Új ágyak érkeznek a Heim Pál kórházba is

Rendeződni látszik a szülők elhelyezése a gyermekük mellett a kórházban, ami körül hetek óta folyik a vita. Több, szülőkből álló civil csoport ágyakat adományozott az intézményeknek, ahol pedig azok például betegbiztonsági szempontból nem feleltek meg, oda hamarosan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ visz fekvőhelyeket.

Szilágyi Anna
2019. 03. 14. 10:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a napokban új ágyakat állított be a gyermekeik mellett tartózkodó szülők számára. Ezek a szűkösebb helyiségekben is elférnek úgy, hogy az ápolók és orvosok munkáját nem akadályozzák – közölte a kórház vezetősége tegnapi közleményében.

Az intézet három civil csoport, a Segítség Közvetítők, az Anyák az anyákért és a Magyar anyák petíciójára reagált. A vezetőség hangsúlyozta: a hozzátartozók továbbra is ingyen vehetik igénybe az ágyakat. Megjegyezték azt is, hogy tavaly 8683 anya összesen 29 268 ápolási napot töltött el gyermeke mellett kórházukban.

Mint lapunk is megírta, a szülők bent tartózkodása és az ágyak körüli vita akkor lobbant fel, amikor megjelent Székely László ombudsman jelentése, amely szerint több intézményben is aggályos korlátozásokat alkalmaznak a szülők elhelyezésében, majd Orosvári Zsolt adománygyűjtést szervezett Ágyat az anyukáknak címmel, miután azt tapasztalta, hogy a kórházban, ahol lányát ápolták, az édesanyák egy része a földön vagy a székeken tud csak aludni.

Azóta az említett civil szervezetek az aláírásgyűjtésen kívül egy flashmobot is szerveztek a Heim Pál kórház elé, az intézmény ugyanis nem fogadta el a szülőktől kapott ágyakat, indoklásuk szerint azért, mert azok higiéniai és betegbiztonsági szempontból nem feleltek meg.

– A földön való fekvést, a polifoam matracot és egyéb fekvő alkalmatosságokat betegbiztonsági okból nem engedélyezünk, mert abban a néhány kórteremben, ahol az anyás ágyak elhelyezésére nincs elegendő hely, ezek balesetveszélyes helyzeteket teremthetnek – fejtette ki lapunknak akkori döntésüket Fekete Ferenc orvos igazgató.

A vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a két év alatti, az onkológiai beteg, valamint a fogyatékkal élő gyermekek mellett tartózkodó szülő teljes elhelyezése, étkezése és tisztálkodási lehetősége díjmentes az intézményben. Ezenfelül a kórház igyekszik a 14 év alatti krónikus és súlyos állapotú gyermekek mellett is lehetővé tenni a szülőknek, hogy gyermekeik mellett maradhassanak.

A szülők elhelyezésének végleges megoldását a kórház vezetősége abban látja, hogy – mint tegnapi tájékoztatójukban írták – az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hamarosan az intézményüknek is további ágyakat biztosít.

Miként a kórházigazgatók korábban lapunknak beszámoltak róla, az intézmények arra törekednek, hogy a gyerekek mellett minden esetben bent maradhasson valamelyik szülő, méghozzá étkezéssel, ingyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.