magas összeget kapni. A most életbe lépő intézkedéssorozat három eleme – a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető hitel bővítése, a jelzáloghitel-tartozás csökkentése és a babaváró támogatás milliói – segítségével azonban a gyermekes párok már bármilyen lakóingatlan vásárlására több tíz millió forintot fordíthatnak vissza nem térítendő támogatások vagy kedvező kamatozású hitelek révén.

– Új fejezet indul a lakástámogatások rendszerében, a korábbinál jóval szélesebb kör tud az eddiginél érezhetően nagyobb összegű juttatásokat igényelni – jelentette ki lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Tíz vevőből kilencen használt lakást vesznek, több mint felük pedig már eddig is banki hitel segítségével finanszírozta az adásvételt – mutatott rá Balogh László a hitellehetőség jelentőségére, hozzátéve, hogy az ingatlanok már ötödik éve drágulnak.

A szakértő a babaváró támogatást külön kiemelte.

– A szabad felhasználású hitel 75 százalékát a bankok önerőként számítják be más lakáshitelek mellé. Ez azért lényeges, mert az önerő az első lakásukat vásárló fiatalok egyik legnagyobb problémája. Akiket a szülők nem tudnak támogatni, még egy garzon hitelre történő megvásárlásához is legalább négy-ötmillió forint megtakarításra van szükségük – magyarázta Balogh László. Hozzátette, hatalmas felelőssége lesz a bankoknak, kinek nyújtanak hitelt, hiszen a tízmillió forintos babaváró hitellel kombinált piaci kölcsön akár 37,5 millió forintos lakás megvásárlását is lehetővé teszi – jogszabályi előírás szerint legalább 20 százalék önerő szükséges a lakásvásárláshoz.

Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy július 1-jétől egy háromgyermekes (vagy ennyi utódot tervező) pár saját forrás és piaci hitel nélkül úgy kaphat 27,2 millió forintot használt lakás vásárlására, hogy abból kedvező esetben csak a kamattámogatott 15 milliós csokos hitelt kell visszafizetnie – azt is a gyermekek születésekor egy-négymillió forinttal csökkentett mértékben. Ez vidéken bőven lehetővé teszi egy kényelmes otthon megvásárlását, de még a fővárosban is elegendő egy külső kerületi 60-70 négyzetméteres lakásra.

A csok esetében fontos módosítások is életbe lépnek. Használt lakásoknál megszűnik a 35 millió forintos fölső értékhatár, építkezésnél pedig – ha a statikus is úgy látja – meglévő alapra is felhúzható lesz az új ház. Mostantól korlátozás nélkül bármely külföldi országban szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt figyelembe vesznek az igényléskor.

A családvédelmi akcióterv elemei mellett szintén mától lép életbe az úgynevezett falusi csok 2486 csökkenő lélekszámú, ötezer főnél kisebb településen. A korábbi otthonteremtési lehetőségek után ennek lényegi újítása, hogy a családok saját, meglévő ingatlanfelújításához is igényelhetnek akár ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást, ehhez pedig 7,5 millió forintnyi kedvezményes hitelt. A falusi csok a vidékre költözést is előmozdíthatja: ha a vásárlás mellett a család bővíti is vagy felújítja az ingatlant, összesen 10 millió forint támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt kaphat, ráadásul ez esetben sincs kizárva a babaváró támogatás. Szakértők szerint a falusi csoknak a főváros és a nagyobb megyeszékhelyek vonzáskörzetében, valamint a Balaton-parton lehet leginkább vonzereje.

A falusi csok időkorlátos: a program 2022. június 30-ig lesz elérhető. A három év alatt a kormányzat monitorozni fogja, milyen hatása van a kistelepülések életére. Ha 2022-ben az látszik, hogy továbbra is van igény rá, lehet számítani a folytatásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.