Toleráns vagyok – mondta a gyilkoló Dér Csaba

Az ügyész szerint csak mese, amit Dér Csaba előadott a bíróságon, és nem igaz, hogy a sorozatban gyilkoló vajdasági bűnöző úgymond „problémamegoldó” volna az alvilágban. Az azonban tény, hogy Dér bűnözőket ölt meg. Egyet Amszterdamban és egyet Budapesten, amiért életfogytiglanit kapott.

2021. 03. 09. 15:00
null
Csak annyit ismer be Dér Csaba, amit kétségtelenül rábizonyítottak a nyomozások során. Ennek ellenére életfogytiglani fegyházra ítélték Fotó: Riasztás Forrás: hírTV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki nem tudja, kicsoda a sorozatban gyilkoló Dér Csaba, akit több ország rendőrsége is a szerb kábítószer-maffia bérgyilkosának tart, és nem ismeri az ellene felhozott vádakat, az csak egy tar kopasz, izmos férfit láthatott múlt héten a Fővárosi Törvényszéken, aki az utolsó szó jogán egy órán át egy „kellemes” ember benyomását keltette. A HírTV Riasztás című műsorában ma este láthatjuk, hallhatjuk a többszörös gyilkos csantavéri bűnözőt.

– Toleráns, kompromisszumkész vagyok. Kommunikatív, szeretek viccelődni, szórakozni. Soha nem támadnék meg embert. Ezért kerültem konfliktusokba, mert nem engedtem, hogy valaki valakit kínozzon, vagy bántson. Én egy filantróp vagyok, szeretem a jóindulatú embereket – mondta egyebek mellett az utolsó szó jogán.

Leszögezte: ha harcolni kell, akkor viszont küzd, harcol.

És öl is, ha nagyon muszáj. Gyereket és nőket soha, csak és kizárólag kemény bűnözőket.

Mielőtt az ítéletre visszatérnénk, felidézünk az utolsó tárgyalási napról néhány, esetenként hátborzongató érdekességet.

Nem bizonyított, hogy bérgyilkos

– A médiában úgy szerepel Dér Csaba, mint bérgyilkos, ezt a bíróság azonban megfelelő bizonyossággal nem látta megállapíthatónak – jelentette ki a bíró, Mikó Gergely.

A vád és az ítéleti tényállás szerint ő lőtte agyon Amszterdamban a horvát Ivan Serdarušićot, aki a horvát és a holland rendőrség besúgója volt, ám nem volt nagy kaliberű bűnöző, ahogy gyilkosa állítja. Dér ugyanis arra hivatkozott, hogy Hollandiában kényszerből, mintegy megelőző csapásként ölt, és egy horrortörénettel próbálta alátámasztani mindezt.

– Tretko Timiknek Horvátországban fafűrésszel levágták a fejét, kezét, lábát. Milan Jurišićet Spanyolországban egy kalapáccsal fejbe verték, ezt követően darabokra vagdosták, és húsdarálóval ledarálták – mondta, majd hozzátette: – A klán új leszámolása, maffiaháború Amszterdamban. Luka Bojović barátja túlélte a negyedik merényletet. Ebből (…) ki lehet következtetni, hogy a maffiaháború, amelyikbe véletlenül belekeveredtem, valóban extrém. Indokoltan védekeztem, indokoltam hordtam magammal fegyvert és hamis okmányokat.

Dér azt állította, üldöztetése még 2004-ben kezdődött, amikor likvidálta a szerb főmaffiózót. Braniszláv Jelasiccsal fényes nappal, egy kávézóban végzett. Szerinte aztán az egyik bosnyák lapban megjelent cikk mérgesítette el végleg a helyzetet, miszerint Dér és társai Szarajevóban végezni akartak egy másik klán fejével, Zalan Kozsárral.

Dér Csaba a köztéri kamera előtt lőtte agyon 2019-ben az egyik ellenlábasát Belgrádban
Fotó: HírTV

Dér a Hollandiában végrehajtott kivégzést soha nem tagadta, nem is tehette, hiszen a térfigyelő kamerák mindent láttak és rögzítettek. Aztán miután Csehországban elfogták, a két évvel ezelőtt Budapesten végrehajtott gyilkosságot is bevallotta, ám ezt később visszavonta. Már azt állítja, ott volt a gyilkosság helyszínén, de nem ő, hanem az ismerőse ölte meg a magyar drogkereskedőt, Vetula Lászlót.

