Új légvédelmi rendszerrel erősödhet a honvédség

A norvég—amerikai közös gyártású NASAMS légvédelmi rendszerhez szükséges AMRAAM rakéták Magyarország részére történő eladására adta áldását Washington. Az 500 millió dolláros üzlet megvalósulásával jelentősen erősödne a Magyar Honvédség légvédelmi képessége.

2019. 08. 29. 5:50
AIM-120 AMRAAM air-to-air intercept missiles are wheeled past fighter jets on the deck of the USS Ki..
A közepes hatótávolságú AMRAAM fegyverzetet a Gripenek is alkalmazzák Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száznyolcvan AIM–120C-7 AMRAAM közepes hatótávolságú rakéta értékesítését hagyta jóvá Magyarország számára az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma (State Department), a döntésről a Kongresszust is értesítették.

Az USA Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége által magyar idő szerint kedd este bejelentett ügylet értéke 500 millió dollár, mintegy 148 milliárd forint. A közlemény szerint a magyar fél – amennyiben él a vásárlás jogával – nemcsak a Raytheon Missile Systems által gyártott 180 éles rakétát, hanem többek között a hozzájuk tartozó gyakorlóeszközöket, tárolókonténereket, pótalkatrészeket, javítókészleteket, kommunikációs és navigációs berendezéseket, valamint a fegyverek dokumentációját, kiképzést, logisztikai támogatást is kap.

A közepes hatótávolságú AMRAAM fegyverzetet a Gripenek is alkalmazzák
Fotó: Reuters

A közepes hatótávolságú AMRAAM rakéta nem ismeretlen Magyarországon, a C–5-ös változata a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeinek fő légiharc-fegyverzete. Azonban a mostani beszerzés a földi telepítésű légvédelem korszerűsítésének része. A közlemény szerint a fegyverek kalibrálása során olyan szoftvereket használnak, amelyek a szintén a Raytheon által gyártott AN/MPQ-64F1 Sentinel radarral való együttműködést teszik lehetővé.

A célfelderítő radarokat Magyarország közvetlenül a gyártótól szerezheti be, azok nem részei a félmilliárd dolláros üzletnek. A rakéták és a Sentinel radarok az úgynevezett NASAMS légvédelmi rendszer részei, amelyet az amerikai Raytheon a norvég Kongsberg céggel közösen fejlesztett ki és gyárt.

A hálózati alapú hadviselésre tervezett légvédelmi rendszer elemei – radarok, parancsnoki és kommunikációs központok, rakétaindító járművek – egymástól nagyobb távolságra is széttelepíthetők, ami nagyobb védelmezett területet és nagyobb harci túlélőképességet jelent.

Az ügynökség által az eladáshoz csatolt indoklás szerint „az európai politikai és gazdasági stabilitásban jelentős szerepet játszó, NATO-tag, szövetséges állammal kötött szerződésnek köszönhetően erősödik az USA külpolitikai helyzete és nemzetbiztonsága”.

A dokumentum leszögezi: az eladás össz­hangban van az Egyesült Államok azon tervével, miszerint az egyes térségekben kulcsfontosságú partnerállamoknak fejlett hadászati és biztonsági technológiákat nyújtanak.

Az augusztus 27-i bejelentés kapcsán azt is fontos megjegyezni, hogy ez még nem a vételi megállapodás, egyelőre az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy.

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program része a légvédelmi rakétaegységek megerősítése, új eszközökkel való ellátása is. A magyar és az amerikai fél az utóbbi időben már többször is kifejezte szándékát a hadiipari együttműködésre, sőt Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos vezetésével magyar delegáció is járt a Raytheon gyárában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.