Tucatnyi német tank erősíti a hadsereget

Azt, hogy mennyire törékeny egy kapcsolati rendszer, jól mutatják a Romániában, az úzvölgyi katonai temetőben történtek is — figyelmeztetett tegnap a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hozzátette: ezeket a dolgokat békés úton meg kell oldani, a katonadiplomatáknak pedig a nagykövetekkel közösen gyorsan kell tudniuk reagálni.

2019. 07. 03. 5:55
German Chancellor Merkel visits NATO's new spearhead force "VJTF 2019" in Munster
A Leopard 2-es harckocsikat a katonák megfelelő kiképzéséhez lízingeli a magyar állam Fotó: Fabian Bimmer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét korszerű Leopard 2-es tankhoz juthat még az idén a Magyar Honvédség – tudta meg lapunk. Ezeket a harckocsikat azért lízingeli az állam, hogy katonáink megfelelő képzést kapjanak a kezelésükhöz, mert 2023 és 2025 között több mint negyven ilyen haditechnikai eszközt vásárolnak meg a honvédségnek.

Mint ismert, az erről szóló szerződést tavaly év végén írta alá a Honvédelmi Minisztériumban Ralf Ketzel, a Krauss-Maffei Wegmann ágazati igazgatója, Holger Lenz, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport ágazati kereskedelmi igazgatója és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója.

A Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 darab új, a XXI. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 darab önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség. A Leopard 2 harckocsik és PzH–2000 önjáró lövegek a hagyományos és az aszimmetrikus hadviselésben egyaránt alkalmazhatók. Arról már korábban beszámoltunk, hogy hamarosan megérkeznek az első Airbus helikopterek is Magyarországra, ezzel a légierő modernizálása is folytatódik.

A Leopard 2-es harckocsikat a katonák megfelelő kiképzéséhez lízingeli a magyar állam
Fotó: Reuters

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tegnap a katonai attasék értekezletén arról is beszélt, hogy szeptemberben hivatalosan is megnyitják azt a kiskunfélegyházi fegyverüzemet, ahol már a honvédség új cseh–magyar kézifegyvereinek a saját gyártása kezdődhet meg. Eddig a telephelyen csak a gépkarabélyok, géppisztolyok és maroklőfegyverek összeszerelése folyt. A miniszter beszélt arról is, hogy a magyar állam vállalásai szerint 2024-re a GDP két százalékát költik majd védelmi kiadásokra, és a honvédség a költségvetésének húsz százalékát fejlesztésre kívánja fordítani. – Ez utóbbit már 2018-ban el is érték – közölte.

A biztonsági környezetről a miniszter hangsúlyosan szólt a terrorizmus veszélyéről, továbbá a Közel-Kelet, Észak-Afrika, a Nyugat-Balkán helyzetéről, továbbá a balti államok térségében, valamint a Magyarország közvetlen környezetében történt eseményekről. Utóbbi kapcsán kijelentette: Ukrajnában most is háborús helyzet van. A miniszter rámutatott: a gyorsan változó világban a katonadiplomatáknak a nagykövetekkel közösen gyorsan kell tudniuk reagálni. Azt, hogy mennyire törékeny egy kapcsolati rendszer, jól mutatják a Romániában, az úzvölgyi katonai temetőben történtek is, pedig két szövetséges országról van szó. Tárgyalni kell, ezeket a dolgokat békés úton meg kell oldani – jelentette ki a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.