Dér, a mesemondó

Az ügyészség szerint azonban Dér Csaba első, minden részletre kiterjedő beismerő vallomása fedi a valóságot, a többi csak mese.

A vádat képviselő Csicsák Zoltán fővárosi főügyészségi ügyész szerint a sértettet is feltérképezték a holland nyomozók, és semmilyen olyan maffiakapcsolatot, amit a vádlott órákon át előadott, nem tártak fel. Ivan Serdarušić egyáltalán nem volt egy nagymenő bűnöző, sem Európában, de még Amszterdamban sem. Ez mind csak a vádlott találta ki, része annak a moralizáló magyarázatnak, amivel menteni akarja magát.

– Az elmeszakértő szerint Dér Csaba valahogy indokolni, legitimálni szeretné a tetteit, ezért hazudik mögéjük egy morális hátteret, magyarázva a magyarázhatatlant, hogy miért vette el egy másik ember életét, akit nem is ismert, nem is beszélt vele korábban. (…) Egyetlen dologgal nem számolt Dér Csaba, hogy a holland városok nagyon jól be vannak kamerázva, illetve hogy a DNS-e a korábbi szerbiai gyilkosság miatt benne volt a nyilvántartásban – érvelt Csicsák Zoltán.

Az ügyészség álláspontja szerint Dér azért végzett Vetula Lászlóval, mert a magyar díler egy olcsóbb szállítót talált, vele akart tovább üzletelni. Vetulát bosszúból ölték meg.

Bűnöző öl bűnözőt

Dér védője, Gulyás Krisztián ügyvéd a maffialeszámolásokra helyezte a hangsúlyt a védőbeszédében.

– Védencem elég jól elmondta, hogy ezekkel az emberekkel nem lehet tárgyalni. Nyilván ebben a társadalmi szegmensben nem úgy történik a vita rendezése, hogy üljünk már be egy sörre, és tisztázzuk, ki szeretne megölni kit. Hanem sajnos úgy működik, hogy aki előbb lövi le a másikat, az bizony végez vele. Erre számtalan esetben utalt és mondott elég egzakt momentumokat a védencem. (…) Az a kérdés, hogy egy ilyen összeütközésben, amikor mindenkinek joga van az élethez, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy azt megvédje, akkor ki követ el bűncselekményt? Mind a két személy vadászik a másikra. Az követ el bűncselekményt, aki előbb találja meg a másikat, és végez vele? Maga az alaptörvény mondja ki, hogy jogom van az életemhez, jogom van ahhoz, hogy azt minden módon megvédjem.

Amszterdamban a biztonsági kamerák rögzítették az előkészületeket, a gyilkosságot, majd azt, hogy Dér alsóra vetkőzve távozik
Fotó: Holland rendőrség

A bíró a vádhatóság érvelését fogadta el. – Dér Csaba vádlott bűnös (…) emberölés bűntettében, három rendbeli (…) lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűntettében, és négyrendbeli (…) felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében. Ezért

a bíróság a vádlottat halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre, és tíz év közügyektől eltiltásra ítéli. A szabadságvesztést fegyház fokozatban kell végrehajtani. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban negyven év után bocsájtható feltételes szabadságra

– mondta ki Mikó Gergely törvényszéki bíró.

Az ítélet szerint azonban teljes bizonyossággal nem sikerült megállapítani, hogy Dér valójában miért végzett a holland áldozatával. Az ítélet megállapította, hogy Vetula Lászlónak azért kellett meghalnia, mert beszállítót akart váltani. A magyar díler Dér Csaba Elen nevű ismerősének több tízezer eurót adott át előlegként, de kokain helyett csak eritrit nevű édesítőszert kapott.

A bíró leszögezte, hogy a vádlott morálja nem egyeztethető össze a civilizált emberi társadalom erkölcsi normáival.

– Természetesen egyáltalán nem osztotta a védelem azon álláspontját, hogy a vádlott cselekménye nem veszélyes a társadalomra, mert gengszter gengsztert megölhet. Nem kérem, a civilizált társadalomnak nem ilyenek a normái

– szögezte le Mikó Gergely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.